BRAȘOV. Record mondial, doborât la Campionatul Mondial de alergare de 50km
Zi istorică pentru atletism: un record mondial, la feminin, și unul european, la masculin, au fost doborâte, duminică, la Campionatul Mondial de Alergare de 50km de la Braşov.
Campioana mondială a Campionatului Mondial de Alergare de 50km de la Braşov, Alyson Dixon din Marea Britanie, a doborât cea mai bună performanţă mondială, cu un timp uluitor de 3:07:20, iar campionul mondial al ediţiei 2019 a Campionatului Mondial de Alergare de 50Km, spaniolul Iraitz Arrospide, a scăzut timpul celei mai bune performanţe europene la 02:47:42!
Rezultatele urmează să fie ratificate de IAU – Asociaţia Internaţională de Ultramaraton.
Clasamentul final al ediţiei 2019 a fost următorul:
FEMININ
1. Alyson Dixon (Marea Britanie) – 03:07:20
2. Helen Davies (Marea Britanie) – 03:09:16
3. Alicia Perez (Spania) – 03:15:09
MASCULIN
1. Iraitz Arrospide (Spania) – 02:47:42
2. Lungile Gongqa (Africa de Sud) – 02:48:26
3. Daniel Nash (Marea Britanie) – 02:49:01
ECHIPE FEMININ
1. Marea Britanie şi Irlanda de Nord 9:39:33
2. Statele Unite ale Americii 10:03:18
3. Austria 10:19:58
ECHIPE MASCULIN
1. Africa de Sud 8:28:38
2. Germania 8:35:52
3. Marea Britanie şi Irlanda de Nord 8:41:00
Totodată, echipa naţională a României a participat în premieră la un campionat internaţional de alergare de 50KM şi a ocupat locul 16 la feminin prin Todoran Paula Claudia – CSM Zalău (03:28:08, record naţional) şi locul 32 la masculin prin Crainic Andrei Marius CSM Cluj-Napoca (03:07:28). Echipele naţionale au ocupat locul 7 la feminin şi 9 la masculin.
De remarcat prezenţa în cursa open a campionului naţional la alergare montană lungă, Cristian Marian Moșoiu, brașovean legitimat la Steaua Bucureşti, care a câştigat cursa cu un timp de 03:06:43, stabilind recordul naţional!
Campionatul Mondial de Alergare de 50 km este primul campionat mondial de atletism organizat în România, însă organizarea sa a fost apreciată ca fiind una dintre cele mai bune din întreaga lume de către oficialii IAU (Asociaţia Internaţională de Ultramaraton) şi de către atleţii şi oficialii ţărilor participante. Cursa a fost una excelentă, iar atleţii au apreciat traseul de la Braşov ca unul foarte bun, pe care se pot realiza performanţe de top, graţie configuraţiei traseului şi a diferenţei optime de nivel.
Campionatul Mondial de Alergare de 50KM de la Braşov reprezintă cea de-a treia ediţie a acestui campionat mondial şi totodată prima ediţie care se organizează în Europa.
La acest campionat au participat sportivi din 29 de ţări (două ţări au avut atleţi care s-au retras în ultimul moment din cauza accidentărilor) reprezentând toate continentele.
„În acest moment simt o mândrie neţărmurită că sunt român, pentru că în România s-a organizat un eveniment extraordinar! Campionatul Mondial de Alergare de 50km a fost o provocare pentru echipa de organizare şi pentru oraşul Braşov. Am reuşit însă să ducem la bun sfârşit un campionat mondial a cărui organizare a fost apreciată ca fiind excelentă de către toţi participanţii. Nu îmi rămâne decât să felicit din suflet toată echipa de organizare şi să mulţumesc sincer tuturor celor care ne-au sprijinit, de la minister, la primărie, prefectură, consiliu judeţean, poliţie şi până la voluntarii şi spectatorii care au fost prezenţi în număr impresionant la acest eveniment”, a declarat brașoveanul Florin Florea, preşedintele Federaţiei Române de Atletism.
Campionatului Mondial de Alergare de 50KM a fost organizat de IAU (Organizaţia Internaţională de Ultra-alergare), împreună cu Federaţia Română de Atletism şi cu sprijinul Ministerului Tineretului şi Sportului, Primăriei Municipiului Braşov, Consiliului Judeţean Braşov şi Prefecturii Braşov.
Alături de organizatori s-au aflat parteneri (Agenţia Metropolitană Braşov, Alpin Conference Center, Universitatea Transilvania, Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, Hospice Casa Speranţei.
Citiți și:
Brașoveanul Cristian Moșoiu, RECORD NAȚIONAL la Campionatul Mondial de alergare – 50 de kilometri!!!
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.