Sport

CORONAVIRUS BRAŞOV. LIGA 3. SR Braşov solicită încheierea sezonului

 

Printr-un comunicat de presă, SR Braşov a anunţat că va solicita Federaţiei Române de Fotbal încheierea sezonului de Liga 3.

„Clubul SR Brașov va lua poziție poziție la videoconferința organizată de către Federația Română de Fotbal și va cere încheierea sezonului de Liga 3 fără să fie nevoie să reluăm meciurile sub nici un format. Trebuie să privim realist și matur situația în care se află nu doar România, ci întreaga planetă. Suntem departe de a fi scăpat ușor de pandemia cu COVID-19, iar relaxarea măsurilor privind organizarea evenimentelor sportive ar fi un risc imens pe care nimeni nu și-l poate asuma. Un risc imens medical și financiar.

Risc medical. Așa cum toate instituțiile medicale de specialitate atrag atenția, numărul de cazuri de îmbolnăviri poate creștere rapid și neprevăzut. Momentan capacitatea țării de a testa în masă nu este disponibilă, iar numărul de bolnavi asimptomatici este ridicat, autoizolarea nefiind eficientă în aceste cazuri. Pentru ca o tragedie să se întâmple în fotbalul românesc este nevoie de câteva persoane infectate cu acest virus să participe în competiție, pentru ca virusul să se răspândească foarte rapid în diverse zone ale țării. Liga 3 angrenează mii de persoane în jurul acestor jocuri, excluzând aici suporterii. Încheierea sezonului acum înseamnă protejarea arbitrilor, observatorilor, jucătorilor, staff-ului tehnic, personalului auxiliar de la stadion și familiile acestora.

Risc medical. Medicii și sportivii s-ar putea infecta reciproc. Fiind în linia întâi mereu, medicii sunt cei mai expuși riscului de îmbolnăvire, un „moft” pe care nu ni-l putem permite acum. Participarea lor la evenimentele sportive este o necesitate, dar tratarea sportivilor la meciuri crește șansele de transmitere intracomunitară. Matur este să lăsăm personalul medical să fie prezent acolo unde este atât de necesar, în spitale nu pe stadioane.

Risc medical. Decizia de a organiza meciuri fără spectatori nu va scădea riscul de transmitere intracomunitară a virusului. Majoritatea echipelor cu suporterii evoluează în ligile inferioare și meciurile acestora sunt transmise în direct la televizor sau pe internet. Organizarea jocurilor fără spectatori nu va opri dorința firească a oamenilor de a vedea împreună meciurile, mai ales dacă măsurile de relaxare socială se vor aplica de la 15 mai.

Risc medical. Fotbalul este un reper important pentru societate, iar reluarea jocurilor va produce un efect iluzoriu în rândul oamenilor deși încă ne aflăm în plină pandemie.

Risc financiar. Cluburile cu capital privat care nu primesc susținere financiară de la autorități depind de încasările din vânzarea biletelor și abonamentelor, fără de care organizarea unui joc ar fi imposibilă. Pe lângă vânzarea de bilete, cluburile private se bazează și pe activități de merchendising și vânzare de publicitate. Organizarea jocurilor fără spectatori nu este sustenabilă pentru aceste cluburi.

Risc financiar. Pandemia a afectat puternic companiile din România, prin urmare începând cu luna martie au fost modificate sau anulate multe contracte de sponsorizare și publicitate. În condițiile în care pentru organizarea obișnuită a unui joc cluburile au nevoie să plătească arbitri, observatori, asistența medicală, stewarzi, brancardieri și personal pentru întreținerea suprafeței de joc, fiecare club va avea nevoie de noi măsuri speciale de igienă și dezinfectare a spațiilor din stadion. Costuri care nu pot fi suportate de către cluburile de fotbal.

Deși nu ne place să o spunem, considerăm că sezonul actual a fost compromis și reluarea sa atât de devreme nu este oportună. Protejarea celor implicați împotriva acestui virus nou nu o garantează nimeni, drept urmare încheierea sezonului este decizia firească. Reluarea jocurilor ar fi doar un «chin» în plus adus cluburilor puternic afectate de COVID-19 și o decizie imatură de a afecta măsurile de luptă duse la nivel național. Liga 3 este o competiție profesionistă de fotbal, iar o competiție profesionistă are nevoie să se desfășoare într-un mediu de siguranță sanitară, economică și socială.

În schimb, cluburile de fotbal au nevoie de o strategie pe termen mediu și un pachet de măsuri speciale de redresare și susținere financiară discutate și stabilite de comun acord FRF-cluburi-autorități, dacă vrem să mai avem echipe de fotbal după ce va înceta pandemia”, se arată în comunicatul ACS SR Braşov.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button