Călătorie în timp, pentru brașoveni
Călătorie în timp, pentru brașoveni
Muzica veche, cu textura sa bogată și multiplele straturi de semnificație, este o mărturie vie a evoluției culturale și artistice a omenirii. „Festivalul de muzică veche”, aflat la prima ediţie, se va desfășura la Brașov între 17 și 28 septembrie 2024, cu scopul de a oferi publicului oportunitatea unică de a explora diversitatea muzicală într-un cadru istoric deosebit.
Acest eveniment nu este doar un simplu festival muzical, ci o veritabilă călătorie în timp, prin intermediul sunetelor și al interpretărilor autentice. Programul variat care include concerte, masterclass-uri, ateliere și conferințe, adună laolaltă tradiții muzicale din diferite epoci și zone, subliniind importanța dialogului intercultural și a educației artistice.
În acest context, „Festivalul de muzică veche” Brașov aduce în prim-plan patrimoniul muzical al trecutului, explorând nu doar genuri bine cunoscute, precum muzica barocă și renascentistă, ci și tradiții mai puțin vizibile, precum muzica bizantină, cea veche românească și cea sefardă. Această inițiativă celebrează moștenirea culturală, dar și promovează dialogul intercultural și educația artistică, invitând publicul să participe activ la o experiență artistică inedită.
Pe lângă concerte, programul festivalului include masterclass-uri și conferințe susținute de experți în domeniu. Aceste sesiuni sunt concepute pentru a apropia publicul de tehnicile interpretative, de instrumentele istorice și de stilurile muzicale specifice fiecărei epoci. Participanții vor avea ocazia să interacționeze cu artiștii, să învețe din experiențele lor și să dobândească o înțelegere mai profundă a spiritului rafinat și a genurilor muzicii vechi.
Dintre spațiile în care vor avea loc reprezentații se numără Centrul Multicultural al Univertității Transilvania, Filarmonica Brașov, Bastionul Țesătorilor, Sinagoga Brașov sau Biserica Evanghelică din Bartolomeu.
„Festivalul de muzică veche” Brașov este un eveniment organizat de Asociaţia Kyrios, finanțat cu suma de 119.832 lei de Consiliul Județean Brașov și cofinanțat de Primăria Municipiului Braşov. Intrarea este liberă la majoritatea evenimentelor.
Programul festivalului îl găsiți aici.
Programul festivalului
Intrare liberă
- 17 sept. ora 19:00, Biserica Franciscană „Sf Ioan Botezătorul” – Xavier Diaz-Latorre (teorbă, Spania) & Furio Zanasi, (bariton, Italia). „Caccini, La Nuove Musiche”.
- 18 și 19 sept, Rectorat: Xavier Diaz-Latorre – Masterclass Lăută, Chitară Barocă; Tanja Skok (Slovenia) – Masterclass Dans Istoric.
- 20 sept, ora 18:00, Biserica Evanghelică „Sf. Bartolomeu” – Martyna Pastuszka şi „{oh!} Trio”. „Marchand Suites”
- 20 sept, ora 20:00, Centrul Cultural Vulcan – Grupul „Trei Parale”. „România, 100 de minute”.
- 21 sept, ora 19:00, Rectorat – Raluca Enea (Solo Clavecin) – Rameau. „Le musicien des Rois”.
- 25 sept, ora 19:00, Sinagoga din Braşov – Emilio Villalba si ansamblul Cantica (Spania). „Sephardica”.
- 26 sept, ora 19:00, Biserica „Sf. Nicolae” din Scheii Braşovului – Monahul Filotheu Bălan alături de Corul Byzantion. „Psaltichia Braşoveană”
- 27 sept, ora 20:00, Biserica „Sf. Nicolae” din Scheii Braşovului – Corul „Byzantion” şi Corul „Sf. M. Mc. Chiriachi”. „Priveghere Paisiană”.
- 28 sept, ora 19:00, Biserica Evanghelică „Sf. Bartolomeu” – Ansamblul de muzică barocă „Sempre”. „Sempre Vivaldi”
Cu bilet
- 19 sept, ora 19:00, Filarmonica Braşov – Martyna Pastuszka & „{oh!} Orkiestra Historyczna (Polonia). „Oriental Tales”
- 22 sept, ora 19:00, Filarmonica Braşov – Grupul „Trei Parale”: „România, 100 de minute”.
- 24 sept, ora 19:00, Bastionul Ţesătorilor – Ansamblul „Codex”. „Căianu ‘395”.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.