25 de ore de teatru, 12 cu acces gratuit, la Brașov
25 de ore de teatru, 12 cu acces gratuit, la Brașov
Douăzeci de evenimente (dintre care două online) comprimate pe parcursul a mai bine de 25 de ore vor îmbogăți viața culturală a orașului în acest ultim weekend din luna septembrie, când Brașovul găzduiește în premieră „25 de ore de teatru nonstop”, un festival al teatrului independent.
Zeci de artiști tineri din țară și nu numai vor anima orașul, aducând în fața publicului de toate vârstele spectacole de teatru, performance-uri muzicale, concerte, ateliere, proiecții de film etc.
12 spații, convenționale și neconvenționale, atât interioare, cât și în aer liber, vor găzdui creațiile unor companii teatrale din Sibiu, Cluj, București, Timișoara, Brașov.
Pe scenele și în piețele orașului vor performa artiști cu vârste cuprinse între 5 și 50 de ani, veniți din orașele mai sus menționate, dar și din Africa (Uganda) sau Republica Moldova (Chișinău).
Conceptul inedit al festivalului presupune faptul că evenimentele se desfășoară fără oprire, timp de mai bine de 25 de ore, în mai multe spații din oraș.
Deschiderea oficială va avea loc sâmbătă, 28 septembrie, la ora 19:00, în Sala Mare a Cinematografului Modern (un spațiu gestionat de Centrul Cultural Apollonia, aflat pe Bulevardul Griviței 65) Se va juca pentru prima dată la Brașov „Născut în ’90”, o producție marca Bis Teatru premiată la FNTI (Festivalul Național de Teatru Independent) și aplaudată de-a lungul anilor la diverse festivaluri internaționale din: Sibiu, Iași, Timișoara etc.
Sala Mică a aceluiași Cinema Modern va găzdui, de la ora 21:00, senzaționalul one woman show „Tea and Milk”, cu Edith Alibec, aplaudat de spectatori și elogiat de critici în secțiunea Fringe a renumitului festival de la Edinburgh în anul 2023.
În același timp, în altă parte a orașului, Sala Patria va găzdui un spectacol dedicat celor romantici, „Eu, tu, copacul sau șah mat”, o îmbinare de umor și sensibilitate.
Highlight-ul serii va fi spectacolul „Născut în 2000”, care se va juca de la ora 23:00 în Sala Centrului Cultural Reduta. Având o distribuție internațională, spectacolul are la bază un text original creat într-un proces de colaborare între regizor și cele patru actrițe din distribuție, pe baza experiențelor lor personale, maternale.
12 ore cu intrare liberă
Atracția nopții o reprezintă „Nimeni nu știe ce e în inima mea”, fenomenalul one-man show al actorului Florin Coșuleț. Spectacolul care a cucerit inimile sibienilor (orașul unde se joacă cu casa închisă de 17 ani de zile) poate fi văzut după miezul nopții, la ora 00:30, la Artegianale, pe strada Lucian Blaga, nr. 13, în apropiere de Sala Patria.
Noaptea albă teatrală va continua la Banca de Cultură, unde zona de experiment teatral va fi reprezentată de „Hamlet.ex” al companiei Reactor din Cluj, de Teatrul Studențesc Thespis din Timișoara și de performance-ul muzical „Beat Bukowski” care îl are în prim plan pe omul orchestră Claudiu Fălămaș, proaspăt revenit din turneul său de peste ocean, din Canada.
Timp de 12 ore, între 5 dimineața și 5 după-amiaza, intrarea la spectacole și evenimente va fi liberă.
Dimineața, în Piața Sfatului, brașovenii vor fi invitați să savureze „Poezie la micul dejun”, iar actorul Florin Coșuleț va coordona un set de exerciții fizice alături de tinerii actori, spre deliciul trecătorilor.
Seniorii orașului se vor bucura de poezie și muzică live, în cadrul evenimentului sugestiv intitulat „Pentru bunicii noștri”, în timp ce în Piața Brassai, la ora 12:00, cei mai tineri spectatori vor fi invitați la feeria „Anaz și Dragonul”, un basm potrivit tuturor vârstelor.
Miezul zilei le este rezervat adolescenților de la Fabrica de Teatru Sibiu și de la Asociația Ferentari (Proiect PlayHood) București, care vor exprima teatral și muzical temele generației lor în spectacole care vor avea loc la Teatrul Arlechino și la Sala Patria.
De altfel Sala Patria va găzdui și comedia incomodă „Un spectacol dumnezeiesc”, o producție Teatrul Nou București care va avea loc duminică, în 29 septembrie, la ora 17:00.
Brașovul va fi reprezentat de Teatrul Particular, a cărui comedie „Actrița”, protagoniste fiind Dorina Roman și Monica Midvighi, se va juca la Centrul Cultural Reduta.
Festivalul se va închide cu proiecția filmului „Visul unei nopți de toamnă” (un documentar de Gabriel George) la Banca de Cultură, un spațiu al Centrului Cultural Apollonia. Evenimentul va prilejui de altfel o întâlnire vie între spectatori, artiști și echipa de organizare a festivalului.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.