„O poveste dulce” la muzeu. Peste 600 de cutii de bomboane de ciocolată
„O poveste dulce” la muzeu. Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov și Muzeul Jucăriilor din București ne invită la vernisajul expoziției „O poveste dulce”. Acesta are loc astăzi, de la ora 18.00, la sediul muzeului din Piața Sfatului.
Expoziția cuprinde peste șase sute de cutii de bomboane de ciocolată din colecția fraților Dumitru. Dintre cutiile de bomboane deosebite „Casa Capșa”, „Anghelescu”, „Zamfirescu”, „Regina Maria”, Nu lipsesc mărcile brașovene „Hess”, prima fabrică de ciocolată din Transilvania, „Stollwerck”, „Dezrobirea”, „CIBO”.
„O poveste dulce” la muzeu. Așa cum ne-am obișnuit, expoziția nu e statică. Vor fi organizate, în perioada decembrie 2022- februarie 2023, ateliere și conferințe. Atelierele de educație muzeală vor fi cu degustare de ciocolată după o rețetă belgiană de la un producător renumit din Brașov. Conferințele vor fi susținute de specialiști care au lucrat la fabrica de ciocolată din Brașov.
Expoziția poate fi vizitată în perioada 8 decembrie 2022-25 februarie 2023.
Istoria fabricării ciocolatei la Brașov
La Braşov, ciocolată s-a produs din 1921 până în 2009. Până atunci, negustorii greci aduceau mirodenii, inclusiv ciocolată, ce aduceau băcanilor brașoveni, încă de la finele secolului al XVIII-lea – începutul secolului al XIX-lea. Dar și în cofetăriile epocii se găsea ciocolata adusă de peste mări și țări.
Fabrica de Produse Zaharoase Thiess & Seidel a luat însă fiinţă încă din 1891. Din ea s-a desprins, după Marea Unire, când piața românească i se deschide, celebra fabrică Hess – prima de profil din Transilvania. Era situată pe actuala Cuza-Vodă. Tot în primii ani de după Primul Război Mondial, la Braşov se deschide şi fabrica Stollwerck, a fraților cu același nume, la fel de celebră și cu unități de producție în toată lumea (situată pe Strada Lungă, cu ieșirea spre De Mijloc). În 1948 sunt naționalizate. Ba chiar Stollwerck, pentru că aparținea unui cetățean german, trece în subordinea Comisiei de Administrare și Supraveghere a Bunurilor Inamice (CASBI), adică în proprietatea URSS.
Din 1954 la Braşov vorbim despre fabrica „Dezrobirea” cu două unităţi de producţie, în fapt cele două fabrici existente deja, naționalizate de comunişti. După 1969 devine CIBO (ciocolată și bomboane). Între altele, se produceau dulciurile pe care şi noi ni le mai amintim, ca și denumirea, iar după Revoluție, a devenit Poiana S.A. În 1994 ajunge sub umbrela Kraft Jacobs Suchard (ulterior doar Kraft) și își regăsește gloria de altădată. Din păcate, în noiembrie 2009 se produce ultima ciocolată la Brașov. Iar în 2014, sub buldozere dispare și o clădire valoroasă pentru arhitectura industrială a Brașovului, cea de pe Cuza Vodă.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.