Sport

LAHTI 2001-2017. Amintiri cu brașoveni și nu numai!!! De la Antal Zsolt, la Paul Pepene!!!

  • pepene_16.jpg
 

După 16 ani, orașul finlandez Lahti găzduiește o nouă ediție a Campionatelor Mondiale de schi nordic. În 2001, România era reprezentată de doar doi schiori fondiști, Antal Zsolt (foto 1) și Monica Lăzăruț, și un antrenor, Nicolae Dudu, sportivii obținând clasări onorabile, la jumătatea ierarhiilor, deși n-au beneficiat nici pe departe condițiile de astăzi ale „tricolorilor”. Acum, Antal Zsolt este în staff-ul tehnic al echipei de biatlon a Ungariei, Monica Lăzăruț s-a stabilit în Germania, după ce a reprezentat această țară în diverse competiții de maraton pe schiuri, iar Nicolae Dudu este un pensionar liniștit, deși n-a uitat cum s-a contrat dur cu mai marii FRSB și COSR, pentru că a fost înlăturat nedrept, pe ultima sută de metri, dintr-o delegație olimpică (Vancouver 2010).

Atunci, în „satul sportivilor” din Lahti, Antal Zsolt a fost reperat de oficiali ai Federației Americane de Schi, care i-au văzut potențialul și talentul, fiind curtat pentru a emigra. Mutarea nu s-a realizat în cele din urmă, însă regretele rămân în parfumul amintirilor. În 2017, dinamovistul Paul Pepene (foto 2) schiază pe urmele lăsate de fostul „soldat” de la ASA Brașov la Lahti, pe care poate că nici nu-l cunoaște. Ar fi frumos să-i depășească performanțele din Finlanda, asta însemnând clasări în top 30, deși va fi greu, mai ales că din 1 martie revine gerul. În urmă cu 16 ani, după o boare de primăvară, s-au înregistrat temperaturi și de minus 40 de grade Celsius (!), cu vânt crunt dinspre lacul din apropiere, care au învăluit ca-n „Ice Age” complexul cu trambuline, pârtiile, stadionul și sala de hochei. Mulți au simțit pe pielea lor asta, nu însă și localnicii, care după o săritură „la copcă”, în apă, intrau la saună, iar apoi repetau procedura de 10-15 ori.  

61 de țări sunt prezente la Mondialele de schi nordic

Circa 250.000 de spectatori sunt așteptați în cele 11 zile de competiție, 10-15% provenind din afara Finlandei. Bugetul ediției 2017 a Campionatului Mondial de schi nordic este de 20 de milioane de euro, fiind acoperit, în special, din vânzarea de bilete (cu prețuri între 30 și 90 de euro pe zi). Banii nu provin din sponsorizări, așa cum au anunțat organizatorii.

„Schiul nordic este în inima și sufletul finlandezilor, dar și-a pierdut ceva din importanță în ultimii ani în rândul tinerilor. Este mai puțin popular ca în Norvegia, la noi hocheiul pe gheață fiind cel mai iubit sport”, a relatat Mikko Saarinen, un oficial din „Țara celor 1.000 de lacuri”.

Potrivit acestuia, cel mai iubit performer din Finlanda este biatlonista Kaisa Makarainen, în fața ex-campionului mondial de Formula 1 Kimi Raikkonen. Janne Ahonen, legenda săriturilor cu schiurile care a concurat și în 2001 și o face și în prezent, dar cu mai puțin succes, ocupă un meritoriu loc 3.

Circa 700 de schiori din 61 de țări (un record) sunt prezenți la Lahti.

Astăzi după-amiază au loc calificările în proba individuală feminină de sărituri cu schiurile, în care le avem înscrise pe Diana Trâmbițaș și Dana Haralambie, și întrecerile de schi fond sprint, România fiind prezentă la start cu Lörincz Timea, Paul Pepene, Alin Cioancă, Petre Hogiu și Raul Popa.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare