ATENŢIE la VIPERE!
Salvamontiştii îi avertizează pe turiştii care merg pe munte să nu se abată de la potecile marcate şi să se ferească de vipere, mai ales în zilele caniculare. Vipere sunt şi în Braşov, inclusiv pe Tâmpa şi în Postăvaru.
Turiștilor li se recomandă să poarte bocanci, chiar dacă afară temperatura este ridicată, și să fie atenți pe unde calcă. Sunt avertizați să nu ridice pietre mari pentru că sub ele s-ar putea găsi șerpi, iar dacă se află într-o zonă cu vegetație înaltă, să lovească plantele cu un băț.
În Munţii Ceahlău periculoase sunt viperele berus, care sunt mai veninoase decât şerpii cu clopoţei. „Cu toate că vipera berus este de 2 – 3 ori mai veninoasă ca șarpele cu clopoței (Crotalus adamanteus), nu este atât de periculoasă din cauza rezervorului mic cu venin (10 – 18 mg), mușcătura însă putând deveni gravă la copii și la persoane în vârstă“, arată Salvamont Neamţ pe Facebook (foto).
„Habitatul din Ceahlău, datorită diferenţelor mari de temperatură dintre zi şi noapte favorizează înmulţirera şi creşterea la dimensiuni maxime…Dimineața și seara caută locurile însorite pentru a se încălzi la soare. Temperatura optimă a corpului este între 30 – 33 °Celsius. Este deosebit de activă în zilele calde și umede, fiind însă sensibilă la vânt. Dacă se simte amenințată se ascunde sub pietre sau diferite plante. Atacă mușcând fulgerător animalele mari sau omul, numai când se simte amenințată și se apără“, informează Salvamont Neamţ, legat de vipera Berus.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.