Sănătate

ZIUA MONDIALĂ A SOMNULUI. Tulburările de somn sunt o problemă majoră de sănătate

 

Ziua mondială a somnului este marcată, anual, în ziua de vineri a celei de-a doua săptămâni întregi a lunii martie, ceea ce în 2016 înseamnă 18 martie. Este o inițiativă a Asociației Mondiale a Medicinii Somnului, cu scopul de a atrage atenția asupra impactului pe care tulburările de somn îl au atât asupra individului, cât și asupra societății. Sunt promovate metode preventive care ne pot feri de problemele legate de somn și variante de tratament care să vindece sau măcar să trateze acest gen de afecțiuni.
Tema Zilei mondiale a somnului din 2016 este „Somnul bun este un vis ce poate fi atins” şi pune accentul pe faptul că cele mai multe tulburări de somn pot fi prevenite sau tratate. Cu toate acestea, mai puţin de o treime dintre suferinzi caută ajutor medical. Conform http://www.worldsleepday.org/, un somn bun este definit de trei factori: durată, care trebuie să îi permită persoanei să se odihnească suficient în timpul somnului și să fie alert a doua zi; continuitate, adică somn neîntrerupt; profunzime, altfel încât să înlesnească refacerea fizică și psihică.

Manifestările din 2015 dedicate acestei zile, sub sloganul „Un somn corect înseamnă sănătate și fericire”, au avut loc în nu mai puțin de 75 de țări.Somnologia sau medicina somnului se ocupă, potrivit http://www.somnologie.ro/, cu diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor reunite sub numele generic de „tulburări ale somnului”. Printre acestea se numără sforăitul, apneea obstructivă în somn, insomnia și somnambulismul.
Somnologia este un domeniu interdisciplinar, care implică specialiști din domenii diferite, ca pneumologie, neurologie, cardiologie, ORL, medicina muncii și altele.
Conform unui studiu online realizat de GfK și publicat în decembrie 2015, peste un sfert dintre cei chestionați acuză stări de insomnie sau tulburări ale somnului. Astfel, problemele cu somnului reprezintă a doua cea mai comună afecțiune, după răceală și gripă. În cadrul studiului au fost chestionate peste 27.000 de persoane în 22 de țări despre stările de disconfort fizic experimentate în ultimele 12 luni.
La 9 martie 2016, un studiu realizat în Marea Britanie, care a analizat efectele somnului asupra pielii, a dovedit că oboseala se vede pe față. Mai exact, persoanele care au dormit numai șase ore pe noapte timp de cinci zile au suferit o creștere netă a ridurilor și imperfecțiunilor, în medie cu 45%. La unele femei, cele două ore de somn în minus au dus la sporirea cu 127% a numărului de coșuri și cu 68 % a petelor de roșeață.

Laborator şi congres de somnologie la Braşov

Somnologia este un subiect care îi preocupă și pe medicii români. De exemplu, în perioada 11-13 iunie 2015, a avut loc, la Brașov, Conferința națională de somnologie, cu tema „De veghe în patologia somnului’”, organizată de Societatea Română de Pneumologie și de Societatea de Somnologie și Ventilație non-invazivă. Printre subiectele abordate s-au numărat relația somn-demență, biomarkerii apneei de somn, epilepsia și somnul.
Somnul neodihnitor şi oboseala sau somnolenţa din timpul zilei ascund de multe ori patologii ale somnului cu multiple implicaţii cardiovasculare, metabolice şi socio-economice. Un număr deloc neglijabil dintre accidentele mortale de pe autostrăzi, provocate de adormirea la volan, au fost asociate cu tulburări ale somnului. Persoanele care suferă de apnee în somn sunt de şase ori mai expuse riscului de a fi implicate într-un accident de maşină”, a declarat dr. Oana Deleanu, preşedintele Secţiunii de Somnologie şi Ventilaţie Non-Invazivă din cadrul SRP.
Din 2012, la Braşov există un Laborator de Somnologie unde se efectuează teste de diagnosticare, titrare şi monitorizare a pacienţilor cu Sindrom de Apnee în Somn. Laboratorul de Somnologie a fost organizat Spitalul de Pneumoftiziologie Braşov. Personalul medical care deserveşte acest laborator este alcătuit din cinci medici pneumologi şi două asistente medicale, care au efectuat cursuri de somnologie şi ateliere practice sub, doi medici obţinând competenţă în domeniul Somnologiei. În cadrul Laboratorului de somnologie se efectuează teste de diagnosticare, titrare şi monitorizare a pacienţilor cu Sindrom de Apnee în Somn, ca principală activitate. Sindromul de Apnee în Somn de tip Obstructiv (SASO) este o afecţiune frecventă, uşor de diagnosticat şi de regulă tratabilă. SASO coexistă adesea, fără a fi diagnosticat, la pacienţii cu boli cardiovasculare, diabet zaharat etc. putând juca un rol important în progresia acestora şi rezistenţa bolilor la strategiile terapeutice convenţionale. Înregistrarea somnului pacienţilor cu aparate denumite polisomnografe este singurul examen care permite afirmarea cu certitudine a SASO. Numărul pacienţilor care se adresează acestui serviciu creşte an de an. În anul 2014 au fost diagnosticaţi cu SASO 29 pacienţi, în anul 2015 un număr de 32 pacienţi, iar în primele 2 luni ale anului 2016 şase pacienţi. Cei diagnosticaţi cu SASO sunt evaluaţi în mod regulat la 6 şi 12 luni.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button