Sport

100 de ani de la prima ediție a Jocurilor Olimpice de iarnă

100 de ani de la prima ediție a Jocurilor Olimpice de iarnă.

Jocurile Olimpice de iarnă împlinesc azi 100 de ani, marcând un secol revoluționar al sporturilor montane conduse de salturile tehnologice și progresul social. Pe măsură ce sărbătorim 100 de ani de sport pe zăpadă și gheață, Mișcarea Olimpică privește înainte pentru a vedea cum se pot adapta Jocurile la provocările viitoare, au precizat cei de la Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR).

100 de ani de la prima ediție a Jocurilor Olimpice de iarnă

În cei 100 de ani de Jocuri Olimpice de iarnă, doi români au intrat în istoria sportului, câștigând singura medalie olimpică pentru țara noastră, la bob 2 persoane. Ion Panțuru și Nicolae Neagoe au terminat concursul de la l’Alpe d’Huez, de la Grenoble 1968, cu bronzul la gât după ce organizatorii au hotărât să departajeze primele două echipaje, Italia și Germania, care terminaseră la egalitate.

Jocurile Olimpice sunt moștenire, sărbătoare, evoluție. Să ne amintim și să celebrăm împreună sărbătoarea celor 100 de ani de la prima ediție a J.O. de iarnă Chamonix 1924, în descrierea celor de la COSR.

100 de ani de la prima ediție a Jocurilor Olimpice de iarnă

În 1924, 258 de sportivi din 16 echipe naționale s-au reunit în micul oraș alpin Chamonix, Franța, pentru ceea ce mai târziu au devenit primele Jocuri Olimpice de iarnă. De atunci, Jocurile au evoluat pentru a deveni cel mai important eveniment sportiv de iarnă din lume. Astăzi, până la 3.000 de sportivi din peste 90 de Comitete Naționale Olimpice participă la un număr tot mai mare de discipline.

„Deși Chamonix 1924 a fost desemnat oficial «olimpic» de către CIO abia în 1926, a fost totuși un moment cheie în istoria olimpismului și a Jocurilor Olimpice”, a declarat președintele Comitetului Internațional Olimpic, Thomas Bach, continuând: „Și, cu excepția a două ediții, evenimentul a fost un punct de vedere permanent în calendarul olimpic timp de un secol, strângând o emoție uriașă de fiecare dată, sporturile de iarnă pe zăpadă și gheață continuând să fascineze”.

Inclusiv această primă ediție, desfășurată la Chamonix între 25 ianuarie și 5 februarie 1924, 24 de ediții ale Jocurilor au fost găzduite de 21 de regiuni din 13 țări. Din cei 258 de sportivi din Chamonix, doar 13 erau femei. Aproape un secol mai târziu, Beijing 2022 a primit 2.871 de sportivi, 45% dintre ei femei – o proporție care se așteaptă să crească la 47% la Milano Cortina 2026, la ediția a XXV-a a Jocurilor Olimpice de iarnă.

Video – AICI


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare