Sport

1.500 de participanți din 13 țări la EcoMarathonul de la Moeciu de Sus

 

Moieciu de Sus a fost gazda celei de a VII-a ediție a concursului de Alergare Montană ”EcoMarathon”, eveniment organizat de Centrul de Ecologie Montană în colaborare cu Primăria Moieciu.

Deși vremea a fost una capricioasă, concurenții și susținătorii lor simțind pe propria piele cum e să treci în doar câteva ore de la soare la ploaie, frig și ninsoare, parcursul traseului este de o frumusețe aparte. Pe muchiile din împrejurimile satului Moieciu de Sus, alergătorii și suporterii acestui sport au avut oportunitatea de a descoperi cadrul natural deosebit și civilizația muntelui.   

Trei curse distincte

 ”Ideea acestui maraton a pornit de la dorința de a face cunoscute aceste locuri și de a încerca să le conservăm și să le valorificăm prin încurajarea ecoturismului și, în general, a mișcării fizice”, ne-a declarat Cornelia David, reprezentant al organizatorilor.

Evenimentul a cuprins trei curse distincte, la start aliniindu-se 1500 de participanți din 13 țări. Cursa de ecomaraton a fost destinată alergătorilor experimentați și celor care au dorit să-și depășească limitele, desfășurându-se pe 42 de kilometri, cu o diferență de nivel de circa 2300 de metri. EcoCross-ul s-a adresat alergătorilor care preferă distanțe mai scurte sau celor care au început de curând alergarea, cursa fiind de 14 kilometri cu o diferență de nivel de circa 600 m. A fost organizat și un concurs de alergare destinat copiilor, EcoKids, fiind prevăzute mai multe categorii de vârstă în funcție de care s-au și stabilit distanțele pe care aceștia să le parcurgă. La concursul destinat copiilor au participat peste 500 de alergători.

Printre punctele de interes de pe traseul maratonului au fost satul Moieciu de Sus, Cheile Grădiștei, satul Fundata, priveliștea deosebit de frumoasă către masivele Piatra Craiului, Bucegi și Leaota, valea Popii, Vârful Bisericuța și Poiana Guțanu – loc în care, pe parcursul concursului, zăpada a pus stăpânire, ceea ce a dat mari bătăi de cap concurenților, unii dintre ei fiind nevoiți să abandoneze datorită frigului și riscului de hipotermie. De altfel, unui număr de cinci persoane le-a fost acordată asistență medicală la fața locului, de către echipajele specializate prezente pe toată durata concursului. Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Brașov, Ciprian Sfreja, un concurent străin a fost transportat la spital pentru investigații suplimentare.  

Rezultate

Printre cei care au luat startul la acest eveniment s-au numărat sportivi cu rezultate foarte bune la nivel național și internațional: George Buta (câștigător Marathon 2015), Ionuț Zinca (câștigător Cross 2015), Denisa Dragomir (câștigător Cross 2015), Tomi Coconea, Gheorghiță Vitalie.

Câștigătorii ediției din 2016 la categoria Open Cross si Marathon sunt:

Cross (masculin, feminin)
Loc 1 Ionuț Alin Zinca – 59min:38′
Loc 2 Gheorghiță Vitalie – 59min:42′
Loc 3 Cătălin Atănăsoaei – 59min:59′

Loc 1 Denisa Dragomir – 1h12min:42′
Loc 2 Iuliana Stroescu – 1h14min:26′
Loc 3 Cindy Callewaert – 1h17’41

Maraton (masculin, feminin)
Loc 1 Viorel Palici – 3h31min:43′
Loc 2 Bogya Tamas – 3h:32min:54′
Loc 3 Robert Hajnal – 3h33min:34′

Loc 1 – Mutter Ingrid – 4h23min:47′
Loc 2 – Gianina Tănase – 4h41min:12′
Loc 3 – Koncz Monika – 5h01min:36′

La organizarea corcursului de alergare montană au fost implicați și peste 200 de voluntari.

”Există deja o comunitate tot mai numeroasă a celor pasionați de alergare montană. Alergarea este unul din cele mai simple sporturi. Nu este costisitor și poate fi practicat la orice vârstă, indiferent de condiția socială sau materială. Cursele de maraton atrag tot mai mulți participanți în toată lumea, este o luptă cu propriile limite, înseamnă pregătire, planificare, autodepășire, prietenie. Prin intermediul EcoMarathon Moieciu de Sus dorim să încurajăm cât mai multă lume să practice alergarea și mișcarea în aer liber, lucru pe care am reușit din plin să îl realizăm la fiecare ediție, numărul participanților dublându-se de la an la an”, a declarat Mihai Orleanu, președintele Centrului de Ecologie Montană.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare