Timp liber

„Așteptând seara de Ajun” la Apollonia

„Așteptând seara de Ajun” la Apollonia. Cel mai nou spațiu cultural din Brașov – Banca de cultură Apollonia – și-a deschis porțile de o săptămână. Cu mai multe expoziții și un calendar dens de evenimente culturale. Unul dintre ele are loc chiar astăzi. Se intitulează „Așteptând seara de Ajun”. Este un concert de Crăciun al soliștilor Operei Brașov și Filarmonicii Brașov. Va fi susținut de soliști ai Operei Brașov: Cristina Coatu, Irina Iftene, Liviu Iftene. Filarmonica este reprezentată de renumitul pianist Horia Mihail. Concertul începe la ora 14.00. Intrarea este liberă.

Banca de cultură Apollonia (fosta Bancă săsească) a devenit, din 16 decembrie, cel mai mare centru cultural din Brașov. Pentru a marca deschiderea imobilului recent renovat, Primăria Brașov, în parteneriat cu Filarmonica, organizează în perioada 16 decembrie – 15 ianuarie o serie de acțiuni culturale. Totul, în cadrul evenimentului „Magia iernii la Brașov”.  

Banca de cultură Apollonia va găzdui expoziții de artă, serate muzicale, concerte, momente artistice, seri literare, spectacole de teatru pentru adulți și copii, ateliere de artă și creative. Va fi și suportul unui spectacol de video mapping în cadrul evenimentului „Magia Iernii la Brașov”. 

Participarea la toate evenimentele desfășurate de Banca de Cultură Apollonia este gratuită.   

Un simbol al Brașovului

Fosta Bancă săsească este una din clădirile istorice reprezentative și un simbol al Brașovului. Construită între anii 1906-1908, era cunoscută ca „Banca Țării Bârsei”. Este una dintre puținele construcții „Jugendstil” din oraș. A fost ridicată după planurile arhitectului Albert Schuller, cel care a proiectat și Hotelul „Coroana”, altă clădire emblematică a orașului.

Articole asemănătoare

Pe locul acestui edificiu s-a aflat locuința celebrei negustoare din secolul XVI – Apollonia Hirscher. Era cunoscută pentru averea sa, dar și pentru donațiile făcute orașului. „Casa Negustorilor”, din Piața Sfatului (fostul restaurant Cerbul Carpatin – n.r.), a fost realizată exclusiv din fondurile ei.

În amintirea Apolloniei Hirscher, pe clădirea noii Bănci săsești au fost puse renumitele coarne de cerb, devenite ulterior un simbol al clădirii. De asemenea, pe fațadă a fost pictată și o frescă-medalion în care apare Apollonia Hirscher.

Pictura originală a fost făcută de Friedrich Mieß, acoperită apoi în jurul anului 1950 și restaurată în întregime în 1972, de către Gisela Richter.

Spațiul, părăsit în ultimii 20 de ani, a fost renovat. Primăria Brașov și-a propus să introducă această clădire în circuitul cultural național și internațional. 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
1 an în urmă

[…] pline de evenimente la „Apollonia”. Sâmbătă, orele 14:00 – 15:00, este programată o întâlnire cu Adrian Șonka – care va […]

Back to top button