Timp liber

Ultima zi a „Nesfârşitului Brâncuşi”

Ultima zi a „Nesfârşitului Brâncuşi”. Teatrul Sublim Art din Braşov prezintă în parteneriat cu Centrul Cultural Reduta, astăzi, de la ora 19.00, piesa de teatru „Nesfârşitul Brâncuşi” – adaptare după „Infinitul Brâncuși” de Valeriu Butulescu.
Acţiunea piesei se petrece în 15 martie 1957, în atelierul din Paris al lui Constantin Brâncuşi. Intuind „Marea Trecere” (ce avea să survină în acea noapte), marele sculptor are prilejul ca, împreună cu cei care îl îngrijeau (un cuplu de artiști români) și cu vizitatorii săi, să abordeze teme majore pentru existența umană: rostul omului pe pământ, iubirea pentru semeni, dragostea de ţară şi cinstirea tradiţiilor sale spirituale, menirea artistului în lume, tema morţii şi a mântuirii…
Dialogul este profund, esenţializat şi totodată savuros, plin de viaţă.
Atelierul din Montparnasse, încărcat de simboluri grație operelor expuse aici, devine o „Mică Românie”, cu atât mai valoroasă cu cât la acea dată România era devastată – social, material și spiritual – de comunism.
Plecarea lui Brâncuși din această lume este o alegorie a unei călătorii esențiale către izvoarele ființei umane, seninătatea sa capătând evidente valențe mioritice. De altfel, artistul mărturisea că „eu am fost întâi de toate ţăran. Ţăran am rămas şi azi”.

Autorul, prezent la premieră

Ultima zi a „Nesfârşitului Brâncuşi”, la Brașov. Acest spectacol nu ar fi fost posibil fără inspirația creatoare a scriitorului Valeriu Butulescu, un iubitor de Brâncuși care, prin opera dramatică „Infinitul Brâncuşi”, „a dat viață” ultimei zile din viața marelui artist. Născut în 1953, lângă Târgu Jiu, acesta va fi prezent la premieră. Valeriu Butulescu e cel mai prolific autor român de aforisme, traduse în peste 50 de limbi.
Distribuția: Adrian Mocanu, Ciprian Brescan, Lucia Mocanu, Iulian Diancă, Ana-Maria Mărginean, Adrian Brescan , Mihaela Nae, Mugur Teodorescu, Irina Giuglea, Florin Cătană, Robert Ștefan.
„Vă așteptăm cu drag într-o călătorie fascinantă în lumea geniului brâncușian și a valorilor spirituale și culturale ale neamului românesc!”, spun organizatorii.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button