Sport

Originile gambling-ului – Scurt istoric începând din antichitate

 

Putem spune cu certitidine că istoria omenirii este strâns legată de istoria jocurilor de noroc, deoarece, oricât de mult te-ai întoarce înapoi în timp, vei găsi o listă nesfârșită de dovezi care arată că, atunci când oamenii se adunau în grupuri, mai mult ca sigur, participau la cel puțin un fel de activitate de jocuri de noroc. În acest sens, am decis să săpăm puțin mai adânc în istorie și să aflăm despre ce este vorba. Acum, vă prezentăm jocuri casino gratis pentru că  ne-am propus să facem o incursiune în timp și să călătorim înapoi în istorie.

Originea jocurilor de noroc – Rădăcini adânci în perioada preistorică

Dacă  jocurile de noroc ți se par o invenție recentă, ei bine, tot ce putem spune este că ai greșit. Plasarea pariurilor este o abilitate care are o vechime de zeci de mii de ani. Zarurile, jocurile de cărți și ruletele folosite în cazinouri în zilele noastre sunt doar urmașii jocurilor de noroc jucate pentru mărfuri, care se desfășurau în urmă cu mii de ani în Asia, Europa și Orientul Mijlociu.

De la pietre care au fost găsite în China (în 3000-2300 î.Hr.) și zaruri de fildeș descoperite în Egipt (din 2000 î.Hr.) până la obiecte de joc folosite de soldații greci în epoca bronzului, putem fi destul de siguri că activitatea de jocuri de noroc este la fel de veche ca omenirea. Dar există atât de multe întrebări cu privire la acest subiect, așa că haideți să încercăm să le răspundem pe măsură ce trecem prin unele dintre cele mai interesante dintre ele.

Cine a inventat jocurile de noroc?

Este imposibil să determinăm cu precizie cine a inventat jocurile de noroc, însă numeroase dovezi arată că chinezii au fost cei care au inventat jocurile de noroc. Primele forme de jocuri de noroc au apărut în rândul mai multor popoare vechi, precum romanii și mesopotamienii, care foloseau oasele animalelor pentru jocuri.

În general se crede că jocurile de noroc au apărut dintr-un interes pentru noroc (în termeni de posibilitate și șansă aleatorie) și datorită unor întâmplări misterioase pe care popoarele antice nu le puteau explica. În acele timpuri, era populară aruncarea unor obiecte precum bastoane, pietre și oase, pentru a prezice viitorul, activitate care a evoluat până la plasarea pariurilor pe rezultatul unei aruncări. Apropierea oamenilor de jocurile de noroc era legată de convingerile lor despre tot ceea ce era supranatural. Popoarele antice erau fascinate de aruncarea oaselor, datorită credinței într-o putere supranaturala care ar controla modul în care oasele se așază în urma aruncării.

În special – oasele de talus ale Astragali (animale care au trăit în jurul anului 5000 î.Hr), au fost printre primele forme și instrumente de joc care au evoluat din practicile rituale fiind folosite mult mai frecvent decât oricare alte oase. Datorită formei, foarte apropiate de simetrie, Knucklebones cu 4 fețe (cunoscute și sub numele de Astragalus) sunt un exemplu timpuriu al jocului întâmplării și sunt considerate a fi precursorii zarului.

În ceea ce privește apariția cărților de joc, se crede că China este locul în care acestea au fost  inventate și folosite pentru prima dată în istorie. Această civilizație străveche a descoperit și hârtia, fapt care a determinat descoperirea ideii banilor de hârtie.

Când au fost inventate zarurile?

Conform numeroaselor dovezi, jocurile de noroc au fost practicate încă din perioada paleoliticului, cu mult înainte de orice consemnare istorică în scris a acestor practici. Se presupune că cele mai vechi jocuri de noroc datează chiar din perioada 40.000 î.Hr., perioadă căreia i-au fost atribuite mai multe obiecte descoperite, asemănătoare zarului.

În Mesopotamia, de exemplu, primele zaruri cu 6 fețe au fost datate în jurul anului 3000 î.Hr. Deoarece jocurile de zaruri au fost o activitate populară în aproape toate societățile umane, nu este o surpriză faptul că soldații greci au folosit jocurile cu zaruri pentru a se distra, chiar dacă jocurile de noroc erau considerate ilegale în Grecia Antică.

Jocurile de noroc în China Antică și Asia de Est

După cum am menționat deja, se consideră că jocurile de noroc au început ca o formă de divertisment în China antică și, apoi, s-au răspândit în întreaga lume. Jocurile de noroc cu pariuri au început să existe în perioadele în care dinastiile Xia și Shang prosperau. La fel ca și astăzi, definiția jocurilor de noroc era înțeleasă ca un risc asumat, în schimbul unui câștig mai mare. Chiar dacă jocurile de noroc au fost interzise pentru perioade mai lungi de timp sau au fost uneori reglementate sub controle foarte stricte, au fost întotdeauna incredibil de populare.

Jocurile precum loto și domino au fost precursoare jocului Pai Gow ale cărui origini sunt anterioare dinastiei Song și al cărui nume se interpretează aproximativ „pentru a face nouă”. Este un joc foarte popular jucat cu 32 de piese de domino chinezești.

În mod similar, se consideră că jocurile de blackjack și poker  practicate anterior, au fost inventate în China. De asemenea, jocurile populare precum Wei-Qi, Mahjong, Yue Har Hai și un joc de domino numit Xuan He Pai provin toate din China. Împreună cu un joc de cărți Ma Diao Pai, Xuan He Pai a devenit baza pentru Mahjong – un joc foarte răspândit și cunoscut în zilele noastre.

Unele dovezi timpurii ale jocurilor de noroc au fost găsite sub formă de pachete Keno, utilizate aproximativ în jurul anului 200 î.Hr. ca un fel de loterie. Este posibil ca acestea să fi fost folosite pentru finanțarea lucrărilor de stat, cum ar fi construcția Marelui Zid Chinezesc. Datând de mii de ani, Keno este originar din jocul chinezesc „White Pigeon Ticket” („baige piao”). Numele original poate fi tradus ca „bilet de porumbel alb”, referitor la biletele utilizate într-un joc de pariuri care implica porumbeii călători.

Chinezilor le-a plăcut să parieze, iar varietatea jocurilor de acest fel a crescut enorm.

Jocurile de noroc în Egiptul Antic, Orientul Mijlociu, Mesopotamia și India

Imediat ce arheologii au început cercetările, au găsit numeroase artefacte ale unor jocuri de noroc pe întreg teritoriul Egiptului Antic. O pereche de zaruri (realizate din fildeșul colților de elefant) au fost descoperite dintr-un mormânt egiptean care datează din anul 3000 î.Hr. Arheologii au găsit, de asemenea, un joc asemănător cu dame. În Mesopotamia, primele zaruri cu 6 fețe au apărut în jurul anului 3000 î.Hr. și se bazau tot pe astragali, ale căror oase erau folosite cu mii de ani mai devreme.

Un alt joc care a fost descoperit în Egiptul Antic este HUBEM-how, care presupunea aruncarea unor discuri într-un bol, într-o anumită ordine. Discurile erau create folosind o serie de substanțe și creșteau în complexitate pe măsură ce jucătorii continuau să arunce. În afară de un zar folosit pe scară largă, egiptenii antici foloseau noduri. La început zarurile și oasele erau folosite pentru a comunica cu zeii, deoarece egiptenii antici credeau că rezultatul unei aruncări de zaruri sau oase ar putea dezvălui răspunsul la întrebări specifice.

Viitorul jocurilor de noroc își face drum în direcția de jocuri online și sociale. Odată cu adoptarea mai multor legislații, jocurile de noroc online devin tot mai atrăgătoare și mai accesibile. Specialitățile de jocuri precum sloturile online, jocurile de masă și cazinourile live devin forțele dominante în industria jocurilor de noroc. Folosind VR ca instrument de marketing, cazinourile cu realitate virtuală își fac drum în industria jocurilor de noroc, deși potențialul lor este incert.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button