Sport

BRAȘOV. Cazul Bazei Sportive ICIM a ajuns și în atenția Senatului României!

Parlamentarul Sebastian Grapă, dezvăluiri despre „Întunecatele calificări ale groparilor vieții sociale din Brașov”

  • 1_190.jpg
  • 2_133.jpg
  • 3_67.jpg
  • 4_66.jpg
  • 5_77.jpg
 

Parlamentarul brașovean Sebastian Grapă a adresat în ședința de marți a Senatului României o interpelare cu privire la situația Bazei Sportive ICIM.

Titlul declarației politice a senatorului Sebastian Grapă este: „Întunecatele calificări ale groparilor vieții sociale din Brașov”.

„Încep cu o serie scurtă de întrebări. A avut România un comportament demn la Jocurile Olimpice? Ne reprezintă cu adevărat rezultatele dezastruoase din competițiile internaționale? Mai există baze sportive susținute transparent de către stat, pentru mișcarea sportivă de masă, pentru copii și tineret? Mi-am pus aceste întrebări pentru Brașov.

În contextul dezastrului cvasigeneralizat constatat, voi dezvălui una dintre activitățile concertate ale grupului aleșilor și funcționarilor din administrația publică locală Brașov, care se confundă cu instituțiile pe care le reprezintă. Acești indivizi, oameni-stat din structurile deconcentrate ale administrației publice, împreună cu controversați oameni de afaceri au dus, prin manevrele lor din ultimii 10 ani, la sufocarea activității sportive, la distrugerea bazelor sportive și la devalizarea bugetelor de stat și al Municipiului Brașov, prin fraude fiscale tolerate și delapidări cu acte măsluite de sute de milioane de lei”, a fost începutul interpelării senatorului Grapă.

„Am pornit de la acțiunile agresive ale Finanțelor Brașov care vor, zilele acestea, falimentul cu orice chip al SC Fotbal Club Brașov SA. (…) În condițiile în care FC Brașov plătește taxe și impozite între 2 și 5 milioane de lei pe an și nu primește nimic de la stat. În realitate, în cazul prezentat, ca și la multe altele, este doar acțiunea prin care, cu ajutorul participativ al angajaților statului, se acoperă, prin distrugere, fraudele.

Da, Finanțele Brașov acționează în forță acum, la instanțele judecătorești, pentru obținerea falimentului FC Brașov, pentru datorii fiscale constatate de mai bine de 4 ani, pentru care a avut… atenție!… garanții imobiliare certe și vandabile de milioane de euro, de la aceeași persoană care este și acționarul majoritar la club, dar pe care nu le-a executat. Ba mai mult, a tolerat perpetuarea ingineriilor cu acte care s-au concretizat în devalizări grosolane de alte zeci de milioane de lei, acoperite, în principal, prin prea bine-cunoscuta suveică a TVA-ului deductibil… mai bine de 7 ani!

Și astfel, pentru că au fost lăsați, și chiar îndrumați de foști șefi din Finanțe, numai cu un singur act emis în 24.01.2014, au produs efecte juridice cu intenție vădită de a devaliza bugetele publice, dar și cu efecte sociale majore, de care nu le pasă. Valoarea ingineriei acestui act? Peste 36 de milioane de lei! Contextul și efectul? Distrugerea bazelor sportive, inclusiv Stadionul «Municipal», pentru interese, probabil imobiliare. Cum a fost posibil?

Iată faptele:

Conform documentelor prezentate pentru creanța de 36.007.878,88 lei (inclusiv TVA, factură din 24.01.2014), în baza căreia SC ICIM SA (societate în faliment cu același acționar majoritar ca și la FC Brașov), transferă un așa-zis drept de proprietate asupra unor lucrări reprezentând baza sportivă/sala de sport ICIM. Numai că aceste lucrări, niște mega paragini din fiare și betoane, au fost făcute pe un teren proprietate publică a Municipiului Brașov, fără autorizație din partea Primăriei. (…)

Din actele identificate se constată că reprezentanții autorității publice locale din Primăria Brașov au avut cunoștință în permanență de ceea ce se petrece pe terenul proprietate publică pe care s-a construit clădirea neterminată intitulată Baza Sportivă ICIM, ba mai mult se identifică și interese care frizează penalul.

Citez din adresa administratorului judiciar: «Prin anularea dreptului de administrare de către Consiliul Local al Municipiului Brașov în baza HCL 179 03.2009, coroborată cu emiterea Autorizației de Construire nr. 549/09.07.2009, pe același teren și pentru același obiectiv, dar ca beneficiar… Municipiul Brașov (semnată de primarul în funcție G. Scripcaru), s-au creat premisele intrării sub incidența prevederilor din Codul Civil coroborate cu prevederile din Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții/republicată». (…)

Pe cale de consecință, începând cu data de 09.07.2009, reprezentanții Administrației Locale a Municipiului Brașov ar fi trebuit să declanșeze procedurile de intrare în posesie a activelor aflate în diverse stadii de construire, la valoarea materialelor de construcție și a manoperei. În schimb, s-a tergiversat, onorabilul primar Scripcaru emițând tot felul de adrese în anul 2013 prin care solicita clubului de fotbal și ICIM, nici mai mult, nici mai puțin, decât clarificarea situației juridice a… terenului proprietate publică a cărui documentație era și este la Primărie, cu situația clarificată deja din 2009. Mai mult, a cerut și o evaluare a activului! Și a fost făcută o evaluare… de piață. Suma? 43 de milioane de lei pentru niște betoane și schelete de fierătănii fără autorizație?

Credeți că din 2009 până acum s-a întreprins ceva? Putem să credem că domnul primar a fost de bună credință în cei 7 ani față de interesele publice ale comunității brașovene și ale sportului în general? Dacă era renul Rudolf, cel cu nasul roșu, parașutat de Crăciun la Primărie, poate credeam că nu a știut că o astfel de bază sportivă, pentru care și-a dat propria autorizație, nu poate fi făcută decât pe banii bugetului primăriei, cu despăgubiri, ca să-și mai ia fostul electrician un iaht prin Florida sau să mai plătească, cu zeci de mii ora, ceva asistente/pițipoance tv de la Capatos. În realitate, autoritățile locale brașovene trebuie să răspundă pentru ce nu au dezvoltat această bază sportivă pe fondurile europene 2007-2013. Să nu uităm de disponibilitatea investițională a d-nei Udrea, ministrul de resort din aceeași formațiune politică cu primarul Scripcaru! Doar a dat bani nerambursabili la toate satele și comunele, cu sutele de milioane! Nu se găseau câteva zeci amărâte și pentru orașul de referință europeană Brașov? (…)

Mă adresez dumneavoastră, domnilor miniștri tehnocrați și tuturor structurilor politice din Brașov, ca să facem front comun pentru clarificarea și blocarea acțiunilor de distrugere a vieții sociale, cultural-sportive și economice de către persoane care se confundă cu instituții, pornind de la finalizarea pozitivă, transparentă a situației acestui bun de utilitate și interes public.

Considerăm că acest obiectiv nu trebuie demolat, ci trebuie să fie finalizat în interes public, cu participarea tuturor factorilor, inclusiv privați, la un larg parteneriat incluzând aici și Consiliul Județean. (…) Există și posibilitatea accesării de fonduri nerambursabule prin programele 2017-2020”, a continuat Grapă.

Discursul integral al senatorului Sebastian Grapă, poate fi citit în fotografiile postate la acest material. 

CITEȘTE ȘI: 

BRAȘOV. Dosar penal în Cazul Bazei Sportive ICIM!!!


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare