Sport

BRAŞOV. Din lipsa unui patinoar special pentru curling, Naţionalele au avut loc la Bratislava

  • img-20160412-130833.jpg
 

42 de echipe, un număr record, participă la cea de-a noua ediţie a Campionatului Mondial de curling dublu mixt, care are loc la Karlstad, în Suedia. Printre echipele participante se regăseşte şi cea a României, alcătuită din doi braşoveni, Daiana Colceriu şi Allen Coliban.

Curlingul dublu mixt este o nouă disciplină olimpică, care a fost inclusă în programul Jocurilor Olimpice de iarnă din 2018, de la Pyeongchang (Coreea de Sud). „În cadrul acestor Mondiale se câştigă puncte care contează pentru calificarea la Olimpiadă, unde merg opt echipe. Primele şapte cu cele mai multe puncte acumulate la Mondialele de anul acesta şi de anul viitor, plus ţara gazdă, Coreea de Sud. La dublu mixt regulile sunt diferite decât la curlingul clasic. Favorite la medalii sunt Ungaria, care a cucerit două medalii de aur în ultimii ani, dar echipe bune au şi Rusia şi Elveţia”, a susţinut Daiana Colceriu, care a menţionat vizavi de obiectivul propus pentru întrecerea din Suedia: „Allen vrea la Jocurile Olimpice şi speră să facem o surpriză plăcută. Normal, şi eu îmi doresc acelaşi lucru. Aş vrea să câştigăm trei meciuri în faza grupelor, adică jumătate dintre cele pe care le jucăm în această fază. Mai departe se califică primele două echipe, iar a treia din fiecare grupă joacă un meci de departajare”. România este repartizată în grupa C, alături de Anglia, Norvegia, Japonia, Luxemburg, Turcia şi Kazakhstan.

* Pregătire alături de cei mai buni

Împreună cu Allen Coliban, Daiana Colceriu a câştigat Campionatele Naţionale de de dublu mixt de anul acesta, astfel că cei doi au obţinut „biletele” pentru Mondiale. „Allen este cel care a iniţiat toată povestea cu curlingul în România. În fiecare an, în ianuarie – februarie sunt programate Campionatele Naţionale, care au loc la Bratislava, întrucât noi nu avem gheaţă de curling. Noi avem programate antrenamente la Patinoarul Olimpic din Tractorul, doar că gheaţa de hochei e diferită de cea de curling. Anul acesta am reuşit să ne pregătim cel mai mult. Am participat cu Allen la patru competiţii de dublu mixt în Elveţia, Olanda, Ungaria şi Letonia. Sper ca acum să se vadă antrenamentele pe care le-am făcut. Aceste întreceri fac parte dintr-un tur. De obicei, sunt foarte multe cereri de participare astfel că sunt acceptat doar cele mai bune echipe. Rusia, Elveţia, Ungaria au fost cam la toate etapele. Chiar ne-am «bătut» cu cei mai buni. Am constatat la aceste întreceri că cinci din 16 echipe fuseseră campioane mondiale măcar o dată. Cel mai bun meci l-am avut cu Scoţia, care a terminat pe locul secund acest turneu”, ne-a declarat Daiana Colceriu.

* Lipsa patinoarului de curling, cea mai mare problemă

Braşoveanca a povestit şi despre problemele pe care le întâmpină practicanţii acestui sport: „În primul rând, este vorba despre lipsa patinoarului special pentru curling. Celelalte echipe se antrenează de două-trei ori pe săptămână pe gheaţă de curling, pe când noi… Ce rezultate putem să avem în aceste condiţii? Federaţia de Curling nu aparţine, încă, de Ministerul Tineretului şi Sportului, întrucât este o procedură mai îndelungată, şi atunci noi nu suntem finanţaţi de minister. Banii vin din sponsorizări sau din bugetele noastre. Pentru Mondialele din Suedia o agenţie de turism ne-a asigurat biletele de avion. Apoi, acum nu avem antrenor, ne antrenăm noi cu… noi”. În comparaţie cu echipa noastră, Ungaria, de exemplu, are arena specială de curling, au antrenor din Canada, pe care îl plăteşte echipa, şi mulţi ani de experienţă.
„Toţi joacă de 10-20 de ani. Acesta a fost un şoc pentru noi. Eu eram stresată că jucăm deja de şase ani şi nu se văd rezultatele. Una e când te antrenezi săptămânal şi alta când te chinui să mergi în ţările vecine. La Patinoarul Olimpic din Braşov sunt antrenamente, săptămânal, deschise publicului doar că aici poţi pregăti prea puţine lucruri nefiind gheaţa potrivită. Gheaţa de curling este mai alunecoasă şi mai dreaptă. În arena de hochei poate fi o diferenţă, dintr-o parte în cealaltă, de 4 centimetri la nivelul gheţii. E foarte mult. Pe un patinoar de curling diferenţa e de câţiva milimetri. În aceste condiţii nu depinzi de ceea ce ştii tu să faci, ci de gheaţă. Curlingul este cel mai apreciat în Canada. Din 2 milioane de curleri la nivel mondial, 1.800.000 sunt în Canada”, a afirmat Daiana Colceriu.

Altfel, la Europenele de junioare România va fi reprezentată de o echipă alcătuită din sportive din Braşov şi Zărneşti, pregătite de Allen Coliban.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button