A doua ediție a Rroma Film Festival se deschide la Cetățuia Brașovului
A doua ediție a Rroma Film Festival se deschide la Cetățuia Brașovului
Rroma Film Festival îşi deschide porţile pentru a doua oară la Braşov şi Augustin, între 30 august şi 1 septembrie. Cea de-a doua ediţie a evenimentului propune o selecţie de filme tematice aflate în competiţie, inspirate de cultura romă. Astfel, vor fi scurt metraje din 9 ţări printre care se numără OSSA – un film regizat de Catrinel Menghia (Marlon), creaţii cinematografice semnate de Alina Şerban, Milo Simulov şi Ada Dumitru, recent premiată la Shanghai Film Festival.
Juriului prezidat de regizorul, actorul şi jurnalistul Rudy Moca – realizatorul primei piese de teatru din România jucată în limba rromani, cu actori profesionişti de etnie romă – „Jekh răt lisăme”/„O noapte furtunoasă” de I.L. Caragiale – i se alătură regizoarea scoţiană Linda Mc Cairns, prezentă în competiţie la ediţia anterioară a festivalului cu filmul Mulo, compozitorul şi omul de cultură Mădălin Voicu şi actorul Sorin Mihai, laureat al premiului pentru interpretare masculină la ediţia anterioară (Gipsy Queen, Luca, Vlad, Las Fierbinţi, Clanul).
Nepotul lui Johnny Răducanu, concert omagial
Festivalul se deschide vineri, 30 august, ora 18:30, la Cetăţuia Braşovului (Cinema Modern, în caz de vreme nefavorabilă), unde va avea loc proiecţia filmului „Django” (Franţa, 2017), film prezent în selecţia oficială a Festivalului de Film de la Berlin, care descrie povestea celui mai important compozitor şi chitarist de jazz de origine romă, Django Reinhardt.
Seara continuă tot în ritmuri de jazz printr-un concert omagial dedicat marelui compozitor şi muzician Johnny Răducanu chiar de nepotul acestuia, Michael Creţu, care va susţine un recital extraordinar gipsy jazz, alături de pianistul Marius Vernescu si percuţionistul Gabriel Matei. Tot în prima zi, la Centrul Cultural Reduta, de la ora 16:00, vor avea loc lansări de carte de Rudy Moca, precum şi de regizoarea albaneză Enxhi Rista.
Filmele din competiţie vor rula la Augustin
Filmele aflate în competiţie vor fi prezentate publicului sâmbătă, 31 august, la Centrul Cultural al Comunei Augustin, între orele 11-18, iar seara va culmina cu o proiecţie specială a filmului artistic „Omul care a plâns” (USA, 2000), în care îi vom regăsi pe Johnny Depp, Cate Blanchett şi Taraf de Haidouks.
Cei 10 fantastici ai Fanfarei Transilvania vor anima Parcul Primăriei din Augustin începând cu orele 22.00.
Duminică, 1 septembrie, tot la Centrul Cultural al Comunei Augustin, publicul va avea ocazia de a se întâlni cu celebrul interpret Elvis Romano (ora 13.00), care va susţine un recital cu ocazia Galei de Premiere şi va vorbi despre filmul său prezent în festival.
In memoriam Alain Delon
RROMA FILM FESTIVAL dedică ceremonia de închidere (ora 14.00) titanului al cinematografiei mondiale – actorului Alain Delon, care a trecut la stele în 18 august anul acesta. Cu o carieră uluitoare, de peste 100 de roluri în filme emblematice ale cinematografiei internaţionale, producător şi scenarist, Alain Delon va putea fi văzut ca protagonist al filmului Le Gitan (1975), în regia lui José Giovanni. Aici joacă rolul unui evadat din închisoare de etnie romă care se revoltă împotriva unei societăţi care „îi pune pe ţigani încă din copilărie pe banca acuzaţilor”.
Proiecţia va avea loc duminică, 1 septembrie, la orele 16.30, la Castel Daniel din Tălişoara.
Intrarea liberă
Intrarea la toate evenimentele din cadrul festivalului este liberă.
RROMA Film Festival este iniţiat şi organizat de Asociaţia CRN, fiind susţinut de Consiliul Judeţean Braşov, Primăria Municipiului Braşov, Primăria Comunei Augustin şi Centrul Cultural Reduta, având ca parteneri firma de producţie cinematografică Rock House Events, Asociaţia Culturală Ance EUROPE şi Partida Romilor „Pro-Europa”.
Filme în competiție
- Mamaie Brânduşa – Granny’s Got a Gun (r. Ada Dumitru, Ana Ineni, 2024, România, 24 min)
- Walking in my shoes (r. Millo Simulov, 2019, România, 20 min);
- OSSA (r. Catrinel Menghia (Marlon), Daniele Testi, 2022, Italia, 14 min);
- Born and Raised in Dentropotamos (r. Tassos Stamnas, 2023, Grecia, 20 min);
- La revedere, castelule! (r. Alina Serban, 2024, România, 21 min);
- LOATHING (r. Tatyana Petrova Yolin, 2023, Bulgaria, 20 min);
- Tu m’fais perdre la boule (r. Elia Merlot, 2023, Franţa, 20 min);
- I fear (r. Anelise Sălan, 2022, România, 23 min);
- Volare, Volare! (r. Cecilia Rizzuto, Marco Vinz Pinnavaia, 2023, Italia, Franţa, 67 min);
- 35A (r. Alfredo Minea, 2022, România, 9 min);
- În judecata apusului (r. Baicu Florin, 2024, România, 24 min);
- Invasion (r. Arshia Zeinali, 2023, Iran, 11 min);
- The world saved by girls (r. Maria Luisa Usai, 2023, Italia, 20 min);
- Dandelions (r. Arne Gunnar Olsen, 2024, Norvegia, 40 min);
- Mahalale din Bucureşti (r. Vali Rupiţă, 2024, România, 20 min);
- Viva Constanţa! (r. Emese Ambrus, 2006, România, 49 min);
- About wondering / SCARE (r. Joanna Polak, 2012, Polonia, 3 min, animaţii);
- 300 Roma Tears – Johnny’s Legacy (r. Michael Cretu, UK, 2022, 16 min);
- De la „ura de sine” la stima de sine etnică (Centrul National de Cultura a Romilor-Romano Kher);
- Sostar na rovas / De ce nu plâng (Delia Grigore, Asociaţia Centrul Rromilor Amare Rromentza);
- „Yuyes verdes”. Women and Dissidences in 21st Century Tango (r. Sofia Cecconi, Argentina, 2024, 38 min).
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.
Ce mândri se simt românii când sunt făcuți țigani, în străinătate! Vai de capul nostru, ne merităm soarta.