Acces gratuit de Ziua Internațională a Muzeelor / Unde puteți petrece Noaptea Muzeelor 2024
Acces gratuit de Ziua Internațională a Muzeelor / Unde puteți petrece Noaptea Muzeelor 2024
Pe lângă Muzeul Județean de Istorie și Muzeul „Casa Mureșenilor”, Muzeul de Etnografie Braşov, acestea trei cu toate secțiile lor şi Muzeul de Artă Braşov vor fi închise publicului, în Noaptea Muzeelor, evenimentul anual mult așteptat, care are loc în 2024 astăzi, 18 mai. Reprezentanţii celor două instituţii au anunţat că în acest an nu vor marca Noaptea Muzeelor, pentru că nu au fost rezolvate revendicările de natură salarială ale angajaţilor.
„Muzeul de Artă Brașov se aliniază acțiunii de protest organizată sâmbătă, 18 mai 2024, la București, de către Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Presă (CulturMedia). Noaptea Muzeelor a reprezentat în fiecare an un motiv de creativitate și entuziasm, așa cum e cazul pentru fiecare expoziție și eveniment organizat de către echipa muzeului. Anul acesta, alături de numeroase ale instituții muzeale și biblioteci din România, am luat hotărârea să participăm la protestul din Piața Victoriei pentru a ne recăpăta demnitatea ca lucrători în domeniul cultural. Demersul dorește să atragă atenția asupra lipsurilor financiare din cadrul muzeelor și bibliotecilor din România”, arată reprezentanții Muzeului de Artă.
„Muzeul de Etnografie Brașov nu va participa la Noaptea Europeană a Muzeelor din 18 mai 2024, în semn de solidaritate cu sindicatele din muzeele din România.
În acest an, în 18 mai, se aniversează două decenii de la prima ediție a Nopții Europene a Muzeelor în România, eveniment patronat de Consiliul Europei, UNESCO și ICOM, pentru a facilita accesul la cultură și la diversitatea patrimoniului muzeal.
Anul acesta, evenimentul Noaptea Europeană a Muzeelor coincide au o altă mare sărbătoare a culturii, și anume Ziua Internațională a Muzeelor, stabilită ca eveniment anual de către ICOM încă din 1977, pentru a sensibiliza publicul cu privire la faptul că muzeele reprezintă un mijloc important de dezvoltare și schimb între culturi”, arată cei de la Muzeul de Etnografie.
Chiar dacă nu deschid porţile pe parcursul nopţii, Muzeul de Etnografie şi secţiile sale, dar și Muzeul de Artă vor putea fi vizitate gratuit în timpul zilei.
„În timpul care a trecut a devenit tradiție ca de Ziua Internațională a Muzeelor și, de asemenea, cu ocazia evenimentului Noaptea Europeană a Muzeelor, instituțiile muzeale de pe întreg mapamondul să ofere acces gratuit publicului, pentru a marca această sărbătoare a culturii universale.
Sâmbătă, 18 mai 2024, de Ziua Internațională a Muzeelor, vă invităm să vizitați expoziția „sevrajă 2.0” a artistei Atoma Atoma. Artista va fi prezentă în expoziție în intervalul 12-18 pentru a prezenta vizitatorilor lucrările sale și pentru a iniția un dialog constructiv despre dependență, tehnologie și singurătate. Expoziția se va desfășura în perioada 18 mai – 30 iunie 2024 în Sala unu a Muzeului de Artă Brașov.
În aceeași zi va avea loc și debutul expoziției colective „Sensul migrației” curatoriată de Mihai Zgondoiu. Aceasta aduce împreună 13 artiști contemporani locali care s-au născut sau au migrat ulterior în orașul nostru. (…)
Vizitarea muzeului pentru cele două expoziții temporare va fi liberă pe durata întregii zile, între orele obișnuite de funcționare 10-18”, au detaliat cei de la Artă.
„Ţinând cont de faptul că Muzeul de Enografie Braşov este membru ICOM, în fiecare an, această organizaţie sărbătoreşte în data de 18 mai Ziua Internaţională a Muzeelor. Şi în acest an, Muzeul de Etnografie va oferi publicului sâmbătă acces gratuit la toate expoziţiile care sunt deschise în acest moment. Vorbim despre expoziţiile permanente, dar şi cele temporare, de la sediul Muzeului de Etnografie, Muzeul Civilizaţiei Urbane a Braşovului şi, de asemenea, filiala noastră de la Rupea, Muzeul Etnografic „Gheorghe Cernea”. Accesul va fi pe timpul zilei, în data de 18 mai, conform programului fiecărui muzeu”, a precizat reprezentanta Muzeului de Etnografie, Alina Mandai.
Primii care au anunţat că nu participă la Noaptea Muzeelor au fost cei de la Muzeul Judeţean de Istorie, care însă va avea program de vizitare în timpul zilei de sâmbătă, atât la Muzeul de Istorie – Casa Sfatului, cât şi la Bastionul Ţesătorilor, la acestea două în program 10:00 – 18:00, şi la Olimpia – Muzeul Sportului şi Turismului Montan, orele 12.00 – 20.00.
Reamintim că, în premieră, Cetățuia Brașovului va fi deschisă în Noaptea Muzeelor, alături de turnuri, bastioane și Banca de Cultură Apollonia, fiind pregătite și evenimente (detalii aici), la care accesul este liber.
Castelul Bran va putea fi, de asemenea, vizitat gratuit până aproape de miezul nopii (detalii aici).
Noaptea Muzeelor se sărbătorește, tot cu vizitare gratuită, în intervalul 18:00-22:00, și în „Cetatea Artelor”, – Cetatea Feldioara.
Pentru a facilita accesul s-au suplimentat cursele pe Linia 320 RAT Brașov (detalii aici).
Deși în acest an Muzeul de Etnografie Brașov nu va participa la Noaptea Europeană a Muzeelor, totuși, pentru a marca Ziua Internațională a Muzeelor, instituția muzeală va oferi sâmbătă, 18 mai 2024, acces gratuit la expozițiile permanente și temporare organizate atât la sediul din Bd. Eroilor 21 A, cât și la filialele sale, respectiv Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului și Muzeul Etnografic „Gh. Cernea” din Rupea. Cele trei muzee vor fi deschise publicului, conform programului de lucru, între orele 10.00-18.00.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.