Sport

BRAȘOVUL are un campion național la șah „adevărat” / Comunitatea e invitată să-l sprijine pentru o medalie europeană

  • Vladimir-Sofronie-sahist1_288269.jpeg
  • Vladimir-Sofronie-hochei_288270.jpeg
 

Victorie braşoveană importantă la Campionatele Naţionale de Juniori, competiţie care a cuprins patru probe şi a avut loc în perioada 4-12 mai, la Bucureşti. Vladimir Sofronie este campion naţional la şah clasic la vârsta de 8 ani, după ce, anul trecut, a cucerit patru medalii la Campionatele Naţionale Şcolare, trei de aur şi una de argint, pierzând doar o partidă din 21.

Ritm alert timp de șase zile

Ediţia de anul acesta s-a desfăşurat într-un ritm alert, foarte greu de ţinut, mai ales pentru concurenţii de la grupa U8: runde duble în trei zile consecutive din cele șase  în care s-a desfăşurat proba de şah clasic; nici o zi liberă între probe; proba de dezlegări în aceeaşi zi cu ultima rundă a probei de şah clasic (cea care a decis campionii); cele nouă runde de şah rapid într-o singură zi (prima rundă la ora 9.00, ultima încheiată la ora 19.00), urmate de nouă runde de blitz dimineaţa următoare.
După runda 7 a probei de şah clasic, părinţii lui Vladimir, care sunt şi antrenorii lui, nu credeau că va rezista până la capăt acestui ritm (deşi era pe locul 1, având 6,5 puncte din 7). N-a fost simplu ca Vladimir Sofronie să obţină medalia de aur la şah clasic U8, chiar dacă a terminat cu 8,5 puncte din 9, la 1,5 puncte distanţă de următorul clasat. A fost „urmărit” la jumătate de punct până în ultima rundă de sătmăreanul Kovács Balázs, „rivalul său” de la toate turneele importante din ultimii 2 ani, astfel că nici o gafă, nici măcar de jumătate de punct, nu i-ar fi fost permisă.
Cei doi, Vladimir şi Balázs, sunt după părerea antrenorilor lui Vladimir, şi rezultatele lor o dovedesc, de departe cei mai buni de la grupa lor de vârstă. Însă felul în care cei doi s-au „urmărit” unul pe celălalt în proba de şah clasic i-a epuizat pe amândoi, astfel că niciunul dintre cei doi nu a reuşit să mai cucerească vreo medalie de aur la cele trei probe care au urmat celei de şah clasic (dezlegări, rapid, blitz), desfăşurate în următoarele trei zile (câte o probă pe zi).
Un gest pe care antrenorii l-au apreciat şi admirat a fost acela că mama lui Balázs a venit să îl felicite pe Vladimir, după ce acesta  i-a „luat” fiului ei medalia de aur.

Cucerirea titlului naţional la proba cea mai importantă a campionatelor naţionale, cea de şah clasic („şah adevărat”, cum spune Vladimir) va rămâne un moment unic atât pentru Vladimir, cât şi pentru părinţii şi antrenorii lui, proba fiind cea care desemnează componenţii lotului naţional şi reprezentanţii României la campionatele mondiale şi europene. Rezultatul surprinzător este de admirat de către comunitatea braşoveană, el venind în urma a sute de ore de muncă.
Vladimir a reuşit să obţină o medalie de bronz şi la ultima probă, cea de blitz (la egalitate de puncte cu locul 1- primii 4 clasaţi la blitz au făcut câte 7 puncte fiecare).

Joacă și hochei, dar pasiunea și munca nu sunt suficiente

Părinții și Vladimir doresc să le mulțumească tuturor celor care și-au adus contribuția la rezultatul micului brașovean de numai 8 ani. Rezultat obținut și cu sacrificii financiare, pentru că clubul de bază al lui Vladimir, ACS Logic 64 Brașov, este un ONG/organizație non-profit care se autofinanțează în totalitate. Pe lângă sprijinul financiar, importantă a fost și contribuția antrenorilor de hochei ai lui Vladimir: Cristi Munteanu și Evgheni Pysarenko. Cu siguranță, Vladimir nu ar fi rezistat fizic și psihic până la finalul probei de șah clasic dacă nu ar fi urmat antrenamentele de hochei ale celor doi antrenori, aproape în fiecare seară în ultimii 4 ani.
Pe lângă șah și hochei, Vladimir este pasionat de pescuit și de desen tehnic. Din micile premii în bani câștigate la concursurile de șah, Vladimir își cumpără instrumente de desenat (caiete de schițe, creioane grafice, etc) sau lego. Campionul a participat cu mare plăcere în ultimii ani la cursa cu obstacole a comunității, Brașov Heroes, organizată de către Fundația Comunitară Brașov.
 
Vladimir a fost invitat să participe gratuit la Școala Marilor Maeștri în luna iulie la Eforie Nord – stagiu de pregătire coordonat de cei mai buni antrenori din țară, la care au fost invitați cei mai buni copii din țară, campionii naționali la șah clasic ai fiecărei grupe de vârstă. Dar gratuitatea se aplică doar sportivului, nu și însoțitorilor, deși Vladimir este prea mic pentru a participa neînsoțit.

Acest rezultat al lui Vladimir îi face pe antrenori și mai încrezători că băiatul se va întoarce cu un rezultat frumos și de la Campionatele Europene Școlare din Grecia, anulate anul trecut din cauza pandemiei, dar programate anul acesta pentru începutul lunii august.

Comunitatea brașoveană este invitată să susțină financiar aceste costuri de deplasare, fie prin sponsorizări, fie prin direcționarea a 3.5% din impozitul pe venit prin formularul 230 direcționat către Asociația Club Sportiv Logic 64 Brașov.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button