Sport

Marcelo Bielsa – Managerul din spatele miturilor

  • fotbal1.png
  • fotbal2.png
 

Marcelo Bielsa este unul dintre cei mai controversați manageri din fotbalul profesionist argentinian și actual antrenor principal al clubului din Premier League, Leeds United. Bielsa s-a remarcat încă de pe vremea în care era jucător la Newell’s Old Boys, Instituto de Córdoba și Argentino de Rosario, însă adevărata faimă a cunoscut-o în calitate de antrenor.  Managerul din spatele miturilor este iubit de jucători, apreciat de fani, în ciuda caracterului uneori vulcanic.  

Poate îți amintești de momentul în care Marcelo Bielsa îi amenința pe suporterii propriei sale echipe cu o grenadă de mână. Sau cum a dus Argentina la Cupa Mondială din 2002 înarmat cu 2.000 de casete video cu jocul adversarilor lor. Bielsa este un manager meticulos, obsesiv și enigmatic și plin de surprize. Este, fără îndoială, una dintre cele mai interesante personalități ale fotbalului. Află mai multe despre cele mai noi știri din sport pe mightytips.ro.

Potrivit unora dintre foștii săi jucători, nici una dintre aceste întâmplări nu este de fapt adevărată. Cu toate acestea, aceste povești îndepărtate sunt încă în atenția presei sportive, deoarece sunt întru totul în concordanță cu un om care nu se încadrează în nicio definiție clasică a antrenorului de fotbal.

În documentarul realizat de BBC World Service, jurnaliștii au avut ocazia să vorbească cu unii dintre cei care s-au apropiat de argentinianul de 65 de ani. Presa a reușit astfel să contureze profilul unui antrenor de succes care s-a remarcat de-a lungul timpului prin stilul atipic, dar și prin nivelul ridicat de exigență.  

Care sunt de fapt originile antrenorului?

Bielsa provine din Rosario, capitala provinciei argentiniene Santa Fe. Este copilul mijlociu al unei familii de politicieni, avocați și diplomați cu performanțe ridicate. În timp ce fratele și sora lui au urmat tradiția familiei urmând cariere în drept și politică (fratele său Rafael este ambasadorul Argentinei în Chile), Bielsa a devenit fotbalist.

În ciuda faptului că a făcut debutul ca jucător, Marcelo Bielsa și-a dat seama curând că limitările sale fizice, dar mintea agilă, l-au făcut mai potrivit pentru rolul de antrenor. A renunțat la joc la vârsta de 25 de ani și, după o vreme in care a fost la conducerea echipei Universității din Buenos Aires, a preluat academia de tineret de la Newell.

Bielsa – căutătorul de comori

Comentatorul argentinian de fotbal Marcela Mora y Araujo povestește cum în Argentina echipele de fotbal caută potențiali jucători în fiecare mahala, în fiecare parc sau loc de joacă, sperând să găsească următorii Messi, Maradona sau Batistuta. Cu toate acestea, metodele folosite de Bielsa au fost mult diferite, antrenorul remarcându-se prin organizarea extrem de serioasă și meticuloasă.

Astfel, împreună cu Jorge Griffa, antrenor al echipei de tineret, Marcelo Bielsa a împărțit țara în 70 de teritorii, astfel încât să poată scana întreg teritoriul în căutarea jucătorilor perfecți.

Când Pochettino avea 12 ani, Bielsa a mers la familia acestuia la ora 2 dimineața și i-a spus mamei sale că este foarte interesat să-l înscrie pe băiat în clubul său de fotbal. Mama l-a condus până în dormitor, dar Pochettino dormea. Bielsa a spus: Nu trebuie să vorbesc cu el, trebuie doar să-i văd picioarele.

Pochettino și picioarele sale au devenit un pilon cheie al echipei Newell care a câștigat două campionate argentiniene sub conducerea lui Bielsa. Unul dintre colegii săi din acea perioadă – Ricardo Lunari – își amintește că a fost luat în vizor de Bielsa după ce a marcat un hat-trick pentru echipa sa locală în 1985. Nu a trecut mult timp până când Lunari a fost supus metodelor dificile de antrenament care au devenit o altă marcă comercială Bielsa.

Împingerea jucătorilor tineri la limitele maxime ale pregătirii fizice și mentale a fost o metoda folosită de Bielsa pe întreaga durată a carierei sale. La Leeds de exemplu, jucătorii concurează în „killball”, un meci de intensitate mare în care mingea nu iese niciodată din joc.

Fostul mijlocaș mexican, Pavel Pardo, își amintește încântarea lui Bielsa de a-și vedea tinerii jucători trecând prin bariera durerii de la Atlas Guadalajara, unde a antrenat după ce a părăsit Newell’s în 1993.

Pardo povestește cum Marcelo Bielsa avea o carte de exerciții de antrenament atât de vastă încât niciodată nu a repetat un exercițiu.

Sub conducerea lui Bielsa, pregătirea meciului nu se termină la terenul de antrenament. Lunari și Pardo au fost trimiși acasă cu videoclipuri ale echipelor rivale și li s-a cerut să își prezinte observațiile cu privire la line-up-uri, tactici și rutine de set-piece. În timpul nunții apărătorului lui Newell, Dario Franco, Bielsa a dus echipa într-o cameră din hotel pentru a urmări jocul anterior al adversarului următor.

De-a lungul celor 30 de ani ca manager, metodele lui Bielsa i-au ajutat pe jucători să atingă un nivel de pregătire remarcabil. Fanii Leeds s-au bucurat de evoluțiile dramatice ale unor jucători precum Mateusz Klich, Liam Cooper și Kalvin Phillips.

Atacantul Spaniei, Aritz Aduriz, care a petrecut un sezon sub Bielsa la Athletic Bilbao, îi dă credit antrenorului argentinianului pentru remarcabila înflorire a carierei târzii. Aduriz a marcat 104 dintre cele 158 de goluri ale sale în Liga după vârsta de 30 de ani.

Alți jucători în jocul cărora Marcelo Bielsa a avut o influență pozitivă:

1.  Diego Simeone

2.  Alexis Sanchez

3.  Aymeric Laporte

4.  Benjamin Mendy

5.  Marcelo Gallardo

6.  Ander Herrera

7.  Kalvin Phillips

8.  Kemar Roofe

9.  Ben White

10.  Pablo Hernandez

Există motive întemeiate pentru carefanii Leeds sunt îndrăgostiți de Marcelo Bielsa. În spatele acestei aprecieri nu sunt doar rezultatele bune, deși Bielsa a readus Leeds la câștiguri mult așteptate. Relația bună pe care antrenorul o are cu fanii echipei, demonstrează încă o dată firea caldă și autentică a lui Bielsa. Una peste alta, jucătorii, fanii, dar și rivalii îl apreciază pe Marcelo Bielsa pentru stilul inconfundabil și pentru rezultatele excelente în calitate de antrenor.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare