„Money, Money, Money”
Alegerile FIFA privind gazdele Campionatelor Mondiale din 2018 și 2022 sunt strict legate de bani, a scris Christophe Berti în numărul de ieri al cotidianului belgian „Le Soir”, amintind că fotbalul-afacere s-a născut acum vreo 20 de ani sub imboldul unor personalități precum Bernard Tapie sau Silvio Berlusconi. Iar acum, de exemplu, Anglia a intrat sub influența magnaților ruși și a șeicilor.
Pentru FIFA, fotbalul este un produs care trebuie vândut cât mai eficient. Din acest motiv, turneul final de peste 8 ani i-a fost atribuit unei țări enorme, o echipă trebuind să străbată circa 3.000 de kilometri de la un meci la altul. Apoi, la Doha, toate partidele se vor desfășura pe o rază de circa 50 de kilometri, rămânând de văzut cum va fi combătută canicula de 40-50 de grade Celsius. Și, conform principiului exploatării de noi piețe îmbrățișat de Joseph Blatter & Co., a început să se vorbească, deja, că Mondialul din 2026 îi va fi atribuit Chinei.
Experții în fotbal susțin că fotbalul, devenit o monstruoasă mașinărie de influențe economice și făcut bani, va îndepărta treptat suporterii de stadioane, fiind ca un bumerang ce se va întoarce împotriva FIFA.
În acest context, presa rusă de ieri n-a fost euforică. Cotidianul „Russkaia Gazeta” a pus punctul pe „i”, comentând: „Am crezut că am învins, dar dacă luăm în vedere și costurile organizării…”. „Kommersant” a vorbit despre acest proiect ca fiind „cel mai scump și dificil din întreaga istorie a Rusiei”, în valoare de „peste 50 de miliarde de dolari”, potrivit „Vedomosti”, iar factura este uriașă, dacă se ține cont și de tot ce trebuie făcut pentru Olimpiada din 2014, de la Soci.
(C.P.)
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.