Allen Coliban și SPORTUL BRAȘOVEAN… „SR”, Corona, noul stadion, Sala Polivalentă, etc.!
Brașoveanul Allen Coliban este un politician care iubește cu adevărat sportul, dovadă că a devenit, de ceva vreme, președintele Federației Române de Curling, făcând chestia asta – de jucător și manager – din pură pasiune. Așa s-a făcut cunoscut și respectat chiar în structurile Comitetului Internațional Olimpic (CIO), cerându-i-se la un moment dat ajutorul și pentru proiectele de candidatură ale orașului nostru la Jocurile Olimpice de tineret (JOT). Nu mai contrează ce s-a întâmplat…
La un ceai, o cafea și câte un strudel cu mere, senatorul USR s-a arătat îngrijorat de modul în care a decăzut sportul brașovean. A participat, deunăzi, și la o dezbatere pe această temă, la „Reduta”, punctând: „A fost o surpriză plăcută să constat că din cei 60-70 de oameni prezenți, majoritatea avea tangență cu sportul – antrenori, profesori, manageri, metodiști. Am aflat multe din problemele cu care se confruntă”.
„Noi, românii, nu știm să definim succesul”
În ceea ce privește sportul, dar nu numai, Allen Coliban a spus că „noi, românii, nu știm să definim succesul”, precizând că îți trebuie cel puțin 5 ani la dispoziție pentru o construcție solidă, iar apoi să performezi: „Am observat o schimbare de atitudine la Farul Constanța, de când fostul fotbalist Ciprian Marica a preluat clubul. L-a luat alături pe Lorand Balint, un profesionist remarcabil în domeniul marketingului sportiv, realizându-se o cercetare privind valoarea de piață a brandului, pentru a evalua potențialul de marketing, apoi s-a luat legătura cu autoritățile locale, în ideea unui parteneriat ce implică susținere în sfera promovării și a imaginii și nu sume enorme de bani de la bugetul local”.
„Trebuie adusă lumea la stadion”
Inevitabil, discuția a ajuns la fotbalul brașovean, care abia mai pâlpâie prin ligile inferioare.
„Întâi de toate, trebuie adusă lumea la stadion. E necesar să fie o legătură între echipă și fani/comunitate. Am fost în Scoția, la Stirling. Echipa locală, din al 4-lea eșalon, juca meciurile de pe teren propriu cu tribunele pline. Echipa este deținută de către suporteri, care se bucurau de spectacol, de prestația favoriților, interesându-i mai puțin rezultatul ori locul din clasament. Îi încurajau pe băieți, pentru că «sunt ai noștri»”, a relatat politicianul, care apoi a dat exemplu Ostersund-ul, fief-ul suedez al biatlonului: „Formația de acolo activa în 2011 în liga a patra, însă și-a reînceput drumul spre glorie prin reconstruirea relației cu comunitatea. Fotbaliștii au organizat și au participat în evenimente culturale și sociale, au jucat chiar și în «Lacul Lebedelor», cu sala plină, folosind aceste ocazii atât pentru întărirea legăturii cu suporterii, cât și ca metodă de antrenament mental”.
Coliban a admis că admiră ceea ce se întâmplă la ACS SR Brașov, subliniind că i se pare normal ca brandul FC Brașov să aparțină comunității și ca Primăria Brașov să se implice în acest sens: „Clubul și palmaresul său sunt parte a istoriei acestui oraș, este normal ca Primăria să le răscumpere. Ca pas următor, mi s-ar părea normal ca dreptul de folosință asupra brandului să fie cedat către comunitate, pe baza unei proceduri transparente și a unui parteneriat cu puncte și cu obiective asumate de ambele părți. Faptul că avem suporteri care au păstrat viu spiritul «Steagului» este un punct foarte bun de plecare în acest sens”.
Așa nu
În privința Coronei și a cazului de încălcare a regulamentului international antidoping, Allen Coliban a spus că, acolo, s-a pus piramida performanței invers și era normal ca totul să se ducă „în cap” când directorii sunt numiți politic și nu pe criterii de competență profesională: „Este trist ce s-a întâmplat, pentru sportivi, pentru suporteri. Este însă prețul incompetenței, al centralizării resurselor și deciziei în mâna politicienilor locali. Eu încă mai cred că se va efectua promisul audit, să vedem cum și pe ce s-au cheltuit banii brașovenilor; inclusiv la defuncta secție de fotbal”.
Despre un nou stadion și Sala Polivalentă
De ce nu avem un stadion de Doamne ajută în Brașov?!
„Pentru că au lipsit voința politică și viziunea de dezvoltare urbană. Cam în același timp, acum vreo 10 ani, se vorbea atât la Cluj, cât și la Brașov de necesitatea unui nou stadion și a unei Săli Polivalente. Astăzi, Clujul le are pe amândouă. Apoi, se pune întrebarea de ce Polivalenta de la Cluj a costat 21 de milioane de euro, iar pentru cea planificată a fi în Bartolomeu se vorbește despre 60 de milioane”, a afirmat senatorul.
El consideră că trebuie construit un stadion nou, cu 25.000-30.000 de locuri (capacitate necesară pentru o populație precum cea a Brașovului), care să beneficieze de locuri de parcare numeroase, iar legătura să fie făcută eficient prin mijloace de transport în comun din toate cartierele. Galatasaray, de pildă, a renunțat la bătrânul „Ali Sami Yen”, „Türk Telekom”-ul fiind ridicat, spectaculos, undeva la ieșirea din Istanbul. E și linie de metrou până acolo.
„Amplasamentul viitorului stadion reprezintă o decizie foarte importantă, atât din perspectiva mobilității urbane cât și prin oportunitățile pe care le aduce zonei. Un studiu în acest sens este mai mult decât necesar”, a menționat Allen Coliban.
Se știe că terenul unde a fost odată Stadionul „Municipal” este unul mlăștinos, de-asta construcția Sălii Polivalente din Bartolomeu implică foarte mulți bani.
„Eu aș fi optat pentru construcția Polivalentei acolo unde era IUS-ul. Parte din cele 60 de milioane ar putea fi folosite la expropriere, am obține astfel și un parc în mijlocul orașului. E foarte important să ai o asemenea sală, cu un centru multifuncțional, cu spații pentru inițiere și antrenament în multiple sporturi, undeva în inima Brașovului, unde oamenii să poată ajunge ușor. Asta ar schimba dinamica urbană, fiind la confluența unor zone foarte populate – Zizinului, Florilor, Gară, Centrul Nou”, a mai subliniat Coliban.
O strategie corectă
Interlocutorul este de părere că Brașovul ar trebui să aibă și o strategie clară pentru a deveni un „oraș al sportului”: „Trebuie să oferim șansa de a face sport tuturor, de la copii și până la vârstnici. După serviciu, oamenii au nevoie de mișcare. De exemplu, pentru pasionații de baschet, de fotbal, ar trebui amenajate mini-terenuri în fiecare cartier, cu câte două-trei reflectoare, să se poată juca și în nocturnă – pentru corporatiști, în special, care au program prelungit. De asemenea, Municipalitatea ar trebui să aibă în atenție programe after-school în care să fie inclus și sportul. Cum ar fi, de exemplu, ca iarna toți copiii din Brașov să aibă posibilitatea să învețe să schieze, așa cum se procedează în zonele muntoase din Franța?”.
Allen Coliban a observat și că în orașul de la poalele Tâmpei nu se creează evenimente sportive: „Iar ajungem să luăm Clujul drept model. Acolo, în fiecare an, se desfășoară «Sports Festival», unde vin vedete de tot felul. Au fost Simona Halep și Darren Cahill, au fost «legendele» Barcelonei la fotbal. De ce n-am putea organiza și noi așa ceva?!… Am putea să gândim week-end-uri dedicate familiilor, în care să redescopere sportul la nivel de inițiere/recreere, prin ateliere împrăștiate în întreg orașul – de la escaladă la Pietrele lui Solomon la kaiac-canoe pe Lacul Noua etc. Sportul ar trebui să fie un element important în identitatea noastră și a Brașovului”.
De la teorie la practică este un drum destul de lung, dar dacă există, într-adevăr, implicare, voință și dorință de schimbare, toate aceste idei se pot concretiza frumos, întru uitarea șirului de promisiuni amăgitoare, transferate cu iluzoria telegondolă de la Gară până la creionata bază de freestyle-skiing din Poiană.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.