BRAȘOV. Guvernanții fac stadioane în locuri trăznite! Orașul nostru, sărit din nou din schemă, la fel ca în 2014!
Guvernul PSD-ALDE al României, condus acum, nu se știe până când, de Mihai Tudose, a anunțat că vrea să construiască vreo 400 de „facilități” pentru fotbal, adică stadioane, însă orașe importante ale țării au fost tăiate de pe listă. În schimb, în Teleorman, acasă la liderul suprem al PSD, Liviu Dragnea, Guvernul urmează să dea peste 12 milioane de euro pentru un stadion de aproape 5.500 de locuri la Alexandria, în timp ce alte alte 4 milioane de euro se vor duce către un stadion în Turnu Măgurele. Așadar, Teleormanul natal al lui Dragnea va avea două stadioane, în timp ce orașe ca Arad, Pitești sau Brașov au fost sărite din schemă. Din păcate, în acest moment, orașul nostru nu mai are nici atuul numit FC Brașov, care va intra în faliment și nu va avea în actualul sezon o echipă la nivelul primelor trei eșaloane ale fotbalului românesc.
Reamintim că s-a mai pus problema construirii unui stadion sub Tâmpa (foto), Mihai Ghirdă anunțând la începutul anului 2014 că Guvernul de atunci – tot pesedist – a aprobat în buget banii pentru construcția unei arene de cinci stele la Brașov, pe locul fostului Stadion „Municipal”.
„Probabil, banii vor veni prin Ministerul Dezvoltării, investiția totală ridicându-se la 30-40 de milioane de euro. Primăria Brașov va participa cu aproximativ 20-30% din suma totală. Arena va avea 25.000 de locuri, toate acoperite, și va respecta ultimele norme impuse de FIFA și UEFA. Cum banii au fost deja aprobați, în perioada imediat următoare se vor face studiul de fezabilitate și proiectul final, după care se va decide firma care se va ocupa de construcție. Prima parte a sumei, în jur de 10 milioane de euro, va fi virată în scurt timp, iar lucrările vor începe chiar în acest an. Conform estimărilor, arena va fi gata și va putea fi folosită peste trei ani”, declara pe 8 ianuarie 2014, pentru www.mytex.ro, Mihai Ghirdă, consilier local la acea vreme.
Deputat și ministru al Energiei în acea perioadă, Constantin Niță dădea și el asigurări că Brașovul va avea un stadion nou, spunând că a făcut personal demersuri la ministrul Dezvoltării Regionale, Liviu Dragnea (ce ironie a sorții…), pentru ca orașul nostru să primească banii necesari.
„Mi se pare firesc ca un oraş de talia Braşovului, oraş care şi-a dobândit prestigiul în Europa şi în lume cu o manifestare sportivă de anvergură (n.red. – FOTE 2013), să aibă un stadion de fotbal de aceeaşi talie. Am discutat cu domnul ministru Dragnea şi am primit asigurări că acest proiect va fi luat în considerare şi că va primi finanţarea necesară. Mi se pare normal ca în calitate de reprezentanţi ai comunităţii braşovene să promovăm Braşovul şi să facem tot ceea ce putem pentru a realiza cât mai multe investiţii pe măsura valorii sale”, declara Niță.
Au trecut cei trei ani, dar pe locul fostului „Municipal” nu există o arenă de cinci stele. Motivul, spun unii, este că ar fi intervenit Victor Ponta, premier la acea vreme și personaj influent în PSD, iar proiectul a fost mutat la Tg. Jiu, unde acum stadionul este aproape gata. Într-adevăr, acolo vor fi doar 12.500 de locuri, iar costurile nu au depășit 20 de milioane de euro.
La Arad s-a implicat Primăria, Brașovul poate urma exemplul
Într-un interviu acordat recent pentru Prosport, primarul Brașovului, George Scripcaru, a vorbit despre posibilitatea construrii unui stadion sub Tâmpa: „Da, este şi asta o problemă. Va avea şi Braşovul un stadion de fotbal? În ultimii ani am avut un proiect să construim, să avem strategic un stadion nou la Braşov. Cred că trebuie să avem, în primul rând, o echipă competitivă la Braşov. Şi oamenii, cetăţenii pot să spună, de ce să faci un stadion la Braşov când noi nu avem o echipă? Până la urmă, cetăţenii sunt parte în decizia asta a comunităţii. Sigur că sunt foarte mulţi iubitori de fotbal, dar eu cred că în Braşov lucrurile trebuie să se clarifice, să se cureţe, să se ajungă la un anumit moment zero şi să se spună: «trebuie să începem o reconstrucţie din punctul acesta de vedere». Şi hai să vedem ce trebuie făcut, cum trebuie făcut, unde suntem şi ce putem să facem din acest punct de vedere. Sigur, este necesar ca la Braşov să avem o sală polivalentă şi un stadion, altfel decât sunt acum. Iar asta să fie o implicare a municipalităţii Braşov ca şi investiţie, ca şi infrastructură. Pe partea cealaltă, de structură, de echipă de fotbal, nu cred că este bine ca municipalitatea să facă treaba asta”.
Pe de altă parte, la Arad se lucrează din 2014 la un stadion nou, primarul Gheorghe Falcă declarând pentru Prosport: „Finanţarea este de la noi. Doar că o parte din stadion a primit în 2016 finanţare de 2,5 milioane de euro de la CNI, care nu este activată. Este doar finanţare, dar ei n-au început procedura pentru partea lor”.
CITEȘTE ȘI: Stadioane noi, în funcție de priorități
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.