Timp liber

Recitaluri in memoriam Radu Lupu. Pot fi urmărite și online

Recitaluri in memoriam Radu Lupu

Recitaluri de pian consecutive se desfășoară din această seară până miercuri seară la Aula Universităţii. Evenimentele fac parte din cea de-a noua stagiune a Centrului Muzical al Universităţii Transilvania.

„Recitalurile de pian din 14, 15 şi 16 noiembrie le dedicăm, în semn de omagiu, regretatului pianist Radu Lupu. La sfârşitul lunii noiembrie ar fi împlinit 77 de ani. Evenimentele in memoriam îi vor avea ca protagonişti pe câţiva dintre studenţii excepţionali ai Universității Transilvania din Brașov. Diana Ichim şi Hunor Kovacs, în 14 noiembrie, Mihai Teacă şi Kiralyhalmi Gusztav, în 15 noiembrie, precum şi Alina Bercu, în 16 noiembrie”, au precizat reprezentanţii Centrului Muzical.
Recitalul Alinei Bercu reprezintă continuarea unei serii ce are ca obiectiv interpretarea integralei sonatelor pentru pian compuse de Ludwig van Beethoven. Un demers care, cel puţin în România, nu a mai fost întreprins de aproximativ jumătate de secol.

Recitaluri in memoriam Radu Lupu.

Cele trei concerte încep de la ora 18.00 şi vor putea fi urmărite pe https://www.unitbv.ro şi pe pagina de Facebook a Centrului Muzical.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

A fost șagunist

Celebrul pianist de origine română Radu Lupu a încetat din viaţă la locuinţa sa din Elveţia, în aprilie. Artistul avea 76 de ani şi suferea de mai multe afecţiuni.

Radu Lupu s-a născut la 30 noiembrie 1945, la Galaţi. La vârsta de 6 ani începe să studieze pianul cu Lia Busuioceanu şi la vârsta de 12 ani debutează cu un program complet de muzică compusă de el însuşi. Urmează liceul la Galaţi, dar între anii 1959 și 1961 cursurile Școlii Medii nr. 1, astăzi, Colegiul Național „Andrei Șaguna”.

„Născut la Galați, în 1945, RADU LUPU devine, prin adopție, brașovean, în perioada anilor 50, când părinții (tatăl – avocat, mama – profesoară) își stabilesc domiciliul în orașul nostru.

Între anii 1959 – 1961 este elev al Școlii Medii nr. 1 (actualul Colegiu Național „Andrei Șaguna”). Legătura sa cu școala noastră se extinde până la sfârșitul anilor 60, perioadă în care mama sa, distinsa profesoară de limba franceză, Ana Lupu, a predat aici. (…)
Clapele pianelor de pe scenele de primă mărime au amuțit, dar păstrează amintirea mâinilor maestrului, iar sutele de înregistrări ale concertelor și recitalurilor ne vor încânta mereu sufletele.
Drum lin spre stelele muzicii, MAESTRE!”, se arăta. în aprilie, pe pagina de Facebook a  Colegiului Național „Andrei Șaguna”, într-o postare in memoriam.

Carieră internațională de excepție

La 16 ani, în 1961, primeşte o bursă de studiu la Conservatorul din Moscova. Radu Lupu a susţinut concerte alături de cele mai prestigioase orchestre și cei mai mari dirijori ai lumii. În 1972 el cânta în SUA, la New York, cu Orchestra din Cleveland, dirijată de Daniel Barenboim, şi cu Orchestra Simfonică din Chicago, sub bagheta lui Carlo Maria Giulini. Apoi face un turneu de doi ani prin America, cu Orchestra Filarmonică din New York. Ulterior întreprinde cu regularitate turnee în Europa, Statele Unite şi în Asia. Radu Lupu a fost câștigătorul unor prestigioase concursuri de pian, de nivel mondial. A cântat, timp de aproape o jumătate de secol, sub bagheta elitei dirijorilor, pe cele mai importante scene ale lumii.
Repertoriul său a cuprins, cu precădere, lucrări ale compozitorilor săi preferați: Schubert, Schumann, Beethoven, Brahms, Mozart.
Radu Lupu s-a retras din 2019. Fusese nevoit să anuleze mai multe concerte, ca urmare a stării sale precare de sănătate.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button