Programul Muzeului de Etnografie Brașov
„Muzeul de Etnografie Braşov”, înfiinţat în anul 1990, organizează în anul 1998 expoziţia permanentă dedicată „Patrimoniului textil”. Acesta reprezintă puterea de expresie a ţesăturilor. Patrimoniul textil reprezinta evoluţia unei societăţi, mutaţiile care au intervenit la nivelul materiilor prime, a tehnicilor şi a coloranţilor. El relevă, de asemenea, modul de trai, îmbrăcămintea, tradiţiile, dar şi noile curente ale modei.
Pe plan local, războiul de ţesut mecanic a fost introdus la întreprinderea Scherg (1823), ce devine cu timpul o întreprindere de prestigiu. Se presupune ca aici au fost cele dintâi razboaie mecanice din Transilvania.
În atelierul lui Georg Mieskes, meşterul ţesător, din Codlea se pune în func ţiune primul război de ţesut in şi bumbac (1912).
Spaţiul central al expozi ţiei prezintă un târg din Transilvania, reconstituind taraba, pe care ţesătorii şi postăvarii îşi vindeau produsele. Această lume a târgurilor este extrem de diferen ţiată din punct de vedere al originii, etniei, ocupa ţiei şi statutului social. Târgul reface identităţ i culturale distincte care interfereaza, se influen ţează reciproc, punând în evidenţă alteritatea culturală.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.