Sport

Infrastructură avem. Dar sport? (II)

 

Cealaltă „perlă a coroanei” este echipa de handbal feminin, ce reprezintă un sport cu mare tradiție în Brașov. Într-atât încât se poate vorbi, cu deplină îndreptățire, despre școala brașoveană de handbal. Echipa Corona Brașov este continuatoarea defunctei Rulmentul, formație ce rămâne o parte a istoriei acestui sport în România. La Brașov a debutat Mariana Târcă, au evoluat Cristina Neagu, Carmen Amariei, Ionela Gâlcă, Simona Gogârlă, Alexandrina Barbosa și alte jucătoare emblematice. Actualmente, la echipa de handbal-senioare a clubului Corona lucrurile nu stau rău – ba chiar stau mult mai bine decât la cea de hochei. Corona-handbal e în obiectiv, cum se spune, ocupă locul al treilea în Liga Națională, în condițiile în care primele două sunt acontate de CSM București și HCM Baia Mare, cluburi ce domină autoritar competiția și de care nici o altă formația nu se poate apropia. Însă, nu știu cum, Corona dă mai mereu senzația că ar putea mai mult, dar ceva se întâmplă și nu reușește. În acest campionat, de pildă, au existat momente de-a dreptul rușinoase, cum a fost înfrângerea de „acasă”, la 8 goluri diferență, cu CSM Ploiești, ca și altele greu digerabile – înfrângerea în deplasare și egalul „acasă” cu modesta U Cluj, cele 34 de goluri primite pe teren propriu de la nou-promovata Măgura Cisnădie, egalul tot de „acasă” cu HC Zalău… Nici managementul nu este chiar ce ar trebui să fie. La începutul campionatului s-a afirmat că se va miza pe integrarea tinerelor jucătoare crescute la Brașov, însă foarte rar vezi una sau două evoluând, și doar câteva minute. Promovarea este cvasi-inexistentă. Când ați văzut ultima dată un afiș prin oraș anunțând un meci de handbal? Cât despre site-ul de internet al echipei, ultima „noutate” datează din campionatul trecut…

În condițiile acestea, noua reprezentată de top a Brașovului la sporturile de echipă a devenit formația de baschet feminin Olimpia CSU. Deși, așa cum spunea antrenorul Dan Calancea, ca buget e o echipă de locul 8-9 (din 11), iar ca individualități în lot e de locul al 7-lea, a terminat pe locul secund sezonul regulat al Ligii Naționale imediat după formația din Sf. Gheorghe (care dispune de un buget de vreo 6 ori mai mare) și s-a calificat în final four-ul Cupei României, ce se va disputa la Brașov, la finele acestei săptămâni. Poate mai important, staff-ul tehnic a reușit să debuteze în Liga Națională a senioarelor fete de 15-16-18 ani (Maria Ferariu, Teodora Chirilă, Andreea Bogățeanu, Iulia Brezoi) și să promoveze în prima reprezentativă a României o tânără de nici 19 ani – Ana Ferariu. Toate astea, cu aproximativ 100.000 de dolari buget anual! Sunt rezultate ce trebuie salutate, însă nu cred că e-n regulă. Performanța trebuie apreciată, respectată și răsplătită. Chiar și în România, unde munca adevărată, cinstită, e cea mai ieftină „marfă”. Nu e-n regulă ca la o echipă de Liga Națională să existe jucătoare care evoluează fără a avea salarii („din lotul nostru, doar opt jucătoare sunt plătite”, spunea nu demult Dan Calancea), iar antrenorii să accepte bani mai puțini, pentru a se putea plăti jucătoare. Iar ceea ce s-a întâmplat deunăzi la Consiliul Județean (de care aparține echipa de baschet) în chestiunea finanțării activităților sportive este de-a dreptul revoltător! O bătaie de joc, o dovadă a incompetenței și nepăsării!

Oricum, vă invit încă o dată la Sala Sporturilor în acest week-end, să  susținem împreună această echipă frumoasă care este Olimpia CSU. Merită! 

Citește și

Infrastructură, cât de cât, avem. Dar sport? (I)

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button