Sport

BRAȘOVUL, departe de a fi cu adevărat adaptat, gazda unei competiții pentru sportivi cu dizabilități

  • sportividizabilitati2.jpeg
  • sportivi dizabilitati (3)_291458.jpeg
  • veronicamndrescu.jpeg
  • sportivi dizabilitati (1)_291457.jpeg
  • sportivi dizabilitati (4)_291459.jpeg
  • sportivi dizabilitati (5)_291460.jpeg
 

Sportivi cu dizabilităţi din patru ţări, România, Turcia, Bulgaria şi Ucraina, s-au reunit la Brașov pentru a lua parte la prima ediţie a unei competiţii sportive dedicate persoanelor cu dizabilităţi locomotorii, Veraflor’s Cup 2021. Sportivii îşi vor disputa titlul la două discipline sportive, handbal şi baschet, în sistemul de preliminarii şi grupe finale. Reprezentanții Primăriei Braşov şi cei ai Consiliului Judeţean Braşov, organizatorii competiţiei care va avea loc la Sala Sporturilor, sâmbătă și duminică, au prezentat detaliile legate de eveniment

Prezentă la întâlnire, antrenoarea echipei brașovene, Veronica Mîndrescu, a povestit cum a ajuns ca de la 3-4 practicanți de handbal în scaun cu rotile, în 5 ani, să ajungă la 15 sportivi: „Am început la sala de sport din cadrul Universității Transilvania, cu câțiva jucători. A fost o provocare pentru mine și pentru ei și, dintr-un lot de 3-4 jucători acum cinci ani, am ajuns la un lot de 15-16 jucători. Sunt persoane cu dizabilități, care au anumite frustrări interioare, anumite nemulțumiri, cu care vin la antrenamente. Eu trebuie să îi ponderez, să am ședințe psihologice cel puțin 10-15 minute, înainte de începerea antrenamentului și după antrenament, cu fiecare în parte și cu toții împreună, pentru a-i ajuta să treacă peste momentele dificile din viață, din afara terenului de sport. Practicarea sportului este mai mult pentru a-și demonstra lor, că ei, de fapt, nu au nicio problemă fizică, nu au niciun handicap, că ei pot face și ce fac oamenii normali”.

Veronica Mîndrescu a precizat că, în ceea ce priveşte diferenţele între handbalul clasic şi cel disputat de persoanele cu dizabilităţi (în cazul baschetului, diferenţele nu sunt semnificative), acestea vizează poarta, care nu este de doi metri înălţime, doar de 1,70. La banca de rezervă există doi sportivi care sunt rezervele rezervelor. În teren sunt cinci jucători plus unu, nu sunt şase plus unu, ca în handbalul normal. Durata reprizei lor este de 20 de minute, nu de 30 de minute, cât are handbalul normal.

Sportivii români au vorbit despre greutățile pe care le-au întâmpinat pentru a se adapta la un nou fel de viață, cel din scaunul cu rotile, dar și despre importanța competiției și sportului pentru ei.

„Această competiţie este foarte dificilă, mai ales că noi, faţă de alte echipe, din alte ţări, avem antrenamentele un pic mai rare, sunt o dată pe săptămână, celelalte ţări au de trei ori pe săptămână. Sper, ca pe viitor, să avem şi noi măcar de două ori pe săptămână antrenamente. Antrenamentul la acest nivel este foarte intens, un antrenament plăcut, un antrenament cu tehnică, cu forţă, cu cardio, cu tot ceea ce trebuie”, a explicat Sorin Alexandru Pară, unul dintre sportivi.

„Eu am avut un accident în 1998, acum 22 de ani, înainte am practicat sportul de la vârsta de 7 ani, acum am 45 de ani. Sportul este un alt mod de a mă exprima, de a îmi afirma abilitățile, de a fi cu colegii, de a socializa și un alt mod de interacțiune cu ceilalți. După accident a fost o perioadă de tranziție, în care mi-a fost greu să îmi accept dizabilitatea, însă am zis că trebuie să fac pasul ăsta și să încerc orice ar fi, să risc, și să ajung la ce mi-am dorit”, a adăugat Ciprian Lezeriuc, tot dintre sportivi.

RATBV, partener logistic

Competiția sportivă se desfășoară cu sprijinul Primăriei Brașov și al operatorului de transport RATBv, care asigură atât partea de logistică pentru desfășurarea în bune condiții a competiției, cât și transportul sportivilor.

„Ne bucurăm să fim parteneri ai acestui eveniment și suntem mândri să fim primul loc din țară care organizează o competiție de handbal și baschet pentru sportivi cu dizabilități, o competiție care aduce în orașul nostru sportivi din mai multe țări. Deși suntem departe de a fi un oraș cu adevărat adaptat pentru persoanele cu nevoi speciale, este important să susținem orice demers de încurajare și implicare a acestora în cât mai multe activități. Tocmai de aceea, Municipalitatea pune la dispoziția sportivilor sala pentru antrenament și competiție, precum și transportul adaptat pentru toți participanții la competiție. Suntem mândri de sportivii noștri, le admirăm ambiția și le uram mult succes în competiție”, a declarat viceprimarul Flavia Boghiu.

Important e să schimbăm mentalitatea

Pe lângă partenerii privați, această competiție se desfășoară cu sprijinul financiar al Consiliului Județean.

„Am sprijinit și financiar, dar în primul, am vrut să facem posibilă să existe această primă ediție, adică a fost nevoie să modificăm ghidurile pentru sport, astfel încât să se acorde un punctaj pentru acest tip de competiție, înainte nu exista acest punctaj. Este foarte important să schimbăm mentalitatea comunității, nu ar trebui să vorbim despre drepturile persoanelor cu dizabilități, ci despre obligațiile pe care le avem noi, ca societate. Din păcate tindem să-i marginalizăm. Ei se lovesc de dificultăți în orice deplasare pe care o au, zi de zi, oricând. Aș invita pe oricine să se pună într-un scaun cu rotile și să facă o tură prin oraș, numai așa ca să își schimbe mentalitatea”, a precizat vicepreședintele CJ Szenner Zoltan.

Asociația Club Sportiv Handbal Veraflor, organizatorul competiției, este un club sportiv recunoscut național ce promovează sportul și performanța în rândul tinerilor și al persoanelor cu nevoi speciale, egalitatea de șanse în sport, echitatea socială și accesul la o viața mai bună a persoanelor cu dizabilități.

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button