Sport

Șahistul brașovean Vladimir Sofronie se pregătește pentru Campionatul Mondial din SUA

Șahistul brașovean Vladimir Sofronie se pregătește pentru Campionatul Mondial din SUA.

După un an de excepție (2023), în care a adăugat și medalia de aur la Campionatul European palmaresului său impresionant la competițiile naționale și internaționale de șah pentru juniori (campion național la șah clasic în anul 2021 și la șah rapid în anul 2023, triplu campion balcanic în anul 2022 la șah clasic, șah rapid și blitz și de două ori campion al Uniunii Europene la șah clasic în anii 2021 și 2023), brașoveanul în vârstă de 11 ani se pregătește pentru Campionatul Mondial de juniori ce va avea loc în Orlando, SUA, în luna august 2025 (https://www.fide.com/calendar/54246).

În vederea unei clasări cât mai fruntașe la această importantă competiție, pe lângă timpul alocat zilnic pregătirii la clubul de șah Logic 64 Brașov și pregătirii individuale de acasă, Vladimir Sofronie a participat deja în anul 2024 la nu mai puțin de 9 competiții internaționale de seniori, însumând 76 de partide oficiale, omologate de către Federația Internațională de Șah.

Șahistul brașovean Vladimir Sofronie se pregătește pentru Campionatul Mondial din SUA

Deloc intimidat de vârsta și experiența adversarilor săi, Vladimir a învins la aceste competiții adversari seniori chiar și cu 100-200 puncte ELO mai mult decât ELO-ul lui – reușind o clasare fruntașă de fiecare dată și o creștere ELO (coeficient valoric internațional) impresionantă, care i-a adus, în luna mai 2024, recunoașterea Federației Internaționale de Șah și acordarea, din partea acesteia, a titlului internațional de candidat de maestru la seniori!

Deși marea parte a timpului său liber o alocă pregătirii la șah, Vladimir Sofronie este și fruntaș la învățătură, pe care nu a neglijat-o niciodată, materia lui preferată fiind istoria. Îi place să viziteze muzee și să citească povestiri și cărți istorice.

După obținerea titlului internațional de candidat de maestru, el a luat, pentru două luni (iunie-iulie), pauză de la participarea la competițiile de șah, deoarece s-a pregătit pentru admiterea în clasa a-V-a la Liceul de Artă – o altă mare pasiune – examen încununat cu succes, fiind admis cu media 10.

Șahistul brașovean Vladimir Sofronie se pregătește pentru Campionatul Mondial din SUA

La sfîrșitul lunii iulie, Vladimir a revenit în forță în competițiile naționale și internaționale de șah. De data aceasta, datorită trecerii barierei ELO 2000 și obținerea titlului internațional de candidat de maestru în luna mai 2024, a fost invitat să participe la grupele principale ale mai multor turnee Open (fără limită de vârstă).

La a XXXIII-a ediție a Openului internațional de șah de la Kavala (Grecia), ce a avut loc în perioada 29 iulie-5 august, la competiția care a adunat la start peste 500 de participanți din 30 de țări, alături de Vladimir a participat și tatăl său, care îi este antrenor – Maestrul Internațional Iulian Sofronie (fost campion național la seniori), acesta obținând locul 1 la grupa S50, după ce l-a învins în runda a-7-a pe unul dintre favoriții turneului, maestrul internațional turc Tarhan Adar (ELO 2475), printr-o frumoasă partidă care a culminat cu un spectaculos sacrificiu de turn ce a încheiat partida.

Acum, pentru juniorul brașovean, urmează două competiții internaționale în Spania, unde participă sportivi din peste 30 de țări.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button