Sport

BRAȘOV. Ibrahim Dossey va rămâne mereu în inimile fanilor „stegari”! Au trecut nouă ani de la trecerea sa în neființă…

 

Pro Arena Brașov va găzdui în perioada 16-17 decembrie ediția 2017 a turneului caritabil organizat în memoria lui Ibrahim Dossey. Ca de obicei, întreaga sumă strânsă va fi donată familiei fostului portar al formației FC Brașov.

Ibrahim Dossey a fost, probabil, cel mai iubit stranier din istoria grupării FC Brașov, una care în aceste momente își așteaptă sfârșitul, inevitabil după declararea falimentului de către instanță.

Născut la Accra, ghanezul care a apărat poarta echipei de sub Tâmpa între anii 2000 și 2005, cu un scurt moment în care a jucat la Rapid București, va rămâne în istoria „stegară” ca omul care alături de Alexandru Andrași a dejucat un blat.

Din păcate, în 2008, pe 13 septembrie, la două zile după ce semnase un contract cu FCM Târgoviște, după un accident de mașină lângă Breaza, Ibrahim Dossey a suferit o fractură de craniu cu înfundare, a fost operat pe creier, iar timp de două luni a fost în comă. Au urmat câteva vești bune, ghanezul începuse să reacționeze la stimuli, chiar putea să respire singur, însă pe 9 decembrie 2008 a decedat în urma unui stop cardio-respirator.

„Nu știu dacă avea șanse să își revină complet, dar mai putea avea o șansă să trăiască. Nu era nici o problemă dacă dura recuperarea 10 ani sau chiar 20. Îl voiam lângă mine, indiferent de situație. Merita să o vadă pe Jennifer (fiica lui – n.r.) crescând. Rămân la părerea că doctorii l-au scăpat din mână după ce dăduse semne de revenire. Profesional, nu îi pot ataca, pentru că nu mă pricep la medicină, dar din punctul de vedere al comportamentului, pe unii i-aș strânge de gât. Păi e posibil să mi se spună: «Femeie, du-te acasă, că te chemăm noi, nu vezi că e legumă acum?»”, declara soția ghanezului, Ionela, pentru jurnalul.ro.

La acea vreme, tot pentru sursa citată, Gelu Onose, medicul care l-a preluat pe Dossey la Spitalul Bagdasar, a explicat: „Pacientul a decedat din cauză că sângele nu mai putea ține proteinele în organism. Când a venit aici era numai piele și os, se afla în comă și avea o gaură în trahee, pentru respirație. Nu mai răspundea la tratament, era greu să-și revină. L-am transferat la terapie intensivă, dar nu s-a mai putut face nimic”.

În schimb, Ana Maria Trandafir, purtătorul de cuvânt al Spitalului Municipal, a declarat: „Dossey a părăsit spitalul nostru pentru că nu mai avea nevoie de aparate ca să respire. A fost transferat la Bagdasar-Arseni pentru recuperare. Șansele lui crescuseră în ultimul timp”.

* A „stricat” blatul cu FCM Bacău

Pe 5 mai 2001 a avut loc celebrul meci FC Brașov – FCM Bacău, pe Stadionul „Tineretului”.

La acel moment, moldovenii aveau nevoie disperată de victorie, fiind la șase puncte de locurile care duceau în barajul pentru menținerea în Divizia A, cum se numea atunci primul eșalon al fotbalului românesc. De partea cealaltă, „stegarii” erau pe locul 4, luptând pentru cupele europene. La stadion nu au fost prezenți patronul Ioan Neculaie și președintele Romeo Pașcu, iar echipa „stegară” a fost condusă de „secundul” Adrian Hârlab, „principalul” Gabi Stan acuzând probleme medicale. Meciul ar fi trebuit să se încheie cu victoria oaspeților, însă nu au fost de acord doi fotbaliști, Ibrahim Dossey, care a apărat tot – spre disperarea moldovenilor, și Alexandru Andrași, cel ce a marcat în minutele 85 și 90+2 golurile victoriei brașovenilor.

„Înaintea meciului, şeful tău vine şi îţi spune să joci într-un meci aranjat, cum a fost cel cu FCM Bacău. Ne-au zis că trebuie să dăm meciul celor de la Bacău, iar în a doua repriză ne-au spus că, dacă putem să înscriem, să o facem. Eu nu am vrut să joc în acel meci, însă antrenorul meu a venit şi mi-a spus că trebuie să joc la cel mai înalt nivel. Asta m-a motivat să intru pe teren”, spunea Ibrahim Dossey.

„Am fost băgat pe teren să joc, nu ca să mă dau la o parte. Nu mă interesează blaturile lor. Eu sunt spre sfârşitul carierei, aşa că nu îmi pasă dacă mă vor da afară pentru că mi-am apărat corect şansele”, declara Alexandru Andrași.

Gheorghe Chivorchian, președintele de atunci al Bacăului, a menționat: „Arbitrii nu ne-au dat două lovituri de la 11 metri. De două ori Bodea l-a trântit pe Bădoi, o dată a dat simulare, o dată s-a făcut că nu vede”.

La centru a fost Alexandru Tudor, care le-ar fi spus celor din teren că el în partide suspecte de blat nu dă penalty-uri.

Până la urmă, în acel sezon, FC Brașov a terminat pe locul 3, la un punct de Dinamo, și a acces în Cupa UEFA. FCM Bacău a ajuns în barajul de promovare/menținere în Divizia A, pe care l-a pierdut în fața grupării Farul Constanța. Totuși, moldovenii au rămas în elită, pentru că o altă promovată, FC Baia Mare, nu a avut fonduri pentru a obține licența și și-a vândut locul.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button