Portrete ale unor mari români, la Muzeul de Artă Brașov
Portrete ale unor mari români, la Muzeul de Artă Brașov
Muzeul de Artă Brașov vă invită, pe 30 noiembrie și 1 decembrie, să descoperiți personalitățile care au modelat istoria României, imortalizate de artistul brașovean Mișu Popp.
Printre portretele expuse, C.A. Rosetti ocupă un loc de cinste. Jurnalist curajos, lider al Revoluției de la 1848 și promotor al idealurilor de libertate și modernitate, Rosetti rămâne o figură emblematică a luptei pentru un stat român unit.
Pe lângă portretele personalităților istorice realizate de Mișu Popp, veți descoperi lucrări din expoziția permanentă, care reflectă diversitatea și bogăția multiculturală a României.
Cu ocazia sărbătoririi Marii Uniri şi a Zilei Naţionale a României, Muzeul de Artă Brașov prezintă portrete ale unor personalități istorice de seamă, care au avut un rol crucial în formarea și consolidarea identității naționale, pictate de Mișu Popp în secolul al XIX-lea.
Artistul brașovean Mișu Popp, participant activ la Revoluția din 1848 din Transilvania, a fost profund influențat de acest moment istoric, care i-a marcat întreaga carieră. Exilat la București între 1850 și 1864, s-a întors ulterior la Brașov, conștient de responsabilitatea sa de a susține dezvoltarea artei transilvănene în vederea unei viitoare reîntregiri naționale.
Pictura istorică, un gen esențial al artei, juca la acea vreme un rol central în evocarea figurilor mitice, contribuind la consolidarea conștiinței naționale și la menținerea vie a idealului unirii. În acest context, portretul lui Mihai Viteazul, realizat de Mișu Popp după gravura lui Egidius Sadeler, îl prezintă pe voievod într-o postură monumentală, ca un erou romantic.
Printre portretele pe care le veţi regăsi expuse, cel al lui C.A. Rosetti ocupă un loc de cinste. Jurnalist curajos, lider al Revoluției de la 1848 și promotor al idealurilor de libertate și modernitate, Rosetti rămâne o figură emblematică a luptei pentru un stat român unit.
În cadrul Galeriei de Artă Românească, veți putea admira următoarele figuri remarcabile ale istoriei noastre:
Mihai Viteazul – simbol al primei uniri a românilor
C.A. Rosetti – jurnalist și lider al Revoluției de la 1848
Alexandru Ioan Cuza – artizan al Unirii Principatelor Române
Mihail Kogălniceanu – promotor al modernizării statului român
Ion C. Brătianu – figură politică esențială în consolidarea statului român modern
Ștefan Golescu – om politic și paşoptist marcant.
Pe lângă portretele personalităților istorice realizate de Mișu Popp, vizitând expoziţia permanentă a Muzeului de Artă Braşov veți descoperi lucrări care reflectă diversitatea și bogăția multiculturală a României.
„Vă invităm la Muzeul de Artă Brașov să descoperiți figuri emblematice din istoria națională, în weekendul 30 noiembrie – 1 decembrie 2024, între orele 9:00-17:00!”, spun reprezentanții instituției.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.