Sport

LA 12 ANI. Alpinista râșnoveancă Dor Geta Popescu a atins vârful Aconcagua – 6.960 m. Record mondial!

 

Râșnoveanca Dor Geta Popescu a devenit, sâmbătă, cea mai tânără – 12 ani și 8 luni alpinistă din lume care ajunge pe vârful Aconcagua (6.960 m), potrivit unui comunicat al Clubului Sportiv Montan Altitudine.

Sora mai mică a deja consacratei Crina Coco Popescu reușește astfel două recorduri mondiale de vârstă în mai puțin de două luni, după ce în 8 decembrie 2015 a escaladat cel mai înalt vulcan din lume, Ojos del Salado (6.893 de metri).

Având o altitudine de 6.960 metri, Aconcagua este cel mai înalt vârf din afara Asiei, cel mai înalt vârf din emisfera sudică și cel mai înalt vârf din cele două Americi.

Un munte excelent, o ascensiune perfectă: ritm, efort, reușită! În ziua de vârf, cum mă așteptam, un parcurs lung, cu vânt, temperatură scăzută și o parte solicitantă pe final. M-am mișcat bine și deși eram, evident, cea mai tânără din grup, ritmul pe care mi l-am impus a fost mai bun decât al multor parteneri de ascensiune. Am ajuns pe vârf, record mondial de vârstă! Sub mine o mare de vârfuri, munți până la orizont! Îmi trece prin cap că recordul pe ruta Ghețarului Polonez este încă, din 2009, al lui Coco! Singurul lucru pe care pot să-l gândesc este, simplu și firesc: Ce frumoasă-i viața!”, este declarația pe care a transmis-o râșnoveanca.

Dor Geta Popescu deține cinci recorduri mondiale de vârstă în alpinismul de altitudine (Ararat, Damavand, Sabalan, Ojos del Salado, Aconcagua). Clubul Sportiv Montan Altitudine a anunţat că ambele recorduri mondiale feminine de vârstă pe Aconcagua sunt în România, pe ruta normală, prin Dor Geta Popescu, şi pe ruta Ghetarului Polonez, prin Crina Coco Popescu, încă din februarie 2009.

Dor Geta Popescu este membră a secţiei de performanţă a Clubului Sportiv Montan Altitudine din Râşnov. Obiectivele sportive ale tinerei alpiniste în cadrul secției de performanță a Clubului Sportiv Montan Altitudine cuprind în 2016 ascensiuni pe cele mai înalte vârfuri și pe cei mai înalți vulcani din America de Nord, Australia și Oceania, expediții în care vizează trei noi recorduri mondiale de vârstă în alpinismul de altitudine. Ea are ca obiectiv finalizarea Circuitului 7 Volcanoes (cel mai înalt vulcan de pe fiecare continent) şi Circuitul 7 Summits (cel mai înalt vârf de pe fiecare continent) până la vârsta de 14 ani. Pregătirea performanțelor se face în sălile de escaladă și în cadrul ascensiunilor de vară și de iarnă ale Circuitului 7 Munți din Grădina Carpaților, antrenamente coordonate de Federația Română de Alpinism și Escaladă.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare