Sport

BRAŞOV. Cea mai talentată gimnastă din generaţia Nadiei Comăneci, înlăturată din cauza miopiei!!!

Maria Cojanu – David este ofiţer de cont la o bancă din oraşul nostru

  • cojanu1.jpg
 

Maria Cojanu a fost etichetată drept una dintre cele mai valoroase gimnaste românce din anii ’70, mulţi specialişti considerând-o peste Nadia Comăneci… Acum se numeşte David (după căsătorie), are 56 de ani – împliniţi pe 17 ianuarie – şi lucrează ca ofiţer de cont la o bancă din Braşov, oraş în care s-a stabilit.

Într-un material realizat de jurnalistul Valentin Şchiopu pentru pressone.ro, Maria David a mărturisit cu nostalgie, dar şi cu o undă de regret despre destinul ei şi al Nadiei: „E greu de crezut că doi sportivi ajung în același timp în acea combinație fericită de șansă și vârf de performanță. Nadia a avut și noroc… Chiar dacă eu m-aș fi antrenat la fel de asiduu în acei ani, tot Nadia ar fi strălucit la Montreal”.

„La început, ți se pare totul o joacă (şirul de antrenamente, cantonamentele – n.r.). Pe măsură ce crești, îți dai seama la câte renunți și cât de epuizant e. În complexul acela te întâlneai cu sportivi de la alte discipline. Ei păreau mai relaxați, mai senini. Noi? Eram tot timpul… Cum să zic? Parcă mintea noastră nu putea să se obișnuiască cu gândul că puteam face și altceva”, a mai declarat Maria Cojanu.

În ceea ce-l priveşte pe antrenorul Bela Karoly, care ulterior a făcut carieră în SUA, fosta elevă i-a creionat profilul unui dur, calat strict pe obţinerea de rezultate la cel mai înalt nivel: „Mai primeai și palme. Pentru un copil, să ia o palmă… El avea 1,90 metri, vă dați seama… Când tu erai jumătate din piciorul lui. Da, da, am primit, da. Și încă nu ăsta era cel mai dureros lucru. În plus, avea modalitatea de a vorbi jignitor. Te putea jigni foarte tare, în multe feluri”.

În 1972, la 11 ani, Maria Cojanu a fost diagnosticată cu miopie pe când se pregătea la Centrul Olimpic de la Oneşti. Acest lucru a însemnat, practic, începutul sfârşitului în plan sportiv în ceea ce o priveşte. Staff-ul tehnic n-a mai băgat-o în seamă pe cea pe care Bela Karoly o etichetase „pilotul meu de încercare”. Peste doi ani, copilei de atunci i s-a refuzat şansa de a fi măcar rezervă în lotul României pentru Olimpiada de la Montreal (1976). Fără să i se fi oferit măcar o explicaţie, lucru extrem de dureros şi nedrept.

Până la urmă, cu un an înainte de absolvirea liceului, Maria Cojanu a renunţat la gimnastică, revenind la Buzău, oraşul natal. S-a înscris apoi la concursul de admitere la Institutul de Educaţie Fizică şi Sport Bucureşti, însă n-a trecut examenul medical, din cauza problemei avute la ochi.

În cele din urmă, aşa cum a relatat pentru sursa citată, l-a cunoscut pe omul care avea să-i devină soț și s-au mutat la Brașov. Are o fiică în vârstă de 30 de ani, web-designer, cu o mare pasiune – muzica rock.

„Mariana Cojanu o bătea de o rupea pe Nadia la categoriile mici. Dar, de regulă, în gimnastică, talentele mari nu prea ajung la performanțe pe măsură. Mai ales când vorbim de sportive care nu sunt și extrem de bine dotate fizic”, a punctat antrenorul Adrian Stan, stabilit actualmente în Marea Britanie.

Foto: pressone.ro


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare