Sport

BRAȘOV. Mihai Bâră a devenit în mod oficial coordonatorul secției de schi de la Corona

 

Așa cum am anunțat în premieră, Mihai Bâră, multiplu campion național, este noul coordonator al secției de schi de la Corona Brașov.

Bâră jr. a participat ca sportiv la Jocurile Olimpice din 1984, care au avut loc în fosta Iugoslavie, la Sarajevo. A încheiat pe locul 45 la slalom uriaș, în timp ce la slalom nu a terminat. În 1992, la Albertville, în Franța, a fost antrenorul lotului „tricolor” de schi alpin.

De 26 de ani, Mihai Bâră este stabilit în Andorra, unde s-a implicat în sportul pe care l-a practicat.

„Voiam să îmi fac meseria la un alt nivel, iar contractul mi-a permis asta. Doi ani am activat și ca monitor în Franța și Italia. Referitor la Andorra, deși este o țărișoară, în ultimii ani am avut rezultate internaționale considerabile. Chiar în acest an am o fată care a câștigat Campionatul Național în Franța, la Super G, la categoria Under 14”, a punctat antrneorul.

„Sunt brașovean, iar lucrul acesta îl voi purta mereu în mine. Cu sportivi și antrenori români m-am întâlnit de multe ori, pe ghețari și la competiții. Sunt conștient de dificultățile pe care le întâmpină schiul românesc, o mare parte dintre acestea sunt similare cu locul unde sunt stabilit, fiind aceeași distanță față de ghețari, acolo unde se pregătește sezonul. Cu toate acestea, trebuie să facem eforturi să câștigăm zile de schi de calitate, pentru a intra cum trebuie în sezon. Cu doi dintre sportivii Coronei, Ioan Achiriloaie și Ania Caill, am mai colaborat. Încet, încet, m-au sensibilizat și m-au făcut să înțeleg cât și ce aș putea aduce pentru acest club”, a spus Mihai Bâră.

„Să ne apropiem de schiul alpin modern”

„Îmi doresc să deschid porțile acestui club către ceea ce se lucrează în schiul alpin modern. Este necesară o profesionalizare a tot ceea ce înseamnă pregătire și o reciclare a antrenorilor, pentru ca aceștia să lucreze în spiritul vestic. De asemenea, vreau să găsim metodele, adaptate realității românești, care să fie coerente cu ce se poate întâmpla aici. Acești copii trebuie să se dezvolte și să se apropie de ceea ce fac copiii de vârsta lor în Franța, Italia, Norvegia sau Elveția. Bineînțeles, acolo sunt alte facilități, dar lucrând bine se poate «sfinți» locul și se poate aduce această pregătire la un nivel de calitate superioară. Trebuie să alegem antrenori buni, să îi ajut să fie mai bine pregătiți, să colaborăm continuu la alegerea zonelor de pregătire, a calendarului competițional, a pregătirii fizice, a pregătirii specifice, a îmbinării celor două. Mai mult, sunt importante continuarea planului didactic și legătura pe care sportivii o au cu școala, chiar și când sunt în cantonamente. Practic, ne dorim «rotunjirea» procesul de pregătire în spiritul schiului alpin modern”, a adăugat Mihai Bâră.

Deși este plecat de mult timp din țară, tehnicianul crede că Brașovul continuă să aibă potențialul pe care îl avea pe vremea în care el a fost sportiv: „Potențial există și în prezent. Brașovul este la aceeași distanță față de munți ca și atunci când eram sportiv. Stațiunile s-au dezvoltat. Dacă activitatea este strucutrată mai bine, o continuate a finanțării și o dorință de a profesionaliza activitatea, va fi mult mai bine. Talente sunt, am participat la câteva antrenamente și i-am văzut pe copii. Ei trebuie învățați să se pregătească și să concureze altfel. Să lupte în fiecare manșă și fiecare viraj, să accepte să iasă din zona de confort. Am avut dovada, de-a lungul timpului, că, dacă se lucrează așa cu copiii, în scurt timp apar rezultatele, iar acestea, la rândul lor, nu trebuie să fie o obsesie imediată. În primul rând formăm oameni, iar apoi sportivi. Îmi amintesc că în vremea în care eu eram sportiv, la Campionatele Naționale participau câte 100 de persoane. Era o luptă nebună, în care cel puțin 10 schiori se băteau la titlu”.

„Vrem în continuare performanță”

„Secţia de schi a clubului Corona este una care a adus an de an multe medalii clubului, atât în competiţii interne cât şi internaţionale. Îi mulţumim lui Dan Iliescu, cel care i-a pregătit până acum pe sportivii noștri. El a ales să meargă pe alt drum. S-a vorbit că la Corona nu mai dorim performanţă la schi, dar faptul că ne-am dorit să aducem la club un antrenor cum e Mihai Bâră cred că demontează toate aceste speculaţii. Am decis să îl aducem pe Mihai Bâră pe un post de coordanare a secţiei, mai ales în ceea ce priveşte pregătirea sportivilor, pentru că avem convingerea că va deschide sportivilor calea şi către alte tehnici de pregătire sportivă şi nu numai. Are o carte de vizită foarte bună, este unul dintre tehnicienii români de valoare. Trebuie să facem totul pentru ca schiorii Coronei să ia mai des parte la stagii afară, acolo unde schiul este într-adevăr la un alt nivel, iar tehnicile de pregătire sunt moderne”, a punctat președintele clubului Corona, Liviu Dragomir.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare