Sport

DRUMUL calificării brașovencei Mihaela Hogaș la Jocurile Olimpice… De la emoții și deznădejde, la bucurie!

  • hogasstanescu.jpg
  • patinaj2.jpg
  • hogasbeijing.jpg

În lipsa Aniei Caill, privată de FRSB de participarea la Beijing, Mihaela Hogaş este singura reprezentantă a Coronei Braşov la Jocurile Olimpice de iarnă, care vor debuta vineri în China.

Astfel, la 30 de ani de la performanţa unei alte braşovence, Mihaela Dascălu, cea care a ocupat locul 6 în proba de 1.000 m la Jocurile Olimpice de la Albertville, Mihaela Hogaş va reprezenta Braşovul în competiţiile de patinaj viteză la competiţia supremă.

Într-un material news.ro, antrenorul Mihaelei la Corona Braşov, Bogdan Stănescu, a vorbit despre problemele cu care cei doi s-au confruntat de-a lungul timpului, dar şi despre bucuria calificării la Jocurile Olimpice.

„Mihaela este unul dintre primii mei sportivi cu care am început cariera de antrenor, în anul 2008. Totul a fost treptat referitor la performanţe; după câţiva ani de antrenament a obţinut prima medalie la Campionatul Naţional, urmând un record naţional, iar abia apoi au început să apară rezultatele internaţionale. Printre acestea se numără locul 1 în concursul internaţional Finstral Trophy din Italia, dar şi clasarea echipei României pe locul 2 (unde majoritatea erau sportivii mei, braşoveni), a urmat calificarea la YOG 2016, medalia de bronz la YOG 2016, prima medalie de argint în Cupa Mondiala U23 de la Helsinki, terminând cu medalia de aur în Cupa Mondială de la Minsk şi locul 1 în clasamentul general. Un total de 12 medalii în etapele de Cupă Mondială U23. Până la acesta calificare la Jocurile Olimpice Beijing 2022 a fost un drum foarte lung şi greu. Neavând o pistă de gheaţă funcţională de 400 m în România, am fost nevoiţi să ne deplasăm în alte ţări pentru a ne antrena şi participa la concursuri, ceea ce nu este deloc uşor. La început aveam posibilitatea de a patina doar 10 zile pe an, pentru că nu aveam finanţare pentru mai mult. Îmi aduc aminte că în anul 2015 ne-am dus la prima noastra Cupă Mondială de juniori, cea de la Gröningen Olanda, concurs de calificare la YOG 2016, cu doar o zi înainte, după un drum cu maşina de 2.000 km, în care am condus non stop, dar – chiar şi în ciuda acestor impedimente – am reuşit să ne calificăm. În urma rezultatelor bune, am primit finanţare să ne antrenăm corespunzător, asta doar în ultimii doi-trei ani. A trebuit să ne batem de la egal la egal cu alţi sportivi care aveau patinoarele acasă şi nu duceau lipsă de nimic, din punct de vedere material și sportiv. Pentru mine, calificarea la JO înseamnă o încununare a muncii mele din 2008 şi până în prezent, în care nu am fost doar un simplu antrenor, iar acest lucru nu este chiar uşor”, a spus Stănescu pentru sursa citată.

Tehnicianul a vorbit şi despre presiunea resimţiţă în timpul luptei pentru calificarea la Beijing: „Lupta a fost foarte strânsă, erau şase fete în şase sutimi. Înaintea concursurilor am întâmpinat mai multe probleme, care nu mai ţineau de mine. Mihaela a răcit fix înaintea primei Cupe Mondiale, iar atunci când am crezut că este bine şi putem da totul, Mihaelei i s-a pierdut bagajul cu tot cu patine. În aceste condiţii, nu am putut urma planul meu de antrenament, pentru că trei zile nu a patinat, patinele au ajuns foarte târziu. Atunci presiunea a fost mare, am simțit-o. Au apărut aceste probleme, care nu depindeau de mine, şi pe care nici nu aveam cum să le rezolv. Nu voiam să pierd calificarea în acest mod, pentru că, dacă Mihaela nu se califica, acesta ar fi fost primul meu obiectiv neîndeplinit. Nu puteam suporta gândul de eşec. Dar, în final, este calificată, nu la o probă, ci la două. Iar asta ne face tare fericiţi. Nu prea am emoţii, încerc la fiecare concurs să îmi liniştesc sportivii, să «alerge» fără prea multă presiune, să concureze din plăcere. Eu încerc să fiu pozitiv la fiecare concurs şi starea aceasta să le-o transmit şi lor. Nu am stabilit un obiectiv neapărat la JO. Ea trebuie să dea tot ce poate, să facă nişte curse bune şi rezultatele vin de la sine. Obiectivul principal a fost atins, şi anume calificarea, care reprezintă o performanţă în sine, pentru că sunt doar 30 de fete din toată lumea. Calificarea a fost extrem de grea, dacă stăm să ne gândim cu cine concurăm, să nu mai vorbim de condiţii, staff, etc. Însă, noi alegem să ne bucurăm de fiecare moment la această competiţie şi să dăm tot ce avem mai bun”.

„Un rezultat bun vine după mii de ore de antrenament”

Tot pentru news.ro, Hogaş, care va lua startul în probele de 500 m şi 1.000 m la Beijing, a menţionat: „Pot să spun, fără riscul de a greşi, că toată viaţa mea am muncit pentru calificarea la Jocurile Olimpice. Am ştiut foarte clar, de mică, unde îmi doresc să ajung şi am ştiut mereu că un rezultat bun vine după mii de ore de antrenament, astfel că am făcut tot posibilul să îmi întrec limitele în fiecare zi. Această calificare înseamnă că sunt pe drumul cel drum şi îmi dă multă încredere şi putere de muncă. Sper că va impulsiona şi micile speranţe în patinajul românesc şi sper că vom putea să reparăm problemele din federaţie pentru a fi finanţaţi. Dacă ar fi să fac un calcul, cred că avem mii de kilometri parcurşi în condiţii nu tocmai uşoare, în soare, ploaie sau vânt. Ne antrenăm mult pe bicicletă, facem câteva mii de km pe sezon. Nici sala de forţă nu e neglijată, ridicăm greutăţi la sală cu mult peste greutatea noastră şi alergăm şi patinăm kilometri buni pentru a fi într-o formă bună. Antrenamentele sunt foarte grele, avem momente în care suntem epuizaţi total şi ne e foarte greu, dar strângem din dinţi şi mergem înainte, ne încurajăm unii pe alţii şi ne motivăm gândind la obiectivele îndeplinite. Noi facem 5-6 ore pe zi efort, 6 zile pe săptămână, toate astea numai cu dorinţa că vom fi mai buni la următoarea competiţie. Iar sentimentul pe care îl ai când vezi că a meritat, este de nedescris”.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
1 an în urmă

[…] Bogdan Stănescu, antrenorul lui Cosmin Nedelea, a relatat: „Sunt foarte fericit pentru această reușită. Chiar dacă «Mex» s-a accidentat într-o perioadă foarte importantă a pregătirii specifice și nu a reușit să se pregătească conform planului, în cele din urmă… Citeşte mai mult »

Back to top button