Timp liber

„Jocul dragostei şi al întâmplării” de Marivaux

  • afis-jocul-dragostei-si-al-intamplarii_2.jpg
 

JOCUL DRAGOSTEI ŞI AL ÎNTÂMPLĂRIIsala mare, ora 19.00
de Marivaux
Regia: Liviu Lucaci
Scenografia: Rodica Ştirbu
Cu: Viorica Geantă-Chelbea, Ada Galeş, Simona Pop, Vlad Pavel, Claudiu Mihail, Bogdan Nechifor
Preţul biletelor: 18 lei Preţ redus pentru elevi, studenţi, pensionari: 15 lei

Despre Jocul dragostei şi al întâmplării

„Marivaux (1688 – 1763) este creatorul comediei psihologice în teatrul francez. Arta lui Marivaux se defineşte mai întâi prin restrângerea ariei subiectelor şi oprirea asupra unei singure mari teme, a iubirii, şi mai mult, asupra unei singure etape a ei, cea incipientă, a „zorilor”, când sentimentul nu e cunoscut încă nici măcar pentru cel care-l nutreşte. Marivaux a intuit că o comedie a iubirii nu putea fi realizată decât în acest caz, pentru că sentimentul declarat ori este satisfăcut, şi atunci conflictul dramatic nu are condiţia să apară, ori este contrariat, ceea ce duce direct la dramă. Dar în faza incipientă, când ea e încă promisiune sau ameninţare, când primele frământări interioare pe nesimţite dezvăluie o înclinaţie care nu este încă dragoste, dar o anunţă, este posibilă apariţia unei neînţelegeri ce ţine de timiditate, de amor propriu, de susceptibilitate, de frica de a nu plăcea, de gelozie sau teamă, în sfârşit sunt posibile acele şicane ale inimii, incidente graţioase, care se înnoadă într-un conflict de natură esenţial comică.
Marivaux ajunge la o interiorizare a acţiunii care reduce intriga exterioară aproape la nimic, totul petrecându-se pe planul interior. Urmărind în Jocul dragostei şi al întâmplării modul cum fiecare scenă aduce o schimbare şi o nouă progresie în sentimentele celor doi tineri care recurg la aceeaşi stratagemă pentru a cunoaşte, observăm că acţiunea şi psihologia se confundă. Dezvăluindu-se treptat, evoluţia sentimentelor şi cele mai mici mişcări interioare converg către investigarea unui suflet privit foarte îndeaproape şi cu multă perspicacitate.”
Fragmente din Secolul luminilor de Silvia Cucu
(Istoria teatrului universal – Ed. Didactică şi Pedagogică, Bucureşti , 1982)


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Citeşte şi...
Close
Back to top button