Sport

Pariuri sportive – mecanisme ale dependenței și cum poate ea să fie combătută

 

Oricine iși dorește să câștige un ban mai ușor, în special în climatul economic de astăzi, când lucrurile nu sunt nici pe departe atât de roz pe cât am vrea noi să fie. Însă o astfel de dorință nu ar trebui să ne transforme în niște oameni care riscă totul în căutarea unui câștig mai mare și nici în unii care sunt mereu gata să sacrifice orice relație de prietenie și familie pentru a merge mai departe cu planurile lor.

Indiferent dacă ne place sau nu, pariurile sportive reprezintă o astfel de formă de câștig, una care are beneficiile ei, dar și riscuri foarte mari. Iar dacă nu sunt atenți, jucătorii își pot da seama, în timp, că nu au câștigat nimic, ba în schimb au și pierdut foarte multe. Acestea fiind spuse totuși, pariurile nu ar trebui să fie considerate nici o sperietoare, pentru că nici extrema cealaltă nu este una bună. Până la urmă, reprezintă un joc legal, normal și practicat în siguranță de zeci de mii de jucători la noi în țară și probabil de zeci de milioane la nivel global. Așa că nu ar trebui să lăsăm frica să ne domine părerile despre pariat, dar nici nu ar trebui să fie neglijat pericolul.

Ce spun statisticile despre cei care joacă la pariuri în România

Profilul pariorului român este unul diferit decât cel la care probabil se așteaptă multă lume și chiar acesta reușește să demonstreze foarte bine că pariorii sunt, până la urmă, niște persoane perfect normale. În primul rând, aceștia tind să aibă vârste de până în 35 de ani și cel puțin studii medii, deși mulți dintre ei ajung să finalizeze cu succes și o facultate sau chiar o instituție mai înaltă. Așadar, cade un mit foarte des vehiculat de către adversarii pariurilor, care spune că ele sunt un domeniu în care au activitate doar cei care nu prea au fost la școală.

O altă credință greșită este aceea că pariorii nu joacă decât la agențiile stradale. Însă, odată cu intrarea pe piață a agențiilor online, acestea au reușit să atragă o bună parte din jucători. Iar acesta este un lucru bun, pentru că în online nu pot juca minorii și, de asemenea, este mai ușor să se investigheze dacăăcineva chiar are o problema cu pariurile (de către rudele apropiate, prin citirea mail-urilor sau verificarea istoricului).

În final, pariorii din România sunt interesați de sugestii de pariuri și ponturi de calitate, lucru care îi poate ajuta să câștige mai mult și să joace mai responsabil. Toate aceste informații sunt puse la dispoziție de PariuriX.com, una dintre cele mai puternice comunități de profil de la noi, dar, chiar și asa, există și indicii care arată că lucrurile nu ar fi chiar atât de roz precum s-ar crede din aceste date. Iar despre asta vom vorbi în cele ce urmează.

Așadar, 30 de procente dintre pariorii care au participat la această investigație au recunoscut că au jucat și cu bani pe care nu îi aveau și pe care au fost nevoiți să îi imprumute de la rude sau de la prieteni. La fel, peste 20% din ei au spus că au avut conflicte cu cei din jur din cauza pariurilor. Din păcate, nu știm dacă persoanele care împrumutau bani erau și cele care intrau în conflict cu cei apropiați, dar, chiar și așa, procentele sunt destul de îngrijorătoare.

În cazul conflictelor, explicațiile care pot fi oferite sunt de două tipuri. În primul rand, putem presupune că pariorii care împrumută bani sunt și cei care au conflicte mai dese, pentru că joacă și pierd, devenind astfel imposibil pentru ei să returneze sumele primite. Și dacă un astfel de eveniment se întamplă de mai multe ori, atunci există posibilitatea ca nivelul certurilor să crească. Un al doilea motiv posibil pentru apariția conflictelor este reprezentat de cererile repetate pentru ca persoana care pariază să renunțe. Acesta este însa unul și mai sensibil, pentru că omul respectiv ar putea să nu aibă o problemă cu pariurile, aceasta existând doar în mintea celor din jur (pornind de la niște credințe greșite, perpetuate și de media, dar și de unele concepții „populare” despre jocurile de noroc).

Una peste alta, pariurile au riscurile lor, dar, dacă ele sunt supraapreciate de către cei care se află în jurul pariorilor, atunci situația nu are cum să fie una roz. În schimb, mai multă ințelegere nu are cum să strice, iar grijile ar trebui să fie înlocuite cu mai multă încredere în jucător. Pe de altă parte, dacă el (sau ea, pentru că există destule femei care pariază) începe să dea semne că ar putea să aibă o problemă, atunci ar trebui să fie luate măsuri.

Ce este dependența de pariuri, care sunt efectele ei și cum se poate preveni

Ca orice altă dependență, cea de jocuri de noroc și de pariuri se manifestă printr-un comportament compulsiv în legătură cu obiectul dependenței. Mai exact, aceștia nu se pot opri să nu parieze, nu pe o perioadă mai lungă de timp. Și chiar dacă o fac pentru o săptămână sau o lună, dacă nu își propun să renunțe definitiv, ei se vor întoarce la același viciu.

Ca efect principal, dependența de pariuri aduce o instabilitate financiară, atât pentru jucător, cât și pentru întreaga sa familie. Problemele nu se opresc însă aici, pentru că lipsa banilor atrage după sine noi conflicte cu toți cei din jur (mecanismul este cel prezentat anterior) și pierderea treptată a suportului social din toate direcțiile. Dacă la toate acestea mai adaugăm și faptul că dependența de jocuri de noroc este asociată și cu alte dependențe, precum cea de alcool sau de droguri, ne dăm seama că avem în față un tablou deloc frumos, însă unul care poate fi prevenit, atât timp cât toți cei implicați lucrează împreună.

În primul rând, un dependent este singurul responsabil și singurul care are puterea să renunțe. Procesul este însă unul greu și implică renunțarea totală la pariuri și alte jocuri de noroc, evitarea agențiilor și a site-urilor de profil și uneori chiar a evenimentelor sportive. Așadar, dacă se încearcă doar prevenirea problemelor, situația va fi mult mai ușoară. De fapt, aceasta este calea mai ușoară, cea care ar trebui să fie luată în calcul de toți. În al doilea rând, pariurile nu se fac la întâmplare, ci după analize atente, iar asta vă poate face să pierdeți mai puțin. La rândul lor, câștigurile mai dese înseamnă șanse mai mici de a juca în mod compulsiv pentru a recupera banii, însă și ele ar trebui să fie tratate într-un mod ponderat.

Tendința normală a oamenilor este aceea de a perpetua comportamentele care le aduc beneficii. În acest caz, vorbim despre pariurile sportive. Însă, cum succesul la pariuri depinde într-o mai mare sau mai mică măsură și de noroc, nimic nu poate să garanteze că el se va repeta. Așadar, cea mai bună soluție este să nu te întorci la joc după un câștig bun, ci să lași lucrurile să se așeze. În plus, specialiștii mai oferă un sfat, acela de a rula mereu doar banii obținuți din câștiguri, pentru că așa nu riscați să intrați în bugetul necesar pentru altceva.

Multe tentații care trebuie tratate cu atenție

Cum anul 2016 este plin de evenimente și aceste pariuri la Campionatul European de Fotbal sau la Olimpiadă pot atrage multă lume, aceste evenimente trebuie tratate cu mare responsabilitate, pentru a nu atrage după ele și pierderi importante. Ce este de făcut în acest caz?

Specialiștii afirmă că ar trebui să se înceapă cu un anumit buget, mai mare sau mai mic, și, dacă sunt întregistrate succese, atunci se poate continua și juca din banii proaspăt câștigați. Dacă însă bugetul este consumat fără vreun rezultat notabil, atunci poate că totul reprezintă un indicator bun pentru a te opri pe moment, deoarece lumea sportului va oferi mereu ocazii de a paria. O altă strategie ar fi să pariezi doar pe sume foarte mici, de maxim 10 lei (o dată sau de două ori pe săptămână). Probabil nici câștigurile nu vor fi prea mari, dar măcar nu există riscul de a pierde mulți bani și dorința de a paria poate să fie satisfacută și așa, fără a pune în pericol siguranța financiară a tuturor celor pe care îi ai în jur.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button