Grand Fitness a lansat Campania „Cunoaște Sportivii Brașoveni”. Astăzi, Bogdan Stănescu, antrenor de patinaj viteză
Ne mândrim cu rezultatele, performanțele sportivilor și respectăm profesionalismul, efortul și dedicarea acestora. Sunt oameni care ne inspiră, care promovează un stil de viață sănătos și susțin practicarea unui sport în rândul copiilor.
Rep.: Cum este conceput un plan de antrenament pentru un patinator de performanță?
Bogdan Stănescu: Un plan anual al unui patinator de performanță începe în luna aprilie și se termină în martie anul următor. Acesta cuprinde pregătire fizică generală (alergare, bicicletă, exerciții diverse, sărituri și, bineînțeles, antrenamentul în sala de forță, de la o anumită vârstă), precum și pregătire fizică specifică, pe role și pe gheață. Toate acestea sunt sistematizate corect, pentru a avea o cât mai bună formă fizică la concursurile de obiectiv.
Rep.: Care este elementul distinctiv pentru patinajul viteză?
B.S.: Nu pot spune că există un anumit element distinctiv pentru patinajul viteză, în toate sporturile de performanță cel mai important element este puterea de muncă și seriozitatea.
Rep.: Ce înseamnă sportul de performanță?
B.S.: Aleg un raspuns concret si sincer: sacrificiu.
Rep.: Ce înseamnă viața sănătoasă pentru tine?
B.S.: Viața sănătoasă are o singură definiție în ceea ce mă privește: sport în fiecare zi. Sunt un mare iubitor de sport și prin experiența mea am înțeles că este cel mai important element pentru a avea o viață cu adevărat sănătoasă. Toate aspectele vieții sunt influențate pozitiv de o viață activă.
Rep.: Care sunt tehnicile unui antrenor de succes?
B.S.: Relația antrenor-sportiv este foarte relevantă. Încrederea între cei doi este primordială, în special pentru sportiv. Dacă această încredere reciprocă există, se poate lucra foarte bine cu sportivul, iar rezultatele bune nu se lasă așteptate. Pe lângă toate acestea, fiecare antrenor trebuie să încerce și să introducă, an de an, elemente de pregătire noi, să se asigure că dezvoltarea sportivului este o continuă evoluție și să nu-i fie frică să riște. Dacă nu riști, nu câștigi.
Rep.: Ce dietă le recomanzi sportivilor de performanță?
B.S.: În ziua de astazi, pe internet poți găsi extrem de multe diete diverse. Filosofia mea este una simplă: fără tutun, alcool și nopți nedormite. Rezultatele unui sportiv de performanță pot scădea dramatic dacă nu există constanță în dezvoltarea sa, atât ca și antrenamente, cât și ca stil de viață.
Rep.: Cele mai importante rezultate?
B.S.: Locul 2 pe echipe la International Junior Meeting 2016 Collalbo – Italia, locul 3 cu Mihaela Hogaș la Jocurile Olimpice de tineret – Lillehammer 2016
Rep.: Ce sfaturi ai avea pentru cei mai mici sportivi? Dar pentru părinți?
B.S.: Pe micii sportivi îi sfătuiesc să fie muncitori și serioși. Pe părinți îi sfătuiesc să investească în copiii lor, în special în sport, să îi susțină să facă performanță. Sportul de performanță oferă atât de multe avantaje unui copil, îi influențează dezvoltarea, mentalitatea, spiritul de echipă și îi oferă sentimente intense. Performanța necesită foarte multă muncă, însă nimic obținut ușor nu oferă satisfacție.
Grand Fitness (www.grand-fitness.ro), strada 13 Decembrie nr. 96. Telefoane: 0268/545.868 și 0756/161.500
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.