Spectacol de Ziua Internațională a Romilor
Spectacol de Ziua Internațională a Romilor
Proiectul cultural „Mișto tanda, mișto manda – e frumos la tine, e frumos la mine”, implementat de Centrul Cultural Reduta, debutează cu un spectacol organizat de Ziua Internațională a Romilor, în 7 aprilie 2024 la sediul instituţiei.
Taraful de la Vărbilău și Grupul de dansuri tradiționale rome RomaFest vor urca pe scena Centrului Cultural Reduta, duminică, 7 aprilie 2024, de la ora 19:00.
RomaFest este ansamblul de referință a etniei rome atât pe plan național, cât și internațional. La inițiativa dansatorului profesionist Ovidiu Totti, grupul s-a constituit în anul 2005, urmând imediat un turneu de amploare în Japonia. Succesul lor a culminat cu invitația de a dansa în Opera Carmen de Bizett la Lyon si la marele Cirque de Soleil din Canada. În țară, au participat la emisiuni celebre, precum „Românii au talent” (ProTV) sau „România dansează” (Antena 1).
Taraful de la Vărbilău este o emblemă a tradiției muzicale românești, cu o istorie bogată și o contribuție deosebită la conservarea și promovarea folclorului autentic. Copiii de azi se regăsesc în versurile scrise acum 40 de ani de lăutarii din comuna lor.
Mircea Dinescu este cel care i-a făcut cunoscuţi publicului larg. El a comparat-o pe Maria Radu, solista tarafului de la Vărbilău, cu Cesária Évora, datorită timbrului special al vocii.
Repertoriul lor variat cuprinde balade, doine și cântece de joc, toate interpretate cu măiestrie și autenticitate. Pe lângă prestigiul dobândit în cadrul evenimentelor locale, Taraful de la Vărbilău a participat și la numeroase festivaluri naționale și internaționale, aducând muzica românească tradițională în atenția publicului larg. Astfel, au devenit ambasadori ai folclorului autentic.
Intrarea este liberă, pe bază de invitație, în limita locurilor disponibile!
Proiectul cultural „Mișto tanda, mișto manda – e frumos la tine, e frumos la mine” implementat de Centrul Cultural Reduta și derulat în perioada 1 februarie – 31 august 2024 este un proiect cultural de protejare și valorificare a patrimoniului cultural imaterial din comunitățile rome ale zonei etnografice Săcele, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, în sesiunea I/2024, cu un buget total de 185.483 lei, din care 148.698 lei reprezintă finanțarea nerambursabilă.
Proiectul va fi implementat cu ajutorul partenerilor: Primăria Municipiului Săcele, Primăria Comunei Tărlungeni, Școala Generală nr. 5 și Liceul Tehnologic „Victor Jinga” din Săcele, Muzeul Etnografic Săcele – Secție a Muzeului de Etnografie Brașov și Asociația Romilor din Făgăraș.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.
De ce la liceul Electroprecizia ( Victor Jinga) din Săcele? De ce sunt obligați săcelenii din acea zonă să suporte toate mizeriile astea? De ce primăria Săcele nu i-a dus la centrul multicultural din Cernatu, dacă-i iubește așa tare? Câtă… Citeşte mai mult »
Am avut placerea sa asist la un spectacol asemanator in bucuresti zilele acestea. Am auzit de el pe https://timeoutbucuresti.ro/ si am fost acolo in ziua urmatoare.