Sport

Mihai Bâră a pus degetul pe rana sângerândă a schiului alpin din România!

„Aici nu e vorba de plătit polițe sau de războaie personale. Vorbesc ca specialist și consilier al clubului Corona Brașov”, apărând interesele sportivilor „galben-albaștri”

  • meribel1.jpg
  • meribel2.jpg
  • meribel3.jpg
  • meribel4.jpg
  • meribel5.jpg
  • meribel6.jpg
  • meribel7.jpg
  • meribel.jpg
  • podium_7.jpg
 

A trecut aproape un an de când Mihai Bâră a fost numit în funcţia de consilier/director tehnic al secţiei de schi alpin de la Corona Braşov. Stabilit în Andorra de multă vreme, după ce în 1992 a fost antrenorul lotului României la Jocurile Olimpice de la Albertville, multiplul campion național, un profesionist format atât în țară, cât și în special în Franța și Italia a declarat cu optimism, printre altele, la prezentarea oficială: „Este necesară o profesionalizare a tot ceea ce înseamnă pregătire și o reciclare a antrenorilor, pentru ca aceștia să lucreze în spiritul vestic. De asemenea, vreau să găsim metodele, adaptate realității românești, care să fie coerente cu ce se poate întâmpla aici. Acești copii trebuie să se dezvolte și să se apropie de ceea ce fac copiii de vârsta lor în Franța, Italia, Norvegia sau Elveția… Trebuie să alegem antrenori buni, să îi ajut să fie mai bine pregătiți, să colaborăm continuu la alegerea zonelor de pregătire, a calendarului competițional, a pregătirii fizice, a pregătirii specifice, a îmbinării celor două pentru a aduce schiul românesc pe o orbită mult mai performantă.  Mai mult, sunt importante continuarea planului didactic și legătura pe care sportivii o au cu școala, chiar și când sunt în cantonamente. Practic, ne dorim «rotunjirea» procesului de pregătire în spiritul schiului alpin modern… Cu doi dintre sportivii Coronei, Ioan Achiriloaie și Ania Caill, am mai colaborat. Încet, încet, m-au sensibilizat și m-au făcut să înțeleg cât și ce aș putea aduce pentru acest club”.

Frumos spus, dar ideile sunt dificil de pus în practică…

Mihai Bâră s-a confruntat imediat cu realitatea românească, cu un sistem rigid, ancorat în nişte mentalităţi păguboase. Cu toate acestea, nu doreşte să renunţe, fiind dispus să lupte, în speranţa că într-o zi – cât mai curând posibil – se va schimba ceva în bine.

Tratament incorect

A vorbit calm, dar apăsat, sigur pe sine: „Atât Ania Caill, cât şi Ioan Valeriu Achiriloaie au fost trataţi incorect de cei de la FRSB. Au fost plimbaţi aiurea, li s-au pus piedici, tocmai pentru că au îndrăznit să deschidă gura, să spună adevărul. Eu nu înţeleg acest mod de funcţionare, nu înţeleg ce vor cei din conducere… În privinţa Aniei, ea are un potenţial imens pentru probele de viteză. Pot spune că, până acum, România n-a mai avut o schioară alpină de viteză de calibrul ei. Trebuie, însă, sprijinită, să se afirme și să se consolideze cât mai rapid pe plan internaţional, să-și poată continua pregătirea în conformitate cu nivelul și obiectivele ei, deşi contextul este unul complicat şi, pentru a reuşi, are nevoie de un buget consistent și un mediu sportiv și organizatoric sănătos. Ceea ce nu e cazul actualmente…”.

Absurdistanul normelor de control

Ex-dinamovistul, care acum colaborează şi cu Federaţia Franceză de Schi – dovadă că-i este apreciat (mai mult) profesionalismul în străinătate, s-a arătat stupefiat de modul cum au decurs, în toamnă, normele de control: „Sunt total depăşite. Acum 30 de ani făceam aceleaşi lucruri, ba chiar mai bine. E absurd! Și mai absurd este că «titularizarea» în lotul național se face în baza unor norme depășite, nu în baza rezultatelor. Este incredibil!”.

Securitatea sportivilor – prioritate absolută

De asemenea, a relatat că pur şi simplu nu înţelege cum s-au putut organiza, la Azuga, Campionatele Naţionale fără a fi asigurată securitatea sportivilor: „Organizatorul cursei, împreună cu delegatul tehnic și cu directorul de probă decid dacă sunt întrunite toate condiţiile pentru siguranţa performerilor. De la bun început trebuie sa prevezi materialul necesar și să respecți normele elementare de organizare. Cum să ţii o asemenea competiţie fără plase de protecţie, cu repere dure – tunuri, copaci, hidranți – neprotejate?! Suntem în 2019!!! Regulamentul internațional FIS stabilește cu maximă claritate cum trebuie organizate cursele, chiar și cele naționale, și stabilește obligațiile și normele de respectat în care prioritatea absolută este securitatea sportivilor. Acum mă aflu la Campionatele Naționale ale Franței pentru copii sub 16, care se desfășoară la Meribel, unde, pe lângă aspectele tehnice, sănătatea și integritatea fizică a participanților sunt clar pe primul loc. Sunt plase, saltele de protecție peste tot. Și asta tocmai pentru că este un angajament total și o priză de risc majoră, continuă, din partea concurenților. Acești copii merg la limita maximă în căutarea unui rezultat și oricare participant poate cădea oriunde, în oricare loc al traseului, tocmai datorită riscului asumat în cursă; logic, protecția trebuie asigurată și în nici un caz un concurent un trebuie să se izbească de un reper dur. Absolut totul trebuie să fie protejat. De altfel, chiar în ziua de cursă, delegatul tehnic poate decide (ceea ce se întâmplă frecvent, chiar aici, la Meribel) să se adauge un al doilea fileu sau chiar al treilea, în paralel, pentru a se evita o posibilă izbire a sportivilor,  în caz de căzătură sau pierdere de control, cu diverse repere dure”.

Concluzia ar fi că, dacă un poți reuni aceste condiții, e mai bine să nu organizezi cursa. Și trebuie acționat în consecință.

„Mă doare sufletul de tot ceea ce se întâmplă”

Mihai Bâră a subliniat la încheierea discuţiei: „Eu vreau să ajut, îmi pun la dispoziție competența și vreau binele schiului românesc, dar sunt în special preocupat de situația sportivilor de la Corona, prin atașamentul meu vizavi de oraș și de club. Mă doare sufletul de tot ceea ce se întâmplă… Aici nu e vorba de plătit polițe sau de războaie personale. Vorbesc ca specialist și consilier al clubului Corona, iar ce este cert e că nu dorim ca sportivii noștri să mai fie puși în situații similare. Niciodată!!!”.

Foto 1: Mihai Bâră, alături de sportiva sa, Marjolaine Ollier, proaspăt campioană a Franţei la slalom uriaş U16, care acum e selecţionată în echipa naţională a „Hexagonului”. „În curând vom mai auzi de ea la cel mai înalt nivel”, ne-a asigurat reputatul antrenor braşovean.

Foto 2-10: Modul cum a fost pregătită pârtia de concurs la Naţionalele U16 ale Franţei la schi alpin, respectându-se cu stricteţe toate normele de securitate impuse de FIS.

CITEŞTE ŞI: Schioară de la Corona Brașov, la un pas de TRAGEDIE!!! ACUZE la adresa organizatorilor Campionatelor Naționale!!!

BRAȘOV. FRSB, comunicat legat de accidentarea gravă suferită de Szidonia Lazsadi la Naționalele de schi alpin

Editorial sport: Întrebări…


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare