Sport

Legătura cu BRAȘOVUL a celui care a calificat echipa națională de hochei a României în Grupa Mondială!… Ce spune despre Ion Țiriac și alte amintiri spumoase…

 

Acum în vârstă de 84 de ani, Ștefan „Nelu” Ionescu este antrenorul care a calificat echipa națională de hochei pe gheață a României în Grupa Mondială. S-a întâmplat în 1977, Ștefan Ionescu participând ca jucător la două ediții ale Jocurilor Olimpice, 1964 și 1968, la alte două, 1976 și 1980, fiind prezent ca selecționer al „tricolorilor”.

Într-un amplu interviu realizat pentru Libertatea, el a mărturisit, printre altele, că are șoldurile praf, tromboflebită, a avut cancer la colon și un atac cerebral suferit în 2014, de pe urma căruia s-a recuperat miraculos, însă despre hochei vorbește întotdeauna fără să-i fie rușine.

„Am lucrat ca electrician la Steagul Roșu, la Brașov, unde se mutaseră părinții mei, din cauza războiului. Făcusem doi ani școala medie de energie electrică. Aveam o situație deosebită, că s-a schimbat regimul. Tata era negustor angrosist în Brașov. Comuniștii l-au considerat burghez și ne-au luat tot. Și eu, și frati-miu, a trebuit să muncim de puști… De la noi de acasă, drumul spre oraș trecea pe lângă patinoar. Iar iarna, cu stinghiile de la garduri, cu patine una de-un fel, alta de alt fel, am început să joc. Eu în apărare, fratele – în poartă”, așa și-a început Ștefan Ionescu „aventura” în hochei, aceasta având legătură, iată, cu Brașovul.

Despre brașoveanul Ion Țiriac și tangența acestuia cu hocheiul, Ștefan Ionescu a relatat pentru sursa citată: „A jucat ping-pong întâi, dar stătea o stradă mai jos de patinoar, așa că a fost simplu să ajungă la hochei. El îmi spunea «nene» pe vremea aia, să fie clar… Ca sportiv, era un fundaș așa-și-așa, dar între primii șase ai României. Oricum, peste Dan Voiculescu, cu care am fost pe la Sportul! A jucat la J.O. 1964, a fost și la Olimpiada din 1968. Acolo n-a prins nici un meci, din cauză că a făcut criză de apendicită. De acolo i s-a tras abandonul. A plecat la tenis, l-a găsit pe Năstase, a fost șansa lui”.

Apoi, așa l-a caracterizat pe actualul Ion Țiriac: „E afacerist și nu-l mai interesează sportul în sine. El vrea să nu-l coste nimic și peste cinci ani să scoată bani. Ultima oară când am vorbit, l-am întrebat câți bani are. «Nu știu», mi-a zis. Păi, dacă nu cunoști, e-n regulă, dar mai dă și la alții! De unde ai plecat tu? Mai dă-te-n pălăria mea…”. 

În ceea ce privește calificarea României în Grupa Mondială, cu el selecționer, Ștefan Ionescu a rememorat ceea ce s-a petrecut în 1977: „Am bătut Elveția, în meciul decisiv, la ea acasă, 7-1. Antrenorul lor a fost un bou. Eu am făcut recuperare ca la carte, saună, bazin, gimnastică, tot ce vrei, ăla le-a pus filme porno, seara”.

Întregul material apărut în Libertatea îl puteți citi aici: Povești spectaculoase cu Nelu Ionescu, antrenorul care a dus România în Grupa Mondială de hochei pe gheață și care a fentat moartea de mai multe ori: „Când eram la Bilbao, mi s-a propus să intru în ETA”

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare