Sport

Horia Colibăşanu, MARE PROVOCARE în Himalaya!!!

 

Horia Colibășanu, alpinistul român care a urcat pe opt dintre cele 14 vârfuri din Himalaya cu altitudine peste 8.000 de metri, consideră că expediția din 2019, cu obiectivul de a deschide o rută nouă spre Vârful Dhaulagiri (8.167 m), este cea mai grea de până acum, chiar mai dificilă decât cea din 2004 spre Vârful K2 (8.611 m).

Echipa de expediție și-a propus o ascensiune pe creasta nord-vestică, accesibilă după depășirea unui horn care are un perete de gheață foarte tehnic, pe care este nevoie să fie instalat echipament de asigurare. Din tabăra de bază japoneză, Horia și colegii săi de expediție au făcut mai multe ascensiuni pentru echiparea acestei porțiuni de traseu.

„Avem în față un traseu foarte tehnic, un perete de gheață, de aproximativ 600 de metri. A fost nevoie să echipăm această porțiune, ca să putem urca la peste 5.400 m altitudine cu echipament pentru taberele de bază intermediare. Am avut un program extrem de solicitant: o zi am echipat traseul, o zi am rămas în tabăra de bază ca să ne odihnim. Efortul să montăm atâtea sute de metri de coardă a fost foarte mare. Ne-au mai dat bătăi de cap și ninsorile, care ne-au pus să facem muncă de deszăpezire. Și abia acum începe cu adevărat greul, pentru că urcăm pe o rută necunoscută, încărcați cu echipament pentru mare altitudine”, a transmis Horia Colibășanu, care face echipă anul acesta cu Marius Gane, sportiv român de performanță și alpinist de mare altitudine, și Peter Hamor, un alpinistul slovac care a urcat pe toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri din Himalaya.

Cei trei sportivi vor avea o ascensiune fără oxigen suplimentar și fără ajutorul șerpașilor.

Conform planului de expediție, în a doua parte a lunii mai, când vremea este favorabilă pentru urcarea la mare altitudine, Horia și colegii săi vor porni spre Vârful Dhaulagiri. Întoarcerea în țară este planificată la începutul lunii iunie 2019.

Expediția poate fi urmărită pe www.horiacolibasanuhimalaya.ro , pe pagina de Facebook Horia Colibășanu şi pe pagina de Twitter a sportivului.

Cariera sportivă

Horia Colibășanu este sportiv de performanță, alpinist de mare altitudine, având în prezent în palmares ascensiuni de succes pe 8 din cele 14 vârfuri montane de peste 8.000 de metri din lume.

Rezultatele sale sportive au fost apreciate şi de preşedintele României, Klaus Iohannis, care i-a acordat lui Horia Colibășanu în iunie 2017 cea mai importantă distincție, Ordinul Național „Steaua României”, grad de Cavaler.

Cele mai notabile ascensiuni ale lui Colibășanu sunt pe munții Annapurna, K2 și Dhaulagiri, trei din top 5 munți mortali din lume, potrivit The Economist (mai 2013), care îl citează pe Eberhard Jurgalski, o autoritate în domeniu.

A participat la 19 expediții internaționale de-a lungul carierei sale (până în 2017), făcând echipă cu parteneri din diferite țări, cum ar fi Slovacia, Rusia, Spania și Polonia.

Horia Colibășanu este singurul alpinist român care a primit distincția „Spirit of Mountaineering”, din partea British Alpine Club, primul și cel mai prestigios club montan din lume.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare