CUPA MONDIALĂ LA RAȘNOV. O abordare ministerială păguboasă
În iulie 2009, când pe Valea Cărbunării din Râșnov a început construirea Bazei Olimpice pentru sporturi de iarnă, cuprinzând trambuline de la K15 până la K90 și o pistă de biatlon și schi fond, foarte puțini erau cei ce dădeau șanse de reușită proiectului. Nici nu mergeau cu gândul la viitoare performanțe sportive și la revitalizarea unor sporturi de iarnă, ci, pur și simplu, nu credeau că trambulinele și pista se vor finaliza, ca lucrări.
A existat însă, șansa unui parteneriat excelent derulat între Primăria Râșnov, Federația Română de Schi-Biatlon și compania OMV, ca și implicarea directă și continuă a unor oameni precum primarul de atunci al Râșnovului, Adrian Veștea, și secretarul general al Federației de Schi-Biatlon, Puiu Gașpar, pentru ca proiectul să se finalizeze. În iunie 2012, la Baza Olimpică de pe Valea Cărbunării s-a desfășurat Cupa de Vară a Federației Internaționale de Schi, reunind unii dintre cei mai buni săritori cu schiurile din lume la acel moment, în frunte cu Thomas Morgenstern, campion mondial și olimpic. În ianuarie 2013 a avut loc primul concurs oficial internațional din România pe trambulina cu punctul de construcție K90. În februarie, acolo s-a desfășurat concursul de sărituri cu schiurile din cadrul FOTE. În 2014, grație evaluărilor foarte bune ale organizării competițiilor precedente, dar și a relațiilor cordiale cu FRSB și Primăria Râșnov, Federația Internațională a oferit României două etape anuale ale Cupei Mondiale de sărituri cu schiurile – feminin. Astfel, orașul de lângă Brașov a intrat într-un club foarte select, alături de stațiuni celebre pe plan mondial precum Innsbruck, Garmisch-Partenkirchen, Lillehammer, Bischofshofen, Klingenthal, Zakopane, Planica, Saporro, Oberstdorf, Lahti. Beneficiile de imagine pentru România, pentru județul Brașov, pentru Râșnov, ca și beneficiile economice ale acestor evenimente sunt incontestabile chiar și pentru cel mai îndârjit Gică Contra.
Din nefericire, etapele de Cupă Mondială programate la Râșnov la finele acestei luni sunt, cum atenționam încă de ieri, în pericol de a nu se disputa, din cauză că onor Ministerul Sportului spune că nu găsește 120.000 de euro, sumă pe care trebuie s-o aloce Federației de Schi-Biatlon pentru organizarea competiției. Repet, nu e vorba de un 10 milioane de euro, nici de un milion, ci de doar 120.000 de euro! Nu vreau să mă întreb dacă la fel ar sta lucrurile și în cazul în care la Râșnov ar fi primar PSD, că nu vreau s-o dau în politică. Dar e rușine că, în vreme ce primăria din orășelul cu 16.000 de locuitori are suficiente fonduri încât își poate permite să aloce 40.000 de euro, înțelegând importanța și beneficiile evenimentului, ditamai ministerul ridică din umeri. Ori acolo, la București, pur și simplu nu le pasă, ori nu înțeleg, or se prefac a nu înțelege. Și e păcat, mai ales că ministerul cu pricina este condus de un brașovean, Marius Dunca.
Dacă se va persista în această abordare păguboasă, în mod sigur Federația Internațională de Schi va tăia România, pentru multă vreme, de pe lista țărilor ce găzduiesc competiții majore. Iar tot efortul făcut vreme de mulți ani se va risipi în câteva clipe. Și vom recădea în anonimat. Ar fi realmente revoltător ca, în loc să contribuie la construcția mult-așteptatei trambuline K120, care ar permite organizarea de etapă sau etape de Cupă Mondială la seniori, cu toate câștigurile ce ar decurge de aici (de pildă, transmisii televizate în zeci de țări și o mare afluență de turiști străini) Ministerul Sporturilor să distrugă și ceea ce s-a reușit până acum…
CITEŞTE ŞI:
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.