Sport

BRAȘOV. Mariana Târcă, AMINTIRI DE GROAZĂ! De la Cernobâl, la coronavirus…

 

În 1986, Mariana Târcă avea 23 de ani și evolua la echipa feminină de handbal Știința Bacău. În ziua în care a avut loc explozia de la Cernobâl (26 aprilie), gruparea antrenată de Alexandru Mengoni avea programată prima manșă din finala Cupei Campionilor Europeni (actualmente Liga Campionilor) cu Spartak Kiev, în deplasare, capitala Ucrainei de astăzi fiind la circa 110 kilometri de locul unde s-a petrecut tragedia.

„Pe străzile din Kiev era o atmosferă apăsătoare și nu înțelegeam de ce. Nu trecea nimeni. Nici țipenie de om! Noi am fost expuse atunci, dar nu am realizat la acel moment. Ne-am dat seama că ceva e în neregulă abia în momentul în care am văzut că partida urma să fie condusă de o cuplu de arbitri din Uniunea Sovietică, ceea ce nu era în conformitate cu regulamentul. Arbitrii delegați inițial refuzaseră să mai vină la Kiev”, a povestit Mariana Târcă pentru www.digisport.ro, meciul încheindu-se cu 23-22 în favoarea gazdelor.

„Când am revenit în România, lucrurile personale ne-au fost băgate într-un beci, la întuneric, ni le-au dat înapoi după multe săptămâni, îmi amintesc. Alte lucruri, hainele, au fost îngropate. Ne-au dus la Iași, la un institut, și ne-au măsurat gradul de radioactivitate folosindu-se de firele de păr. Acel control și tot ce se întâmplase ne-a distras puțin de la tensiunea returului. Apoi, după retur (pierdut cu 23-29, n.r.), ne-au băgat direct în carantină, am stat mult timp izolate… Am trăit cu frică o perioadă, eram tinere”, a mai spus Târcă pentru sursa citată. 

Cât despre izolarea de acum, cauzată de pandemia de coronavirus, care a băgat România, și nu numai, în situație de urgență, Mariana Târcă a povestit: „Eu am noroc că stau la casă cu curte, dar abia aștept să treacă această pandemie. Și vreau să se însănătoșească toată lumea, dar și tot sportul românesc. Vreau să văd oameni care trăiesc pentru sport, care iubesc sportul”. 

Întregul articol de pe Digi Sport îl puteți citi AICI: https://www.digisport.ro/special/mariana-tirca-marturie-de-la-cernobil-unele-lucruri-ne-au-fost-bagate-in-beci-hainele-ne-au-fost-ingropate-829701


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare