Sport

BRAȘOVUL și Jocurile Olimpice, un nou episod…

 

Din când în când, ritmic, încă de la finele anului trecut, prin mass-media apare informația că România, prin județul Brașov, va candida la organizarea Jocurilor Olimpice pentru Tineret (JOT) – ediția de iarnă 2024.

De pildă, în luna ianuarie 2019 (vezi: BRAȘOVUL va candida pentru organizarea Jocurilor Olimpice de Tineret din 2024!), Adrian Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov, spunea referitor la acest subiect: „Președintele Comitetulul Olimpic și Sportiv Român, Mihai Covaliu, dorește ca Brașovul, împreună cu celelalte localități care au făcut echipă pentru Festivalul Olimpic al Tineretului European (2013), să organizeze Jocurile Olimpice de Tineret din 2024. Ne vom depune candidatura și vom încerca să o susținem cât mai bine, pentru ca de această dată să obținem această competiție”.

În aprilie a.c. (vezi: BRAȘOV. Autoritățile locale au demarat procedurile pentru găzduirea Jocurilor Olimpice de iarnă pentru Tineret din 2024, potrivit președintelui CJ Adrian Veștea), Adrian Veștea transmitea: „Dincolo de susținerea pe care Guvernul României, indiferent de coloratura politică, este firesc s-o acorde organizării unui eveniment de talie mondială în țara noastră, așa cum este Olimpiada de iarnă pentru tineret, trebuie menționat faptul că fără acordul și implicarea autorităților administrației publice locale din județul Brașov, acest proiect nu s-ar fi putut contura și apoi transpune în practică. Demersurile privind găzduirea Jocurilor Olimpice de iarnă pentru Tineret din anul 2024, de către județul Brașov, au pornit, firesc, de la autoritățile locale”.

În același articol, jurnalistul www.mytex.ro a punctat:

„Sursa citată a precizat că, după discuții preliminare între primarul Brașovului, George Scripcaru, președintele CJ Brașov, Adrian Veștea, și președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, în 26 septembrie 2018 au demarat oficial procedurile privind pregătirea candidaturii județului Brașov pentru a fi gazda JOT din 2024, odată cu stabilirea membrilor Comitetului de Organizare. În această structură au fost incluși președintele Consiliului Județean Brașov, primarii din Brașov, Râșnov, Predeal și Fundata, managerul Complexul Sportiv Cheile Grădiștei, președintele și secretarul-general al Comitetului Olimpic și Sportiv Român, ministrul Tineretului și Sportului, precum și șefii federațiilor române de sporturi de iarnă”.

Acum aflăm că Adrian Veștea și George Scripcaru, împreună cu șefii COSR, vor fi prezenți la Lausanne (gazda JOT 2020), în 21 octombrie, pentru a discuta cu reprezentanții CIO despre organizarea în județul Brașov a JOT 2024.

În opinia lui Veștea, sunt șanse însemnate ca Brașovul să primească acest eveniment sportiv important pe plan mondial, însă trebuie construite și baze pentru competițiile de patinaj viteză, bob, sanie și curling în județul nostru.

Nu s-a spus nimic, însă, despre locul unde (eventual) se vor desfășura întrecerile de freestyle skiing, respectiv coborâre și Super G la schi alpin, cât și despre locațiile în care vor avea loc festivitățile de deschidere și închidere al JOT 2024. Să fie noul stadion „Brașov Arena”, viitoarea Sală Polivalentă sau tot Baza „Ion Țiriac” de sub Tâmpa, în amintirea FOTE 2013?!…

Să vedem, însă, și țările cu care România concurează pentru organizarea JOT 2024, pe care oficialitățile noastre par să nu le bage în seamă în declarațiile publice: Bulgaria (Sofia), Sochi (Rusia), pe bazele unde s-au organizat Jocurile Olimpice din 2014, Spania (Granada). Par tentate să candideze și China (Harbin ori Changchun), și Argentina (Ushuaia).

În ceea ce privește Bulgaria, Thomas Bach, președintele Comitetului Internațional Olimpic, s-a întâlnit cu premierul Boyko Borissov la Sofia în septembrie 2018, spunând potrivit Reuters: „Ceea ce faceți, să organizați trei Campionate Mondiale de seniori cu sporturi olimpice (canotaj, gimnastică ritmică, volei) într-un singur an, este absolut admirabil. Este un record olimpic. Bravo!”.

De fapt, Bach a fost cel care l-a încurajat pe Borissov ca Bulgaria să candideze pentru obținerea JOT 2024.

La Jocurile Olimpice pentru Tineret participă sportivi cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani, în 2024 urmând a fi fiind a patra ediție. Prima a avut loc la Innsbruck, în Austria, în 2012, apoi, în 2016, a fost la Lillehammer, iar în 2020 va fi la Lausanne.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare