Sport

BRAȘOV. Dor Geta Popescu: „Lumea se vede foarte frumos de la 6.800 de metri”

 

La 12 ani și 5 luni, Dor Geta Popescu a devenit cea mai tânără alpinistă care a cucerit cel mai înalt vulcan de pe planetă, Ojos del Salado (Chile).

La revenirea în țară, brașoveanca a declarat: „Sunt foarte fericită, mă simt specială. A fost greu, am mers zece zile la aclimatizare, iar în a unsprezecea zi am mers spre vârf. Au fost nouă ore și ceva de mers pe o pantă abruptă, iar ultima porțiune a fost de cățărat. Vârful e într-o zonă aridă. Lumea se vede foarte frumos de la 6.800 de metri. Pe Moș Crăciun nu l-am văzut pe acolo… Dar la mine deja a venit, mi-a adus un nou record de vârstă. Sunt norocoasă că am ajuns la peste 6.800 de metri altitudine. Cel mai mult mi-a plăcut momentul în care am ajuns pe vârf. Eram foarte fericită pentru că eram cea mai tânără persoană din lume care a ajuns pe acel vârf. Pentru mine urmează acum în februarie expediția pe Aconcagua, cel mai înalt munte al Americii de Sud. Și apoi vreau să fac circuitele «Seven Volcanoes» și «Seven Summits»”. 

„Mă bucur că fata mea are acestă pasiune și că face performanță la Club Sportiv Montan Altitudine. Mă simt foarte bine cu ea în expediție, e bine antrenată, luptă foarte mult. După zece zile de aclimatizare, dintre care nouă la peste 4.000 de metri altitudine, într-o climă specifică în care nu a mai fost, ea putea să-și piardă elanul, având în vedere că are 12 ani. Dar și în ziua de vârf era foarte motivată și hotărâtă, chiar dacă vântul bătea cu 80-90 de kilometri pe oră și la viteza aia escalada devine dificilă. Nu m-am îndoit nicio clipă că va reuși. Coco Popescu a urcat pe Ojos del Salado la 14 ani și vreo cinci zile, iar din expediția aceea ea a fost singura care a ajuns pe vârf. După aceea recordul ei de vârstă a fost bătut de o americancă, dar acum Geta a readus recordul în România și în familie. Pentru Geta urmează Aconcagua în ianuarie-februarie, dar așteptăm o hotărâre judecătorească din Mendoza, pentru că e tânără și are nevoie de așa ceva pentru a intra în parcul național. Va fi tot un record mondial de vârstă pentru că o americancă a încercat anul trecut la 12 ani și nu a reușit. În mai va fi Pico de Orizaba (Mexic) și în iunie McKinley, cel mai înalt vârf din America de Nord, un munte extrem de dificil, tot pentru record mondial de vârstă. E un record vechi acolo, deținut de o americancă făcut la 13 ani și jumătate”, a declarat tatăl sportivei, Ovidiu Popescu.

Citiţi şi:

O alpinistă BRAŞOVEANCĂ de 12 ani a stabilit un record mondial


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare