BRAŞOV. Domeniul schiabil din Poiană se deschide oficial începând de mâine
Începând din acest week-end, domeniul schiabil din Poiana Brașov se va deschide în mod oficial. Iubitorii acestui sport vor putea schia în condiții foarte bune pe pârtiile amenajate în stațiune.
„De sâmbătă, domeniul schiabil din Poiana Brașov va fi deschis. Brașovenii și turiștii vor putea schia pe șase pârtii în Masivul Postăvaru, vorbim despre pârtii cu dificultate mai mare sau pârtii pentru începători. Ne așteptăm la foarte mulți schiori în acest weekend și în săptămânile următoare. Deși nu a nins la Brașov, totuși, pârtiile din Poiană se prezintă în condiții foarte bune. Avem undeva între 70-80 de centimetri în partea superioară a masivului, iar în partea inferioară 40-50 de centimetri. Există o pârtie, Drumul Roșu, care începe din partea superioară și coboară până în Poiana Brașov. Celelalte sunt ori pârtii de începători, în partea inferioară a masivului, ori nu sunt complete, cum sunt Lupului și Sulinar, unde se schiază în partea superioară”, a declarat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov.
Practic, șase pârtii oferă condițiile necesare pentru practicarea acestui sport. Astfel, pârtia Lupului, partea superioară, cu ieșire spre stația telescaunului Ruia (telescaunul de 6 locuri), și partea inferioară, în zona telescaunului Lupului (cel de 4 locuri), Drumul Roșu (integral), partea superioară a pârtiei Sulinar (pârtia Doamnei), cu ieșire spre Drumul Roșu, pe lângă lacul de acumulare, pârtia Ruia, precum și pîrtiile Bradul (integral) și Stadionului (integral) vor fi deschise începând de sâmbătă, ora 9.00, odată cu deschiderea instalațiilor pe cablu care le deservesc.
Stratul de zăpadă este între 70-80 de cm grosime în partea superioară a masivului Postăvarul și 40-50 cm în partea inferioară. Peste 90% din cantitatea de zăpadă de pe pârtii provine din zăpadă artificială.
Tarife variate și plata cu cardul
Instalațiile pe cablu specifice sezonului de iarnă vor fi deschise tot în acest weekend. Vor putea fi utilizate telescaunele Lupului și Ruia, telegondola, telecabina Kanzel, teleschiurile Bradul și Stadion. Prima urcare va fi la ora 9.00, iar ultima va fi la ora 15.40.
Pentru achiziționarea ski-pass-urilor, există 8 casierii, dintre care patru se află la telegondolă, una la telecabina Kanzel și trei la telecabina Capra neagră. În plus, pentru recuperarea garanției de 10 lei plătite pentru ski-pass, pe lângă casierii, vor funcționa și două automate, la telecabina Capra Neagră și la telegondolă. La toate casieriile va fi posibilă și plata cu cardul. De asemenea, la sfârșitul acestei luni vor ajunge la Brașov și vor fi instalate în parcarea multietajată din Poiana de Jos două automate pentru vânzarea ski-pass-urilor.
Tarifele variază de la 25 lei o călătorie cu telecabina pentru adulți la 1.050 lei/sezon pentru un ski-pass nelimitat de zece zile pentru un adult. Pentru copii, o călătorie simplă cu telecabina este 12 lei, iar un ski-pass nelimitat pentru zece zile, 650 de lei. Un ski-pass de 30 de puncte pentru adulți costă 115 lei, în timp ce unul pentru copii, 60 de lei. Ca în fiecare an, există o gamă foarte largă de variante de ski-pass-uri, de la cele cu un număr fix de puncte la cele tip abonament, cu puncte nelimitate, dar cu valabilitate pe zile sau pe ore.
Numărul punctelor anulate, indiferent de ziua săptămânii, pentru o călătorie este 6 pentru telecabina Capra Neagră și telegondola Postăvarul, 5 pentru telecabina Kanzel, 4 pentru telescaunul Ruia, 3 pentru telescaunul Lupului, câte 2 puncte pentru teleschiurile Bradul și Ruia și un punct pentru teleschiul Stadion (sistem de taxare valabil în perioada 15.12.2018–06.01.2019).
Transport gratuit
Din acest sezon tariful de parcare în parcarea multietajată din Poiană va fi de 2,5 lei/oră. Totodată, Municipalitatea introduce o facilitate nouă pentru cei care utilizează această parcare.
„Toți cei care își parchează mașina aici, indiferent dacă este vorba de șofer sau pasageri, vor beneficia de transport gratuit între parcare și stația de telegondolă și retur. Din această sâmbătă, când RATBV SA va reintroduce autobuzele de capacitate medie pe linia 60, pasagerii preluați din stația RAT de la parcare nu trebuie să mai valideze bilet. În cazul în care o persoană călătorește cu un autobuz de pe linia 20, validând un bilet în valoare de 5 lei, își poate continua călătoria cu mijloacele de transport în comun de pe linia 60, cu respectarea regulii valabilității celor 50 de minute (ori pot achiziționa bilete de 2 lei/călătoria, sau utiliza cardurile de transport). De asemenea, vor fi valabile și biletele pentru pensionari. Pe traseul dintre cele două capete de linie mai este prevăzută o oprire, pe ambele sensuri de deplasare, în vecinătatea terminalului liniei 20, în zona parcării principale din Poiana Brașov”, a subliniat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov.
Graficul de circulaţie al autobuzelor de pe linia 60 poate fi consultat pe site-ul www.ratbv.ro, secţiunea „Trasee şi orare” sau accesând link-ul https://www.ratbv.ro/afisaje/60-dus.html. În ceea ce priveşte frecvenţa trecerilor prin staţii, RAT va efectua toate cursele ce apar înscrise în orar cu caractere de culoare roşie, iar celelalte curse, înscrise cu caractere de culoare neagră, vor fi realizate în funcţie de cererea de transport existentă.
Din acest an, cele șase autobuzele ce deservesc linia 60 sunt dotate şi cu suporturi pentru schiuri, la interior, în zona centrală a vehiculului.
Începând din acest sezon, pentru creșterea eficienței intervențiilor, Poliția Locală va avea un birou permanent în Poiana Brașov, ce va fi deschis la Vila Orizont, în aceeași locație în care se află și sediul Serviciului Salvamont. Numărul de telefon al dispeceratului Poliției Locale râmâne 0268-954.
Sfaturi de la salvamontiști
Salvamontiștii le recomandă brașovenilor și turiștilor care vin la ski în Poiana Brașov să-și adapteze nivelul de pregătire fizică la gradul de dificultate al pârtiei.
„Ne confruntăm în fiecare an cu un număr între 600 și 700 de accidente petrecute pe domeniul schiabil. Marea majoritate a acestor accidente pleacă de la faptul că schiorii nu-și adaptează nivelul de cunoștințe, nivelul pregătirii fizice la gradul de dificultate al pârtiei. Mulți dintre ei cred că Drumul Roșu este un drum ușor. Drumul Roșu este o pârtie de 5 km și jumătate cu zone dificile, iar accidentele pleacă, repet, din neadaptarea sau neluarea în considerare a condiției fizice existente la dificultățile pârtiei. Recomandarea noastră este ca fiecare să-și facă o evaluare foarte clară a ceea ce știe să facă, ceea ce poate să facă și să se ducă pe pârtiile care i se potrivesc cel mai bine la nivelul de ski pe care îl cunoaște”, a arătat Sorin Păltânea, șeful Serviciului Salvamont Brașov.
În condițiile în care zăpada din Poiana Brașov este produsă artificial, schiorii trebuie să fie foarte atenți pentru a evita producerea de accidente.
„Zăpada produsă de aceste instalații este una cu un grad de alunecare mult mai mare decât cea naturală. Trebuie luat în considerare și lucrul acesta în momentul în care te dai pe o pârtie și te dai mai repede sau mai încet în funcție de ceea ce știi să faci. Pe pârtiile albastre sau roșii, mai puțin dificile, schiorii care cred că știu să schieze foarte bine trebuie să păstreze o limită decentă a vitezei pentru că zăpada îmbie la dat drumul la schiuri, dar asta este o premisă foarte clară de producere a accidentelor”, a conchis oficialul.
Citiți și:
POIANA BRAŞOV. Anunţ important pentru schiori!!!
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.