EXCLUSIV. Brașovenii Fercu și Lemnaru, doi piloni ai rugbyului românesc. Istoria rugbyului brașovean închisă cu un lacăt pe Stadionul CFR
Naționala României se află în prezent la Campionatul Mondial de Rugby de la Londra. Doi dintre pilonii echipei Stejarilor sunt brașoveni și au fost inițiați în tainele jocului de Vasile Soporan, fostul antrenor al titratei echipe de rugby CFR CSU Brașov.
Brașovenii Cătălin Fercu, fost căpitan la echipa juniorilor, și Mădălin Lemnaru sunt doi dintre oamenii de bază din echipa Stejarilor.
„Dacă ar mai fi doi, trei ca ei, atunci cocoșul galic nu ar mai cânta pe gardul nostru”
Cătălin Fercu, un foarte bun transformeur și apărător, a renunțat la fotbal pentru rugby.
„La Fercu mi-am dat seama după mobilitate, îi umblau ochii în cap ca mărgele în mâna grecului. Te simțea ce vrei să-i spui și l-am tot urmărit cum joacă fotbal. Dacă cineva l-ar fi prins la fotbal ieșea un foarte mare fotbalist. Lovește mingea și cu stângul și cu dreptul e un foarte bun transformeur și apărător. E un tip care nu cedează, e foarte bătăios și sufletist. Copilul ăsta când a jucat la Metrorex, că noi nu avem echipă de seniori, la U19 și juca cu Focșaniul, a venit antrenorul focșănenilor și mi-a zis așa: «Domnule profesor dacă nu îl lăsați pe copilul ăla să joace, astăzi ieșeam și noi campioni»”, a povestit Vasile Soporan, antrenorul care l-a inițiat pe Cătălin Fercu în jocul de rugby.
Mădălin Lemnaru este titular în echipa națională la Cupa Mondială de Rugby 2015 și a renunțat la box pentru o carieră în rugby.
„Lemnaru e de aici din cartier de la noi. Era un puști uscat, înâltuț, bun vitezist, dar cocheta cu boxul, iar eu m-au dus și i-am spus: «Băi Mădălin, eu nu știu ce performanțe vei face tu în box, dar eu cred că dacă tu vii la rugby și mă asculți pe mine vei ajunge un foarte bun rugbyst și îți vei crea un viitor». Încet, azi venea, mâine nu, pe urmă iar venea, l-am mai căutat pe la școală de vreo două ori, iar în cele din urmă s-a hotărât definitiv. L-am băgat în niște meciuri, i-a ieșit pasența, cum se spune, a primit niște mingi și a marcat mai multe eseuri.
Secretarul Federației Române de Rugby de acum, Matei Florin, l-a observat și îmi spune mie: «Băi da cum aleargă copilul ăla și face și schimbări frumoase, e curajos». Uite că a ajuns cine a ajuns, acum e student la Timișoara, un băiat de o modestie incredibilă”, povestește fostul său antrenor, Vasile Soporan.
Două alte nume mari ale rugbyului brașovean sunt Lucian Colceriu, care a jucat timp de nouă ani în naționala României și 11 ani la Steaua, și Alexandru Țăruș care în prezent evoluează pentru Timișoara.
„Țăruș când a venit la rugby îl adusese un prieten de-al lui. Alex avea 16 ani și 130 de kilograme. Ghinionul lui a fost că a ajuns iarna, abia alerga. A ajuns la 102 kilograme de la 130, părinții nu îl mai recunoșteau, un copil de o voință incredibilă. Apoi a crescut în mobilitate, e foarte puternic și acum parcă a terminat și a doua facultate, un băiat foarte deștept, muncitor”, încheie antrenorul arătându-mi peretele cu trofee și amintiri.
„Când vin aici la Brașov sunt prieteni cu toți copiii, nu că eu sunt Țăruș, Fercu sau Lemnaru. N-ai să vezi treaba asta. Eu sunt foarte critic cu ei, după meciuri noi ne mai consultăm unii cu alții și le și spun ce au greșit”, afirmă Vasile Soporan.
Vasile Soporan ține, la loc de cinste, în sala de conferință a Rugby Club Brașov, mai multe amintiri aduse de foștii săi elevi de la cluburile la care evoluează în prezent și chiar de la Cupele Mondiale la care brașovenii au fost prezenți.
„Dacă ar mai fi doi, trei ca ei, atunci cocoșul galic nu ar mai cânta pe gardul nostru. Le urmărim toate meciurile, iar atunci când vin copiii la antrenamente vorbim despre meciurile pe care le-au văzut”, spune antrenorul convins.
Istoria rugbyului brașovean, veche de 48 de ani, stă închisă sub un lacăt pe terenul CFR Brașov: „Domnule profesor, noi unde o să mai jucăm?”
„Sunt 48 de ani de când rugbyul a luat naștere la Brașov pe baza aia sportivă. A fost un câmp, noi l-am împrejmuit. Am copii de la informatică de la Meșotă, care fac 18 ani și vin și mă întreabă: «Domnule profesor, dar noi unde o să mai jucăm?». Terenul stă gol complet, cresc bălăriile pe el. A venit cineva a pus lacătul pe el, echipamentele au rămas înăuntru și echipa de seniori s-a desființat”, povestește fostul antrenor al echipei CFR CSU BRAȘOV.
Foștii jucători ai CFR CSU Brașov au ajuns rugbiști de ocazie
În afara programului de lucru, foștii jucători ai CFR CSU Brașov duc mai departe în lumea rugbyului numele orașului Sibiu, în timp ce juniorii brașoveni valoroși pleacă la București.
„Am avut o echipă foarte bună, antrenată de mine, toți erau studenți. Băieții care au jucat la CFR în divizie, acum joacă la Sibiu. I-au salvat pe ăia de la moarte. Terenul de rugby avea o priză foarte bună. Sâmbăta, duminica veneau oamenii acolo pe dealul ăla să vadă meciul de rugby. Eu încerc să refac CFR, pentru că avem echipă foarte bună de juniori. Echipa Sportul vrea să-i valorifice la București, dacă noi am avea echipă, ei nu ar mai pleca, pentru că aici au masa și casa”, a afirmat antrenorul Rugby Club Brașov.
Orașul Stalin dus pe cele mai înalte culmi ale rugbyului românesc
Numele orașului Brașov a fost dus pe cele mai înalte culmi ale rugbyului românesc, în anii 1950, de Olimpia Orașul Stalin și Constructor Orașul Stalin, două echipe care au evoluat în divizia A.
„Brașovul a avut două echipe de rugby în divizia A și s-au desființat pentru că nu s-a mai ocupat nimeni. E vorba de Olimpia Orașul Stalin și Constructor Orașul Stalin. După aceea a luat naștere IC Ghimbav și Fabrica de bomboane Dezrobirea, care au jucat în liga B”, amintește Vasile Soporan.
Club Rugby Brașov sponsorizat de cel mai mare producător de articole sportive
„La nivel de copii avem valori foarte bune. Unul dintre ei e în echipa națională de juniori. Copiii ăștia cresc și sunt foarte buni, dar după aceea unde se duc?”, explică Vasile Soporan.
„Avem echipamente primite de la firma Gilbert din Anglia. Reprezentanților firmei le-a plăcut foarte mult comportamentul sportivilor noștri. Știu să vorbească, știu să se comporte, știu să folosească furculița și cuțitul, pentru că ne preocupă și de chestia asta. De atunci primim echipamente de la Gilbert, ca drept dovadă ca orașul Brașov are de spus ceva în rugbyul românesc”, a încheiat antrenorul.
CITIȚI ȘI:
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.