BRAȘOV. Mobilizare pentru refacerea refugiului Grind din Masivul Piatra Craiului
„Suntem parte din natură, ne bucurăm întotdeauna de ceea ce ne oferă, astfel că este natural să îi fim recunoscători, dăruind din timpul și atenția noastră!”, acesta este dezideratul sub care au demarat o acțiune comună membrii Asociației „Liliecii”, sub coordonarea lui Dan Mazilu în colaborare cu asociațiile Club Carpamont și Amicii Salvamont, sub supravegherea Administrației „Parcul Național Piatra Craiului”. Acestora li s-au alăturat zeci de iubitori ai naturii, pasionați ai muntelui, pentru refacerea unui refugiu din Masivul Piatra Craiului.
Astfel, un grup numeros a cărat ieri (la fel și astăzi), pe munte, materiale de construcție, cu un singur gând: „Împreună vom reface refugiul Grind”, o construcție aflată la 1.620 de metri altitudine, deteriorată de vreme, dar și de unii dintre cei care s-au adăpostit aici în timp.
Efortul este pe măsură. S-a pornit din localitatea Șirnea, de unde au fost transportate cu tractorul materialele necesare către stână, apoi au fost cărate în brațe, pe poteca până la refugiu, pe un traseu care, din cauza greutății, le-a luat cam o oră. Și asta nu o dată, ci de mai multe ori.
Adăpost cu istorie
Ca orice cabană de pe munte, și Refugiul Grind are propria istorie. Pe blogul turistmania.ro am găsit povestea unui loc atât de util montaniarzilor.
Primul refugiu a fost construit in anul 1908 de Societatea Turiștilor din România (STR), secția Câmpulung, fiind refăcut în anul 1932 de Asociația Drumeților din Munții Înalți/Iubiți ai României (ADMIR), secția Câmpulung. Noua casă („Radu Negru”, după numele domnitorului) a fost echipată cu paturi, veselă etc., nu și cu îngrijitor. Prin urmare, la scurt timp după inaugurarea din 25 septembrie 1932, adapostul a fost jefuit, tot ce nu a putut fi furat fiind făcut inutilizabil.
Refăcut în anul 1933, refugiul de la Grindul Pietrei Craiului a reintrat în circuitul turistic al masivului, la buna desfășurare a activității de aici fiind desemnat un îngrijitor permanent. Apoi, vreme de mai mulți ani, la cabană s-au făcut îmbunatatiri, dar fără efect vizibil, deoarece majoritatea banilor se canalizau în buzunarele cabanierilor și meșterilor care lucrau fără control și fără spor.
Pentru curmarea acestei stări de lucruri, în toamna anului 1936 debutează o campanie de extindere și de modernizare a cabanei. Lucrările s-au încheiat în anul următor, capacitatea de cazare sporind la 120 de locuri.
Cel dintai cabanier la Grind a fost Richard Hertz, la care s-a renuntat în urma unui diferend cu Ion Udriste -Olt. Au urmat Pflander, apoi un oarecare Tissu, iar prin 1937 este adus Ion Burlacu, cabanier până în 1953, când casa a fost distrusă de o avalanșă.
Lângă rămășițele fostei cabane este ridicat un refugiu din lemn. Actualul refugiu din tablă a fost construit în 1983 de către membrii cercului „Amicii Salvamont” și ai cercului de turism din Uzina Tractorul (ambele din Brașov). Parțial distrus iar de o avalanșă, în primăvara lui 2005, adăpostul a fost refăcut de Administrația Parcului National Piatra Craiului și Serviciul Public Salvamont Zărnești. La ora actuală, aici pot înnopta cam 20 de turiști, care ar fi de dorit să lase locul așa cum l-au găsit pentru adăpostirea altora.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.