Sport

Cristian Gațu, analiză a eșecului la CM de handbal feminin

 

Unul dintre cei mai mari jucători din istoria handbalului mondial, Cristian Gațu, fost președinte al Federației Române de Handbal, și-a exprimat, pentru adevarul.ro, opiniile față de evoluția reprezentativei noastre la turneul final al Campionatului Mondial de Handbal Feminin din Germania, unde România a fost eliminată, puțin scontat, de Cehia, în optimile de finală.

Nu Ambros Martin face selecția!

„Eu lui Ambros nu am ce să-i reproşez. Ştiţi de ce? Pentru că el nu a participat la selecţia acestei echipe. El nu le-a cunoscut pe Laura Chiper, pe Iulia Curea, s-a renunţat prea uşor la Oana Manea şi la Paula Ungureanu. De asemenea, Chintoan, care e un pivot foarte bun, nu ar fi trebuit să lipsească. Cu aceste jucătoare mai experimentate, puteam să asigurăm o tranziţie mai uşoară. Sper că Alexandru Dedu (n.r. – preşedintele federaţiei) o să-şi asume, o să vină în faţă şi o să spună cine a făcut selecţia. În mod cert nu Ambros Martin a făcut selecția.  El vine în România cu o zi-două înaintea meciurilor, e rupt de realităţile handbalului românesc. În plus, cred că contează foarte mult comunicarea dintre el şi jucătoare, în special la time-out, unde se pierd 40-50 de secunde din 60 pentru că nu toate jucătoarele înţeleg ce se vorbeşte acolo. Să vă dau un exemplu? Antrenorul naţionalei masculine e tot un spaniol, Xavier Pascual. El la Barcelona vorbeşte spaniolă, chiar dacă are jucători din toate colţurile lumii. Antrenorul lui Kiel e un islandez, el vorbeşte în germană, pentru că e în Germania. La noi sunt 100% românce, de ce să vorbim în engleză? Nu sunt naționalist. Să ştiţi că eu eram în tratative foarte avansate cu suedezul pe care l-a adus Dedu, Tomas Ryde. Dar, e adevărat, i-aş fi cerut ca în două luni să înveţe măcar cuvintele de bază în românește, cele folosite uzual în handbal”, a spus Cristian Gațu.

„Vin foarte multe jucătoare din străinătate”

Fostul mare handbalist a identificat și o altă cauză a eșecului României: „ Mi se pare un dezavantaj că vin foarte multe jucătoare din străinătate. Unele sunt foarte bune, alte sunt ca ale noastre, dar joacă pentru că au venit de afară şi trebuie să joace. Uitaţi-vă la CSM Bucureşti, e acolo o handbalistă foarte bună, campioană mondială la Under 18, Bianca Bazaliu. Ştiţi câte minute are jucate în acest campionat? Foarte puţine. Dintre campioanele mondiale de la Under 18, una singură a fost acum în lot, Cristina Laslo. Restul, sunt pierdute undeva pe drum. La noi, tot jocul României stă în Cristina Neagu. Ea şi-a cam făcut treaba la acest Mondial. Dar tot jocul României, tot ritmul acţiunilor e impus de ea, şi celelalte sunt în umbra ei. Nu mă înţelegeţi greşit, n-am nimic cu Neagu, ar fi extraordinar să mai avem vreo 3-4 ca ea. Doar că şi celelalte handbaliste trebuie să aibă iniţiativă, să îşi asume responsabilităţi, să aibă propriul «eu»“.  


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare