Turism
ANALIZĂ. De ce transportul pe cablu e „altfel” în România față de alte țări?!…
Mulți împătimiți ai schiului din țara noastră preferă să se relaxeze în Austria, Slovacia, Bulgaria (Bansko) decât să vină în Poiana Brașov sau în stațiunile de pe Valea Prahovei, de pildă, motivând că sunt alte condiții și, printre alte argumente, susținând că transportul pe cablu e… altceva, de multe ori și mai ieftin.
Razvan N. Toma a postat pe Grupul Schiorilor!!! Aici se aduna toti schiorii o interesantă analiză pe marginea acestui subiect:
„Am observat că se dezbat intens tarifele transportului pe cablu și se fac comparații între stațiunile din România și cele din alte țări.
O să încerc să explic (pe scurt) d.p.d.v. antreprenorial de ce nu sunt corecte aceste comparații și de ce sunt tarifele mari în România.
Problema cea mai mare este aceea că statul (prin instituțiile sale) a privatizat (sau vândut) toate aceste instalații pe cablu. Spre deosebire de alte țări unde instalațiile sunt ale primăriei, ale statului, la noi toate (sau aproape toate) sunt private.
Aceste instalații de transport pe cablu au costuri anuale, cum ar fi:
-curent electric;
-angajați (administrator, operatori, mecanici, casieri, personal curățenie, etc.);
-mentenanță (revizie periodică, piese de schimb, consumabile, etc.);
-taxe și impozite;
-amortizarea investiției (știe cineva cât costă o instalație?)
Să nu uităm că este o activitate sezonieră (3 luni pe an).
În alte țări sunt posibile tarife asemănătoare, deoarece au un sistem de management centralizat, au negociat tarife bune cu furnizorii de energie electrică, deoarece au un singur contract pentru toate instalațiile dintr-o stațiune, au o colaborare foarte bună cu operatorii economici, creează strategii și fac investiții durabile și sustenabile.
În alte țări este posibil, pentru că oamenii au altă mentalitate. Înțeleg că un business trebuie să fie în primul rând sustenabil, după aceea profitabil. Iar prin implicarea tuturor (parteneriatul public-privat), prin dialog și strategii bune se poate crea un mediu propice pentru dezvoltarea durabilă a afacerilor.
În România, mai e mult până acolo, pentru că, să fim serioși, încă suntem departe.
Avem nevoie de educație, dar clasa politică exact asta nu vrea. Ne vrea proști și săraci, să ne poată cumpăra voturile ieftin sau pe vorbe goale.
E un cerc vicios din care se va scăpa cu greu”.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.