Sport

A murit prima medaliată olimpică a României la gimnastică

A murit prima medaliată olimpică a României la gimnastică
A murit la vârsta de 88 de ani, Sonia Iovan, prima medaliată olimpică și mondială a României în gimnastică. Anunțul a fost făcut de către Comitetul Olimpic și Sportiv Român.
Potrivit COSR, Sonia Iovan început să practice gimnastica artistică la Cluj, după care a activat la Clubul Știința, din București, sub îndrumarea profesorilor Nicolae Băiasu și Iosif Hindi. A participat la trei ediții ale Jocurilor Olimpice. În 1956, la JO de la Melbourne, alături de Elena Leuștean, Georgeta Hurmuzache, Emilia Vătășoiu, Elena Mărgărit și Ileana Săcălici, a făcut parte din formația care a urcat pe cea de-a treia treaptă a podiumului și a cucerit prima medalie olimpică pe echipe din istoria gimnasticii românești.
Drum lin, Sonia Iovan! Sonia Iovan e prima medaliată olimpică, mondială la gimnastică a României. (…) Acum, s-a stins în Franţa, unde locuia de ani buni. Dumnezeu să o odihnească!”, a transmis COSR.
Sonia Iovan început să practice gimnastica artistică la Cluj, după care a activat la Clubul Știința, din București, sub îndrumarea profesorilor Nicolae Băiasu și Iosif Hindi. A participat la trei ediții ale Jocurilor Olimpice. În 1956, la JO de la Melbourne, alături de Elena Leuștean, Georgeta Hurmuzache, Emilia Vătășoiu, Elena Mărgărit și Ileana Săcălici, a făcut parte din formația care a urcat pe cea de-a treia treaptă a podiumului și a cucerit prima medalie olimpică pe echipe din istoria gimnasticii românești.

A murit prima medaliată olimpică a României la gimnastică

În perioada 1966 – 1967, a fost antrenor federal, iar după absolvirea Institutului de Cultura Fizica (ICF) a parcurs toate treptele didactice, ajungând profesor universitar, șefa catedrei de educație fizică și sport de la Academia de Științe Economice.
În 1997, a fost solicitată să lucreze la Institutul de Educație Fizică din Liban.
Acum, s-a stins în Franța, unde locuia de ani buni.

Foto: Facebook COSR


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button